Avocatii Microsoft vor pleda din nou intr-o audiere impotriva unei amenzi de 899 milioane euro primite in 2007 de compania americana pentru practici anticoncurentiale, noteaza Reuters. Apelul Microsoft nu isi propune sa limiteze suma, ci sa reduca puterile organismelor europene dfin domeniul concurentei fiindca gigantul american sustine ca CE nu i-a oferit suficienta consiliere pentru a o ajuta sa evite aceasta amenda.

Amenda primita de Microsoft in 2008 o penaliza pentru ca nu s-ar fi conformat cerintelor CE enuntate cu patru ani inainte cand Comisia a solicitat Microsoft sa permita acces rivalilor la informatii care sa permita si produselor altor companii sa lucreze cu propriile produse.

Microsoft a decis insa sa adreseze unei instante importante a UE, sustinand ca CE nu a fost suficient de clara in cerintele sale si nu a oferit Microsofr suficienta consiliere incat aceasta sa evita asa o amenda mare. Cei de la Microsoft spun ca amenda a fost nemeritata si ca nu ar mai fi fost cazul sa fie impusa daca organismele legiuitoare ar fi fost mai explicite cand au formulat cererile adresate Microsoft.

Pe de alta parte avocatii CE au spus ca Microsoft a putut identifica in scurt timp exact ce i se cerea.

Aceasta a fost de altfel una dintre cele mai mari sanctiuni impusa vreodata de Comisia Europeana si a urmat unor amenzi anterioare impuse Microsoft, in iunie 2006 (280 milioane euro) si respectiv martie 2004 (497 milioane euro).

In mai 2009 Intel a fost amendata cu o suma si mai mare, peste un miliard de euro, pentru abuz de pozitie dominanta.