Firma Softwin a castigat la data de 14 martie anul acesta in urma negocierilor cu Institutul National de Statistica un contract in valoare de 4,9 milioane lei (fara TVA) pentru implementarea de "servicii de popularizare (inclusiv materiale auxiliare) pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor in anul 2011", conform unui anunt publicat marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice. Contractul a fost atribuit prin negociere fara anunt de participare, justificarea fiind o "situatie de urgenta extrema" survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de Institut. Nu a existat o alta oferta. Conform normelor Comisiei Europene, toate tarile membre UE trebuie sa organizeze acest recensamint in 2011.

Recensamantul populatiei si al locuintelor 2011Foto: INS

Contractul, care implica servicii de publicitate pentru Recensamantul Populatiei si al Locuintelor in anul 2011, nu este finantat din fonduri UE si a fost atribuit catre Softwin pe baza criteriului de a fi avut cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere economic, conform anuntului postat marti in SEAP.

Oferta Softwin a fost singura primita de catre Institutul National de Stastistica, iar in SEAP nu sunt oferite mai multe informatii privind natura serviciilor care vor trebui implementate.

Justificarea alegerii procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare a fost:

  • "situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta, in conformitate cu conditiile stricte stabilite in directiva" (n.a directiva UE).

Anul 2011 a fost stabilit drept an de referinta in care ar trebui sa se realizeze acest recensamant in toate tarile membre UE printr-un regulament al Comisiei Europene inca din luna iulie 2008. (n.a este vorba de regulamentul CE 763/2008 si toata baza legala este mentionata chiar pe site-ul INS).

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat in luna aprilie din acest an ca in perioada 22- 31 octombrie 2011 operatorii de teren se vor afla in gospodariile populatiei pentru a recolta datele finale privind o serie de indicatori tintiti de recensamant.

Exista deja o serie de date preliminare legate de evolutia demografica, acestea urmand sa fie masurate si apoi agregate. Dealtfel, INS publica periodic date legate de evolutiile demografice din Romania

  • "Se vor numara inclusiv persoanele plecate la munca in strainatate, precum si alti indicatori pe care pana acum INS nu ii masura", au declarat pentru HotNews surse oficiale.

Tot acestea au mai precizat ca Softwin este unul din partenerii vechi ai Statisticii si ca, mai mult decat probabil, va subcontracta serviciile de publicitate pentru care a licitat.

Acesta este primul recensamant care se desfasoara dupa aderarea Romaniei la UE si, conform Regulamentului Comisiei Europene, toate statele membre sunt obligata sa organizeze in acest an acest recensamant.

Conform datelor INS, actiunea este complexa si costitsitoare, implicand cheltuieli de circa 193 de milioane de lei si peste 120.000 de persoane angajate numai pentru operatiunile de inregistrare in teren. Tot in aceasta directie, Institutul a organizat in perioada 7-16 mai un recensamant de proba.

Despre Recensamantul de proba

Conform unui comunicat dat de INS la data de 27 aprilie 2011, recensamantul de proba ar fi urmat sa se desfasoare in toate judetele: 3 sectoare de recensamant in municipiul resedinta de judet, 3 sectoare in mediul rural ceea ce inseamna, la nivel national 261 de sectoare de recensamant, respectiv 282 de recenzori.

Scopul realizarii recensamantului de proba:

  • testarea la scara mica a activitatilor de organizare si a metodologiei;
  • verificarea marimii normelor medii de lucru pe un recnzor, ceea ce va permite dimensionarea finala corecta si adecvata realitatii a sectoarelor de recensamant si stabilirea numarului necesar de recenzori si al personalului de indrumare al recensamantului.
  • experimentarea sistemului si a normelor de codificare a materialului de recensamant cu ajutorul echipamentului electronic, stabilindu-se cerintele de control logic si validare automata a informatiilor.
  • datele obtinute in urma recensamantului pilot sunt folosite cu scopul de a pregati recensamantul si nu reprezinta o sursa de date referitoare la populatie si locuinte.

In vederea asigurarii unui grad de participare a populatiei la recensamantul de proba, fara a crea confuzii care sa afecteze buna desfasurare a recensamantului propriu-zis, popularizarea actiunii din 7-16 mai a.c. se face exclusiv in localitatile cuprinse in esantionul pilot prin afise expuse la primariile locale, fluturasi distribuiti la domiciliile persoanelor ce vor fi intervievate si vizite preliminare ale recenzorilor.