​Intel a anuntat ca procesoarele sale vor echipa incepand cu acest an o noua categorie de laptop-uri, asa numitele UltraBooks, care vor fi extrem de subtiri si usoare, insa vor avea preturi ceva mai acceptabile si configuratii puternice, noteaza Computerworld. Un anunt oficial va fi facut marti la targul de tehnologie Computex din Taiwan, primele laptop-uri din noua categorie vor aparea la final de 2011, iar in anii urmatori ajung pe piata doua noi "valuri" de terminale.

Intel sustine ca va revolutiona segmentul laptop-urilorFoto: Reuters

Intel spune ca noile laptop-uri vor fi usoare, subtiri, vor avea design atragator si se vor adresa unui segment larg al pietei. Asus va fi primul producator care va anunta un astfel de Ultrabook, prima generatie va aparea pe piata pana in sarbatori, iar terminalele vor avea maxim 2 cm grosime si vor costa sub 1.000 de dolari.

Un al doilea "val" de dispozitive din categoria UltraBook vor aparea in prima parte din 2012, pe baza noului procesor Ivy Bridge, iar in 2013 un al treilea "val" va avea la baza procesoarele cu nume de cod Haswell despre care Intel spune ca reduc foarte mult consumul de energie si prelungesc autonomia bateriei.

Compania sustine ca aceste laptop-uri deschid o noua categorie, fiind terninale cu design elegant, greutate redusa, putere mare de procesoare si caracteristici de tableta.

Navin Shenoy, sef al regiunii Asia - Pacific la Intel spune ca segmentul laptop-urilor ultra-subtiri are 5% din piata totala, insa poate ajunge la 40% pana la finele lui 2012. El spune ca aceste laptop-uri vor fi mai scumpe decat netbook-urile, urmand sa coste undeva intre 800 si 1.000 dolari, insa vor fi mai ieftine decat o serie de alte laptop-uri existente acum in piata.

Computerworld noteaza ca ramane de vazut cum va primi publicul anuntul si daca va percepe categoria Ultrabook ca fiind una distincta, mai ales ca in piata exista in prezent laptop-uri cu grosime de sub 2 cm de la Apple si Samsung.