Tribunalul Bucuresti a admis, joi, deschiderea procedurii generale de insolventa in cazul trustului Realitatea Media, solutia putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, anunta Mediafax. Tribunalul Bucuresti a analizat, miercuri, cererea trustului Realitatea Media privind insolventa, decizia fiind anuntata joi de instanta. Dosarul privind deschiderea procedurii de insolventa in cazul Realitatea Media a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in 2 septembrie.

Elan Schwartzenberg, actionarul majoritar al Realitatea Media, a vorbit marti, intr-o conferinta de presa, despre cererea de insolventa depusa de companie. Schwartzenberg a spus ca este vorba despre o procedura de reorganizare judiciara cu care Sebastian Ghita, managerul companiei, este de acord.

"Am venit aici pentru a explica ce se intampla cu Realitatea. Pentru a nu crede cineva ca intram in insolventa sau a nu se intelege ca este vorba de un faliment. Dupa patru luni de la achizitie, am ajuns la concluzia ca este nevoie sa initiem o procedura de reorganizare judiciara. Exact asa se numeste - reorganizare judiciara. Scopul acestei proceduri este a de a apara societatea de tot ce se intampla ostil in afara ei. Procedura dureaza, de obicei, trei ani de zile si permite societatii, conducerii, proprietarilor de a reorganiza tot ce se intampla acolo. In speta, sa va dau un exemplu, am incercat sa reesalonam, potrivit legii date de acest guvern, creditul celor de la ANAF. Avem o datorie acolo. Avem penalizari. Avem intarzieri. Este vorba de o suma de mai multe milioane de euro. Nu numai ca nu am reusit sa o reesalonam cu dansii, dar functionam de mai multe luni cu conturile total blocate. Mai mult decat atat, managementul nu a reusit sa isi achite datoriile la stat, ma refer la taxe si salarii, nici TVA. Nu din rea vointa. Pur si simplu nu au mai facut fata. Si atunci, discutand, sfatuindu-ma cu avocati, cu oamenii care se pricep in acest domeniu, am ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda este de a schimba aceasta procedura", a declarat Elan Schwartzenberg.

Elan Schwartzenberg a mai spus ca nu a luat in calcul falimentul Realitatea Media, care este "un simbol pentru popor", si ca isi doreste sa nu ii dezamageasca pe cei care lucreaza acolo. El a explicat ca isi doreste ca Realitatea Media, un trust pe care il respecta foarte mult, sa mearga inainte si colaboreaza cu managementul pentru a gasi rezolvari la actualele probleme ale companiei.

Totodata, el a precizat ca vrea ca procesul de reorganizare juridica sa se incheie in maximum trei ani.

In ceea ce priveste disponibilizarile de personal, Schwartzenberg a declarat ca spera sa fie cat mai putine.

Sebastian Ghita, care controleaza grupul de firme Asesoft, a preluat in octombrie 2010 managementul societatii Realitatea Media, care detine licentele audiovizuale pentru televiziunile Realitatea TV si The Money Channel, dar si pentru posturile de radio Realitatea FM si Guerrilla. Compania Asesoft a anuntat atunci ca intentioneaza sa faca o investitie de 75 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in grupul controlat la momentul respectiv de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

Dupa mai multe luni de conflicte intre Sorin Ovidiu Vintu si Sebastian Ghita, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anuntat, pe 29 aprilie, ca a cumparat 91% din actiunile la Bluelink Comunicazione, actionarul majoritar al Realitatea Media, omul de afaceri detinand in prezent 82% din grupul media. Ulterior, copiii lui Sorin Ovidiu Vintu au anuntat intr-o conferinta de presa ca tatal lor nu mai este asociat in niciun fel in aceasta afacere.

UPDATE Cine este firma Rovigo SPRL, administratorul judiciar al Realitatea Media?

Conform Datelor de pe site-ul Ministerului de Finante, Rovigo SPRL isi are sediul pe strada Maresal Josef Pilsudski, nr. 2, sector 1 Bucuresti si potrivit informatiilor de pe propriul site "este pe piata insolventei de 12 ani. (...) ROVIGO S.P.R.L. figureaza in Lista practicienilor in insolventa agreati de Ministerul Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala, pentru toate zonele tarii, cat si in lista lichidatorilor agreati de catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului".

Rovigo SPRL s-a ocupat de lichidarea firmei ICM SA. Potrivit Romania Libera, pentru lichidarea ICM SA, lichidatorul ar fi putut castiga 3,5 milioane de euro. Numirea Rovig la lichidarea ICM SA nu a fos lipsita de scandal, unele voci acuzand ca firma a fost aleasa fara ca ANAF sa respecte procedura de selectie a ofertelor.

Printre alte lichidari, firma Rovigo s-a ocupat si de insolventa Flamingo Computers si Poligraf SRL, editorul ziarului Cotidianul.

  • Vasile Deleanu, Senior Partener al Rovigo - presupus a fi contrainformatorul din Securitate caruia ii raporta "Felix"

Pe site-ul firmei, ca senior partener al firmei, desi in presa apare adesea ca administrator al companiei, este avocatul Vasile Deleanu, membru fondator al UNPIR din 1999, si membru al Comitetului National de Conducere al Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (U.N.P.I.R) la al doilea mandat.

Deleanu mai este membru al Consiliului de Administratie al Warwick Legal Network - Londra, incepand din 2006 si arbitru al Curtii Internationale de Arbitraj Comercial de pe langa Camera de Comert si industrie a Romaniei.

Insa, despre Deleanu, s-a scris in presa ca ar fi avut presupuse legaturi cu Securitatea inainte de 1989. Potrivit celor relatate in ziarele centrale, Deleanu a fost ofiter de contrainformatii si lucra sub acoperire la Intreprinderea de Comert Exterior (ICE) Vitrocim. Deleanu ar fi fost cunoscut sub numele "Caciula" si ar fi fost unul dintre ofiterii catre care Dan Voiculescu, "Felix" cum era cunoscut la vremea respectiva actualul lider PC, furniza note informative.

Potrivit publicatiei Graiu-Gorjului (Vocea Gorjului), Deleanu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informatiile aparute in presa centrala. "Sa lasam in plata istoriei ce a fost. Asta se intampla acum 20 de ani. Dumneavoastra ce faceati acum 20 de ani?", ar fi spus Deleanu. (V. Cozmei)