Doua branduri de apa minerala, doua de dulciuri, doua de ingrijire personala, un brand alimentar, unul bancar, unul auto si unul de bere sunt cele mai puternice zece branduri romanesti, potrivit unei noi editii a studiului "50 Cele mai puternice branduri romanesti", realizat de Unlock Research pentru revista Biz si prezentat joi in cadrul evenimentului Brand.ro. In cea de-a doua editie a studiului, brandurile media sunt evaluate separat, topul celor mai puternice astfel de branduri fiind condus de Pro TV, Antena 1, Radio Zu, TVR 1 si Prima TV.

Topul realizat de Unlock-BizFoto: BIZ
  • Studiul realizat de Unlock Research este unul cantitativ, realizat pe un esantion de 1200 de persoane contactate telefonic, esantion prezentat drept reprezentativ pentru populatia de la oras (18+). Puterea brandurilor romanesti in ochii consumatorilor a fost evaluata pe baza unor criterii precum performanta marcii (intensitatea preferintei consumatorilor pentru o marca anume), implicarea emotionala (gradul de asociere cu o serie de atribute ale brandului), datele astfel obtinute fiind coroborate cu cele legate de notorietatea marcii (relevata de raspunsurile spontane)

Top 10 cele mai puternice branduri romanesti, potrivit studiului Unlock Research:

1. Borsec

2. Poiana

3. Kandia

4. Gerovital

5. Dorna

6. BCR

7. La Dorna

8. Dacia

9. Plafar

10. Timisoreana

Prima jumatate a studiului este dominata de branduri alimentare si de bauturi alcoolice. Exceptii fac un brand de cosmetice (Farmec - locul 16), unul telecom (Romtelecom - locul 17), o companie petroliera (Petrom - locul 19), o banca (BRD - locul 21).

Top 11-25:

11. Murfatlar

12. Napolact

13. Pate Sibiu

14. Cotnari

15. Cristim

16. Farmec

17. Romtelecom

18. Izvorul minunilor

19. Petrom

20. Primola

21. BRD

22. Perla Harghitei

23. Ursus

24. Zuzu

25. Rom

In editia de anul acesta au intrat in top urmatoarele branduri: Plafar (direct in top 10), Fares, Eugenia, Doina, Domo si Altex, Noroc, Jidvei. Borsec a ramas pe prima pozitie, alte cinci branduri dintre cele care s-au numarat printre primele zece in 2010 ramanand in top 10 - Poiana, Dorna, BCR, Dacia si Timisoreana.