Google Chrome are in Basarabia o cota "uimitor" de mare, dispozitivele Apple sunt cele mai populare pentru accesarea internet-ului mobil, insa si terminalele chinezilor de la Huawei ocupa pozitii foarte bune, arata cel mai nou studiu Geminus pe tema audientei si traficului web in Republica Moldova.

La browsere locul intai este ocupat de Chrome al Google, introdus pe plan international in anul 2008 si care, de atunci, isi imbunatateste pozitia pe piata, la nivel global. Cota paginilor vizualizate prin Chrome in Republica Moldova este uimitor de mare (peste 68%, conform studiului gemiusTraffic pentru luna mai 2012), ceea ce ii confera un avantaj de aproximativ 45 de puncte procentuale fata de al doilea clasat, Mozilla Firefox.

Piata mobila din Republica Moldova este in multe privinte comparabila cu cea din celelalte tari prezente in cadrul serviciului gemiusRanking. Apple este in prezent marca cea mai des folosita de catre utilizatorii moldoveni de Internet. Conform studiului gemiusTraffic pentru luna mai 2012, mai mult de jumatate din paginile vizualizate pe mobil din tara provin de la un dispozitiv Apple, ceea ce constituie un rezultat impresionant in comparatie cu cele 16% generate de Nokia, care ocupa a doua pozitie in acest clasament.

Interesant este faptul ca Huawei, producatorul chinez de echipamente de retelistica si telecomunicatii, a ocupat o pozitie surprinzator de buna in Republica Moldova (aproape 6% din paginile vizualizate pe telefonul mobil, conform studiului gemiusTraffic pentru luna mai 2012), care constituie o caracteristica specifica a pietei sus mentionate.

Urmand tendintele din celelalte tari acoperite de studiul gemiusTraffic, iPad, avand o cota de peste 32% a paginilor vizualizate pe terminale mobile (conform datelor gemiusTraffic pentru luna mai 2012), a ajuns pe prima pozitie in topul celor mai populare dispozitive mobile, in randul utilizatorilor moldoveni de Internet.

Totusi, pozitia de lider detinuta de tableta Apple, a inregistrat un declin vizibil in ultimele trei luni (gemiusTraffic pentru februarie 2012 - mai 2012), pierzand 5.3 puncte procentuale. iPhone, pe de alta parte, primeste din ce in ce mai multa atentie din partea utilizatorilor moldoveni de Internet, si se estimeaza ca va reprezenta dispozitivul mobil preferat de moldoveni in viitorul apropiat.

Interesant este faptul ca al treilea cel mai popular dispozitiv mobil din Republica Moldova, in luna mai 2012, a fost telefonul oferit de Huawei - U8650, care a depasit cel mai periculos competitor pentru iPhone - Samsung Galaxy S II, dar si tableta Samsung GT-P7500.

Gemius si-a demarat operatiunile in Moldova la inceputul anului 2012, atunci cand compania a fost selectata de asociatia industriei, BATI, ca furnizor oficial de masuratori ale audientei online, la nivel national. Datele colectate pe ranking.md constituie o parte a SMTAI (Studiul de Masurare a Traficului si Audientei pe Internet), implementarea locala a studiului gemiusAudience, si dateaza de la inceputul lunii februarie 2012, constituind o baza suficienta pentru schitarea peisajului online din Republica Moldova si a tendintelor actuale ale Internetului de pe piata.