Magnatul presei Rupert Murdoch a demisionat din functiile de director in mai multe societati care controlau cotidienele sale britanice si din consiliile de administratie ale mai multor filiale americane ale grupului sau, a anuntat sambata un purtator de cauvant al grupului, citat de AFP.

"Saptamana trecuta, dl. Murdoch a demisionat din mai multe consilii de administratie (...) din Marea Britanie si din Statele Unite", a spus acest purtator de cuvant.

In cursul zilei de sambata, cotidianul britanic The Telegraph anuntase ca Murdoch demisionase saptamana trecuta din consiliile de administratie ale News International Group, Times Newspaper Holdings si News Corp Investments.

Potrivit acestor informatii, Rupert Murdoch a demisionat si din mai multe societati de presa americane, dar autoritatile americane competente nu au precizat inca numarul acestora.

Angajatii Sun, Times si Sunday Times au primit sambata o nota care anunta demisia sefului lor.

Aceasta nota subliniaza ca Murdoch ramane "deplin angajat" in calitate de presedinte al grupului News International, potrivit site-ului The Guardian, un alt cotidian britanic, concurent cu titlurile grupului.

Potrivit site-ului Telegraph, demisia lui Murdoch este prezentata de grupul sau drept "o simpla operatiune de curatenie inainte de sciziunea grupului", deja anutata, si care se refera la separarea activitatilor de mass-media si editare de cele de industria filmului si televiziune.

In vara lui 2011, dezvaluirile potrivit carora tabloidul britanic News of the World ar fi ascultat ilegal conversatiile a zeci de persoane au antrenat inchiderea celebrei publicatii.

Acest scandal a afectat puternic credibilitatea grupului si a pus in pericol proiectul de achizitie in totalitate a canalului de televiziune prin cablu BSkyB, unde News Corp detine in prezent 39%.

Murdoch a subliniat ca grupul sau a devenit "din ce in ce mai complex" si va fi mai usor de gestionat, dupa sciziune, permitand in special efectuarea de achizitii.

Magnatul americano-australian intentioneaza sa prezideze consiliile de administratie ale celor doua societati care vor fi formate.

El va fi presedintele noii societati centrate pe cinematografie si televiziune si va fi asistat de fidelul sau locotenent Chase Carey, care va ocupa functia de director de exploatare.

De departe cea mai importanta dintre cele doua, aceasta societate va gestiona vanzari de ordinul a 23,5 miliarde de dolari. Ea va include reteaua Fox, studiourile 20th Century Fox si retele de distributie prin cablu (Sky Italia, BSkyB).