Conducerea TVR i-a informat, joi, pe sindicalisti ca restructurarea menita sa amelioreze situatia financiara a Televiziunii publice va include concedieri colective, cu respectarea prevederilor din actualul Contract Colectiv de Munca, potrivit unui comunicat al institutiei. TVR nu precizeaza de unde vor proveni banii pentru a sustine aceasta masura, in conditiile in care CCM prevede compensatii intre 3 si 10 salarii de incadrare pentru salariatii disponibilizati.

Potrivit informarii de presa transmise de TVR, joi au avut loc discutii intre reprezentantii conducerii TVR si membrii sindicatului prezentativ, SPUSTv, in cadrul unei adunari generale extraordinare a acestuia din urma.

Ce anunta oficial Televiziunea publica:

  • In cadrul Adunarii Generale, reprezentantii conducerii TVR i-au informat pe angajatii prezenti la discutii despre situatia financiara a televiziunii publice, precum si despre unele aspecte privind masurile legate de reorganizarea TVR, avand ca obiective performanta si eficienta.
  • Reprezentantii administratiei TVR au informat membrii Adunarii Generale a SPUSTv ca in urma procesului de restructurare vor recurge la concedieri colective.
  • Claudiu Saftoiu a declarat ca nu vor fi afectate drepturile salariatilor stipulate in actualul Contract Colectiv de Munca.
  • PDG al TVR si reprezentantii SPUSTv au convenit ca intreg procesul de restructurare sa fie unul transparent, iar criteriile in baza carora se vor opera concedierile sa fie pe baza de competente si rezultate.
  • Claudiu Saftoiu a aratat ca scopul Programului de redresare al TVR este de a salva televiziunea publica, aflata in acest moment intr-o situatie critica.
  • Alternativa pentru ca TVR sa nu devina institutie bugetara sau, mai rau, sa nu intre in insolventa este doar redresarea financiara, recredibilizarea televiziunii si realizarea unor investitii.
  • Reprezentantii conducerii TVR s-au declarat satisfacuti de deschiderea manifestata de partenerii sociali si isi propun imbunatatirea relatiei cu sindicatul reprezentativ din TVR.

Comunicatul transmis joi nu mentioneaza un numar de angajati care urmeaza sa fie inclusi in programul de concedieri colective. TVR are aproximativ 3.400 de angajati.

Potrivit Contractului Colectiv de Munca din SRTv adoptat in prima parte a acestui an si valabil pana in 2013, obtinut de HotNews.ro, in cazul concedierilor colective salariatii disponibilizati beneficiaza de compensatii individuale in functie de vechimea in institutie. Mai precis:

  • salariati cu vechime neintrerupta intre 0-5 ani - echivalentul a 3 salarii de incadrare
  • salariati cu vechime neintrerupta intre 5-10 ani - echivalentul a 5 salarii de incadrare
  • salariati cu vechime inintrerupta de 10 ani sau peste - echivalentul a 10 salarii de incadrare.

Acelasi document prevede ca "in situatia in care astfel de compensatii vor fi suportate din bugetul statului, ele nu vor mai fi acordate si de catre angajator".

Intr-un interviu acordat recent Paginademedia.ro, presedintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, afirma ca TVR ar putea fi nevoita sa ceara ajutor de la stat si ca bugetul de salarii ar urma sa scada cu "un procent mai apropiat de 30%".

In data de 10 august, Consiliul de Administratie al TVR a aprobat concluziile si propunerile unui grup de lucru pe baza carora trebuie intocmit planul de redresare financiara a institutiei. Potrivit informatiilor transmise HotNews.ro de catre institutie, planul este in curs de redactare de catre o echipa aprobata de Comitetul Director pe 20 august, iar documentul final urmeaza sa fie discutat in CA pe data de 28 august.