"Este bomba, este soc, soc, soc, soc!", a spus ironic Mihai Gadea, marti seara, la Sinteza zilei, emisiune dedicata in buna masura "inventiilor" si "intoxicarilor marsave" puse pe seama postului concurent Romania TV, in cazul asa-zisului fiu nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu. Gadea si invitatii sai - inclusiv asa-zisul "fiu nelegitim", fostul jurnalist Vasile Rotaru - au acuzat Romania TV ca devine din post de stiri un "post tabloid" si aratau ca "falsurile" nu aduc audienta - prezentand audientele mult mai mari pe care Antena 3 le-a avut duminica seara, comparativ cu Romania TV.

A3, atac la RTV: falsul tabloid nu aduce primul loc in audienteFoto: Captura Antena 3

Subiectul fusese dezbatut pe larg si la "Deschide lumea"/Realitatea TV, unde Florian Bichir - cu precizarea ca "nu avem concurenta pentru ca noi chiar facem presa aici" - a demonstrat "punct cu punct cum s-a pus la cale aceasta golanie, marlanie" de la televiziunea "tabloid" Romania TV.

  • Conflictul pune fata in fata postul Romania TV, detinut de parlamentarul Sebastian Ghita, cu posturile Antena 3, controlat de politicianul Dan Voiculescu, si Realitatea TV, controlat in acest moment de Cozmin Gusa.

In timp ce acuzau tabloidizarea din media in general, din televiziuni si de la Romania TV in particular, Antena 3 si Realitatea TV anuntau, in titlurile afisate pe ecran, ca urmeaza interviuri legate de cazul "politistei violate" - in vreme ce, la Romania TV, in emisiunea "Ultima ora" cu Catalin Striblea si Corina Dragotescu, a fost prezentat "unicul interviu cu polista violata".

In timp ce Realitatea TV a facut trimitere la un material din Cotidianul.ro despre "facatura" fiului nelegitim al lui Sergiu Nicolaescu, la Antena 3 Cornel Nistorescu, proprietarul site-ului, a fost prezent in platou. Cotidianul.ro a notat, de altfel, prompt ambele emisiuni critice la adresa Romania TV - vezi aici si aici.

Si la "Sinteza zilei", si la "Deschide lumea" realizatorii au evitat sa puna la colt, de la bun inceput, postul Romania TV, vorbind in general despre televiziuni sau, vag, despre "o televiziune".

  • La Realitatea TV "nu avem concurenta pentru ca noi chiar facem presa aici. Si vom demonstra punct cu punct cum s-a pus la cale aceasta golanie, marlanie, ceva...", spunea in emisiunea sa Florian Bichir. Trimiterile directe, inclusiv cu preluari de pe postul Romania TV, au urmat in cadrul materialului demonstrativ. Iar in timpul discutiilor anterioare din platou, despre erodarea presei si despre derapajele in cazul "fiului nelegitim", trimiterile la Romania TV au fost mai degraba implicite, nu explicite: "un fonfleu fabricat de o televiziune", "nu atacam niciun post, nu ne intereseaza concurenta, noi avem drumul nostru. Dar sincer ma doare pentru anumiti colegi de-ai nostri care prefera sa-si minta publicul."
  • La Antena 3, participantii la "Sinteza zilei" au preferat, cu unele exceptii, sa vorbeasca mai mult in termeni generici, de tipul: "E disperarea unor persoane de a cuceri piata si legitimitate profesionala prin mizerii, prin porcarii". Exceptiile au fost insa notabile: a fost afisata prima pagina a ziarului "National", in care Romania TV era acuzata direct de intoxicare, iar in momentul in care Mihai Gadea a prezentat audientele zilei de duminica - in care Antena 3, unde "nu s-au inventat probe, nu s-au inventat documente", a condus detasat - realizatorul a vorbit direct despre tabloidizarea postului Romania TV.

Fragmente din emisiunea Sinteza zilei de marti seara (Antena 3):

  • Mihai Gadea: In seara asta vom vorbi despre bumerang. Bumerangul, daca il arunci (...), iti vine inapoi. (...) Daca dezvaluirile despre o inmormantare si despre un om ce nu se mai poate apara sunt inventate si sunt persoane, sunt institutii care inventeaza si spun "am in aceasta seara o exclusivitate, este bomba, este soc, soc, soc, soc!", si daca spui lucrurile astea si de fapt nu sunt nici informatii, ci doar inventii ale tale, cand ti se intoarce inapoi din partea publicului s-ar putea sa iti vina direct in mufa. Despre bumerang o sa vorbim in aceasta seara pentru ca lucrurile astea ti se intorc direct in fata.
  • Este prezentat titlul de prima pagina din ziarul "National": "Intoxicare marsava a asa-zisilor jurnalisti de la Romania TV in "cazul Sergiu Nicolaescu" - Rusine, RTV!"
  • Fostul jurnalist de la Realitatea TV Vasile Rotaru, care dezminte ca el ar fi facut demersurile ca "fiu nelegitim" al lui Sergiu Nicolaescu, invitat in studioul A3: Ma abtin de la orice acuzatie pentru ca nu am nicio proba. In momentul in care s-a facut aceasta ruptura [Romania TV - n.red.] cu Realitatea, eu nu eram oricum in tara. (...) Avand in vedere ca exista aceste suspiciuni cu Realitatea, cu Romania TV, am refuzat sa merg la Romania sau la Realitatea TV
  • Radu Tudor: E disperarea unor persoane de a cuceri piata si legitimitate profesionala prin mizerii, prin porcarii. Nu stiu exact din ce zona a venit aceasta plangere, dar eu personal am o parere absolut subiectiva si va spun ca cine a facut aceasta mizerie a facut-o premeditat si a facut-o cu dorinta de a amplifica la paroxism scandalul in jurul mortii lui Sergiu Nicolaescu. Cu dorinta de a cuceri un pic de audienta, de a impune agenda publica prin acest subiect fals. Si cred ca persoana care a savarsit fals si uz de fals va putea fi descoperita.
  • Radu Tudor: Cineva care a lucrat intr-unul dintre cele doua posturi de televiziune, Realitatea TV sau Romania TV, avand fisa lui de incadrare si eventual datele lui pentru cartea de munca si pentru contractul de colaborare, a folosit aceste date bazandu-se pe ce? Lasa ca si asa omul e plecat din tara. (...) Pe baza unei inventii mizerabile se creeaza un scandal public si o imensa audienta de un anume fel pe subiectul acesta. Si evident ca toata lumea a preluat subiectul, pana am aflat cu totii ca este o inventie ordinara. Si zic eu ca cine a facut chestia asta acum o sa o mai faca si in viitor.
  • Mihai Gadea: Asa cum zicea Radu Tudor, tabloidele nu au doar titluri mincinoase, ci si continut mincinos. (...) Impresia pe care incearca sa o creeze cei care fac tabloid este ca foarte multa lume ii citeste, ii urmareste, e cu ochii pe ei. Ma bucur sa va informez in aceasta seara cateva date [de audienta - n.red.] din aceste seri care infirma aceasta teorie.
  • Mihai Gadea: Duminica seara, aici in emisiune, nu s-au inventat probe, nu s-au inventat documente, nu s-a inventat nimic. (...) Si vreau sa va prezint audientele posturilor de stiri prima data. (Prezinta un grafic cu audiente in care arata cum Antena 3 conducea detasat duminica, in prime-time, iar "cei care inventeaza documente sunt aici si va garantez ca vor merge mai jos" - si arata evolutia audientelor Romania TV). RTV pare ca inceteaza sa fie un post de stiri si incepe sa fie un post tabloid si sa concureze cu OTV, dar e problema domniilor lor.
  • In timp ce Mihai Gadea prezenta audientele, pe ecran era anuntat ca urmeaza "Interviu cu politista violata". Intre timp, la Romania TV, post atacat pentru tabloidizare, era prezentat "Unicul interviu cu politista violata"

De observat ca Romania TV s-a laudat cu audiente mari inregistrate pe parcursul zilei de duminica, dar nu in prime-time (unde, dupa cum a aratat Mihai Gadea, Antena 3 a fost lider pe segmentul posturilor de profil). Romania TV a prezentat cifrele valabile pentru un segment de public foarte precis definit: duminica, "incepand cu ora 15, timp de cinci ore consecutiv, Romania TV a obtinut o cota de piata de 6,5 la suta pe publicul din mediul urban cu varsta peste 18 ani si situatie sociala peste medie. In acelasi interval, cota de piata a postului concurent, Antena 3, a fost de doar 4,9 la suta".

Fragmente din emisiunea "Deschide lumea" de la Realitatea TV, cu tema "Presa, intre etica si abuz":

  • Mircea Toma, prin telefon: Este o sansa ca a murit Sergiu Nicolaescu si ca cineva s-a gandit sa faca smecheria asta cu falsul, care, serios vorbind, este un act foarte grav si care ar trebui sa fie anchetat de autoritati competente. Dar este un noroc pentru ca aduce in atentia publicului un fenomen care este mult mai prezent in viata noastra. Publicul, la ora asta, este victima a doua mari surse de falsificare a informatiei - unul fiind cel de interes politic sau economic, in care ziaristii modifica informatia pentru ca asa le cere managementul si, pe de alta parte, datorita nevoii de audienta. Vestea buna pe care o dau eu este: cu acest prilej, multi telespectatori vor invata sa se uite mai cu precautie la informatiile care li se ofera
  • Florian Bichir: Nu atacam niciun post, nu ne intereseaza concurenta, noi avem drumul nostru. Dar sincer ma doare pentru anumiti colegi de-ai nostri care prefera sa-si minta publicul.
  • Miruna Munteanu, invitata in platou: Este in fonfleu fabricat de o televiziune
  • Florian Bichir aminteste, citand Paginademedia.ro, ca Realitatea TV a fost "singurul post de stiri care nu a relatat de la incinerarea regizorului Sergiu Nicolaescu, asa cum a fost dorinta familiei. (...) RTV - nu ii acuzam, dar iata observatia unui om care se pricepe la media (...) - a iesit in evidenta cu tabloidizarea burtierei, cu titluri "Imagini soc" sau "incendiare". Cum e, domnule. sa zici imagini incendiare, cand il incinereaza pe un om?"
  • O parte dintre participantii la discutie, care au lucrat la Evenimentul Zilei in epoca Ion Cristoiu, fac diferenta intre "fonfleurile nevinovate" de tipul gainii care a nascut pui vii si falsurile precum cel al "fiului nelegitim" al lui Sergiu Nicolaescu - "inventii care afecteaza oameni, vieti".
  • Florian Bichir: "Nu avem concurenta pentru ca noi chiar facem presa aici. Si vom demonstra punct cu punct cum s-a pus la cale aceasta golanie, marlanie, ceva..." Urmeaza cronologia dezvaluirilor de la Romania TV, inclusiv cu imagini preluate de la postul rival - cronologie in care este citat, in versiunea online, site-ul cotidianul.ro.
  • In timpul discutiilor din emisiune, inclusiv pe tema tabloidizarii Romania TV si a mass-media in general, sunt anuntate viitoare dezbateri si emisiuni, inclusiv: "Sotul victimei violului de la Olt, la Realitatea TV"

Un "film al unei facaturi de presa" - cazul "fiului nelegitim" - a realizat si Adevarul, care descrie cum povestea suspecta a fost preluata si de Antena 3:

  • "Vineri, ora 18.30 - documentele sunt expediate prin e-mail catre Judecatoria Sectorului 1; Vineri, ora 18.55 - Romania TV anunta ca are documentele in exclusivitate; Vineri, ora 19.42 - Antena 3 anunta ca a intrat in posesia documentelor; Vineri, ora 20.00 - Presedinta Judecatoriei este sunata de jurnalisti pentru acces la documente; Vineri, ora 20.05 - rtv.net publica in facsimile pasaje din documente; Luni dimineata - televiziunile anunta ca documentele au fost expediate de un fost jurnalist; Luni dimineata - Judecatoria anunta ca documentele au fost accesate prima data in cursul zilei de luni, cand au si fost inregistrate".