Compozitorii care doresc sa inscrie piese pentru selectia nationala a concursului Eurovision 2013 o pot face incepand de luni, 14 ianuarie, a anuntat, duminica, TVR, care pentru prima data va implica si studiourile teritoriale in campania de preselectie, informeaza Agerpres.

Perioada de inscrieri se va incheia pe 3 februarie, timp in care cei interesati sunt asteptati sa trimita sau sa depuna piesele, in format audio, pe CD, la Registratura Televiziunii Romane, din Bucuresti, precum si la sediile studiourilor teritoriale din Cluj, Iasi, Timisoara si Craiova, cu mentiunea "Pentru selectia nationala Eurovision 2013" inscrisa pe plic.

Potrivit unui comunicat al TVR, preselectia pieselor inscrise in competitie se va desfasura intre 6 februarie si 14 februarie, urmand ca pe 18 februarie sa fie anuntate piesele ce vor intra in concurs (minim 24, maxim 28).

Semifinala 1 va avea loc pe 23 februarie, cea de-a doua pe 24 februarie, iar Finala Nationala se va desfasura pe 9 martie.

"Am decis, anul acesta, sa facilitam accesul cat mai multor artisti si compozitori la selectia nationala pentru Eurovision. Asa a aparut ideea implicarii studiourilor teritoriale ale TVR, unde doritorii se pot inscrie si unde au sansa de a convinge membrii juriului. Sper ca, in felul acesta, sa motivam compozitorii si interpretii aflati la inceput de drum si sa descoperim noi talente. In plus, in felul acesta ne asiguram ca interpretii pot sustine live piesa aleasa, juriul ascultand de la inceput melodiile cantate asa cum vor fi prezentate in concurs", a declarat Dan Manoliu, manager al proiectului.

Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, in sedinta din 28 noiembrie 2012, participarea Televiziunii Romane la Eurovision 2013, ce se va desfasura la Malmo, in Suedia, in perioada 14-18 mai 2013.

Concursul Eurovision este cea mai importanta competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), care se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost de doua ori locul III (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006).

Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusa de Eduard Circota si interpretata de MihaiTraistariu.

Patru tari - Turcia, Portugalia, Slovacia si Bosnia-Hertegovina - au anuntat ca renunta din motive economice la participarea la concursul Eurovision din 2013, in timp ce Grecia, tara cel mai greu afectata de criza economica, si-a confirmat participarea, relata pe 21 decembrie 2012 agentia France Presse.

In total, 39 de institutii de radio-televiziune nationale au confirmat participarea, printre care si ERT, postul public elen.