Facebook a anuntat marti introducerea de videoclipuri publicitare pe news feed-ul membrilor sai, o initiativa care ar putea sa-i majoreze sensibil veniturile dar care risca sa displaca celor 1,19 miliarde de utilizatori, scrie AFP.

Cea mai mare retea sociala din lume a anuntat pe site-ul sau ca difuzarea de spoturi va incepe "in aceasta saptamana" pentru "un mic numar de persoane".

Practic, cand utilizatorul va da scroll pe fluxul sau si va ajunge la un video publicitar, acesta va incepe sa ruleze automat, dar fara sunet. Daca va continua scroll-ul, pentru a trece la post-urile urmatoare, videoclipul se va opri imadiat. Sunetul porneste daca se da click pe video.

Aceste videoclipuri vor fi difuzate atat pe computerele clasice cat si pe versiunile aparatelor mobile.

Ca si alte servicii gratuite pe internet, reteaua este dependenta de publicitate, care i-a adus 1,8 din cele doua miliarde de dolari cifra de afaceri in trimestrul III.

Dar, in paralel, "Facebook trebuie sa lupte cu dispretul utilizatorilor fata de publicitate, un dispret care probabil ca creste cu noul format (video) mai intruziv", subliniaza site-ul de analize 247wallst.com.

Sosirea videoclipurilor pe Facebook era considerata de neevitat de analisti, avand in vedere enormul potential de venituri din acest format, vandut mai scump decat publicitatea statica.

Piata publicitatii video online inregistreaza rate de crestere foarte mari, iar Google, prin filiala sa YouTube, isi adjudeca in prezent partea leului.

Doar in SUA, aceasta piata va atinge 4,15 miliarde in acest an, o crestere cu 43,5% fata de 2012, fiind asteptat un nivel de 5,79 miliarde anul viitor, potrivit institutului de studii eMarketer.