CNA a discutat, joi, lista posturilor pe care operatorii de cablu ar trebui sa le retransmita in 2014. Cele doua variante de lucru avute in vedere in ultima sedinta a Consiliului includ, pe pozitia 13, postul de stiri al RCS&RDS, Digi 24, cu precizarea ca acest canal a cerut date pentru completarea declaratiei must-carry la ARMA. Lista mentioneaza si primele date oficiale de audienta pentru acest post de stiri. Daca intra pe lista must-carry, Digi 24 va trebui sa fie retransmis si de operatorii de cablu aflati in concurenta cu RCS.

  • De la lansarea sa, la inceputul anului 2012, Digi 24 nu a beneficiat de date de la Asociatia Romana pentru Masurarea Audientei (ARMA), deoarece a fost distribuit exclusiv pe platformele de cablu si satelit ale RCS&RDS.

Listele furnizate de ARMA prezinta audienta medie anuala a posturilor care urmaresc sa intre in must-carry in 2014, adica se declara libere la retransmisie, fara conditionari tehnice sau financiare, ceea ce inseamna ca operatorii de cablu ar urma sa fie obligati sa le preia, in limita a 25% din grilele lor. Potrivit acestor liste, Digi 24 a avut, in 2013, un rating mediu anual, la nivelul intregii tari, de 0,1190, adica putin peste 20.000 de romani s-au uitat, in medie pe minut, pe parcursul anului, la acest canal.

Potrivit acelorasi date transmise de catre ARMA la CNA:

  • Antena 3 a avut o audienta medie anuala de circa 10 ori mai mare decat Digi 24 (rtg% 1,1536), Romania TV - de 6 ori mai mare (0,7308), iar Realitatea TV si B1 TV - de 4 ori mai mare (rtg% 0,4986, respectiv 0,4897).
  • Audienta raportata pentru Digi 24 este similara celei raportate pentru posturi precum Euforia Lifestyle sau Kiss TV, cu nota ca Digi 24 a fost distribuit doar pe platformele RCS.
  • Nota: Mediile anuale la nivel national sunt date generice si nu reprezinta audienta reala pe care o au posturile, audienta care variaza considerabil de la o zi la alta, de la o ora la alta si, dupa caz, chiar intre intervale de timp mult mai scurte

Discutiile de la CNA pe tema noii liste must-carry, desfasurate marti si joi, nu s-au incheiat inca, urmand sa continue in urmatoarea sedinta, saptamana viitoare. Lista valabila pentru anul in curs va fi cea care va aparea pe site-ul CNA, dupa ce se va lamuri situatia numarului de posturi care trebuie sa fie admise in must-carry. Citeste aici care sunt problemele aparute in cadrul dezbaterilor de joi de la CNA