Departamentul tehnic al CNA a facut, miercuri, teste pentru posibilitatea ca sedintele publice ale forului audiovizual sa fie transmise pe site-ul institutiei, scrie Paginademedia.ro, cu precizarea ca o astfel de masura depinde strict de un vot al consiliului. Pe de alta parte, dupa disputele declansate de incercarea unui membru CNA de a transmite live sedinta de marti, ActiveWatch a transmis, miercuri, un punct de vedere potrivit caruia, "deoarece sedintele CNA sunt publice, conform legii, ActiveWatch considera ca sedintele CNA trebuie transmise live pe site-ul acestei institutii."

Paginademedia.ro o citeaza pe Laura Georgescu, presedintele CNA, potrivit careia: "se fac probe tehnice si se supune la vot consiliului maine, dar in secunda in care ai votat, trebuie sa respecti ceea ce ai votat. Nu se voteaza, se opreste. Repet, nu a avut nimeni nimic de ascuns, dar filmeaza toti cei 11 membri ai Consiliului, supune corect la vot, transmite live online pe pagina institutiei si eu personal nu am o problema".

Ea a mai precizat ca forul audiovizual a primit notificari de la reprezentanti ai radiodifuzorilor care au cerut sa nu mai fie filmati, "deci riscam sa intram si in procese (...). Filmarea unor membri si a unor persoane fizice care vin sa reprezinte interesele radiodifuzorilor in sedinta nu este legala", sustine Laura Georgescu.

Tot miercuri, dupa scandalul de la ultima sedinta, trei membri CNA - Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Valentin Jucan - au sesizat Birourile Permanente ale Parlamentului cu privire la presupuse abuzuri comise de catre Presedintele CNA, Laura Georgescu. Vezi detalii.

Iar organizatia ActiveWatch a transmis un punct de vedere potrivit caruia:

  • In urma situatiei recent aparuta prin transmiterea live a sedintelor CNA pe pagina de facebook a unuia dintre membri a reiesit faptul ca lipsesc reglementari care sa normeze aceasta situatie.
  • Deoarece sedintele CNA sunt publice, conform legii, ActiveWatch considera ca sedintele CNA trebuie transmise live pe site-ul acestei institutii.
  • Consideram ca este in interesul institutiei sa dea dovada de cat mai multa transparenta in fata publicului, iar membrii Consiliului trebuie sa accepte ca statutul de demnitari publici presupune si o protectie mai redusa a dreptului la propria imagine. 
  • Transmiterea live a sedintelor poate fi si un instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de crestere a calitatii dezbaterilor din cadrul acestor sedinte, precum si un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse si modul in care membrii voteaza, contribuind astfel la cresterea credibilitatii acestei institutii.
  • Consideram ca decizia de a transmite live sedintele trebuie luata si pusa in practica in cel mai scurt timp, pentru a pune capat unei situatii care risca sa afecteze imaginea si credibilitatea institutiei.