Valentin Jucan, membru CNA, a lansat miercuri noapte, pe pagina sa de Facebook, un apel la protest in fata sediului forului audiovizual, dupa incidentul de vineri cand, seara, dupa verdictul in dosarul ICA, la Consiliu a cazut curentul, iar emisiunile Antena 3 si ale celorlalte posturi nu au mai fost inregistrate pentru monitorizare. El sustine ca Laura Georgescu ar fi responsabila pentru pana de curent si indeamna oamenii sa vina la protest "cu un bec, cu un cablu, cu o priza".

  • UPDATE Vineri seara, cand la CNA inregistrarile fusesera oprite de o intrerupere de curent, la Antena 3 au inceput si spoturile de promovare a "Plimbarii libertatii", programata pentru duminica. Pana in momentul cand a inceput protestul, Antena 1 si Antena 3 au difuzat 330 de stiri si spoturi de promovare a "Plimbarii", in 43 de ore de emisie, scrie pe blog Narcisa Iorga, membru CNA. Detalii, mai jos.

Context: CNA, blocat de scandaluri si cercetari DNA, nu mai tine sedinte de circa doua luni. Angajatii institutiei lucreaza, insa, iar in ultima perioada au avut sarcina sa monitorizeze emisiunile TV legate de dosarul ICA si scandalul declansat de Antena 3 dupa sentinta de vineri, impotriva lui Dan Voiculescu. Dar vineri seara a cazut curentul la sediul CNA, iar pana sambata dimineata nu s-a mai inregistrat nicio emisiune, pentru monitorizare, dupa cum au aratat Narcisa Iorga si un consilier din cadrul CNA. Vezi detalii aici

Valentin Jucan, unul dintre cei trei membri CNA care i se opun in mod fatis presedintelui institutiei, Laura Georgescu, a lansat miercuri noapte o chemare la un protest ce ar urma sa aiba loc miercuri, 20 august, la sediul CNA. Textul apelului:

  • "CNA-ul doarme si Laurei Georgescu ii place tot mai mult sa ne lase in pana de curent. Vino cu un bec, cu un cablu, cu o priza, cu orice crezi ca ii poti oferi Laurei Georgescu pentru a nu mai lasa CNA-ul fara curent, de fiecare data cand vrea sa faca un abuz! Sau pur si simplu vino alaturi de mine sa ii cerem demisia! CNA-ul nu este al ei! Este al tuturor romanilor! Vino miercuri, 20 august, ora 11 la sediul CNA (Bucuresti, Bdul Libertaii nr. 14, S5) sa-i trezim!"

Intrebat, joi, de HotNews.ro daca e vorba despre un protest aprobat de primarie, Valentin Jucan a spus ca a depus, la primarie, o cerere in acest sens. El a precizat ca o considera pe Laura Georgescu responsabila pentru faptul ca vineri a cazut curentul, amintind ca acest lucru s-ar mai fi intamplat o data, in urma cu cateva luni.

Marti seara, Valentin Jucan a acuzat la B1 TV ca intr-o sedinta CNA "Laura Georgescu a intrerupt curentul la sala de sedinte. Iar in urmatoarea sedinta publica a spus ca a existat o interventie a Enel. Eu am verificat. Sediul CNA se afla in aceeasi cladire cu sediul Ministerului Comunicatiilor. Cei de la Enel mi-au spus ca nimeni altcineva nu poate sa intervina acolo, iar ei ar fi stiut. Si mi-au confirmat in scris ca nu a existat o astfel de pana. (...)".

Vineri seara, cand la CNA inregistrarile fusesera oprite de o intrerupere de curent, la Antena 3 au inceput si spoturile de promovare a "Plimbarii libertatii", programata pentru duminica. Despre acestea scrie joi pe blog Narcisa Iorga, membru CNA:

  • "Plimbarea" organizata de vedetele Antenei 3, la care "nu a fost nimeni invitat" a beneficiat de o campanie agresiva de promovare, desfasurata din seara zilei de 8 august si pana la ora anuntata pentru inceperea protestului de duminica, 10 august. Am cerut o statistica pentru doar doua posturi de televiziune ce apartin trustului familiei lui Dan Voiculescu - Antena 1 si Antena 3 si provine de la Kantar Media, societatea care asigura masurarea audientelor televiziunilor.  Conform acesteia,  in intervalul 8 august ora 21.30 - 10 august ora 17.00, Antena 3 a difuzat  96 de stiri in legatura cu "plimbarea", si 58 de spoturi "Plimbarea libertatii", difuzate cate doua in fiecare ora de emisie.  La acestea, se adauga 52 de difuzari ale spotului "Plimbarea libertatii" de catre Antena 1. Kantar Media nu a inregistrat stiri difuzate de postul generalist, dar este greu de crezut ca acestea nu au fost difuzate in buletinele de stiri. In plus, Kantar Media nu inregsitreaza spoturile din intervalul nocturn 02.00 - 07.00, adica cinci ore de emisie. Iata de ce este importanta propria monitorizare a CNA, 24 de ore din 24. Acum poate ca se inteleg mai bine motivele unei pene de curent la timpul potrivit, in zona de monitorizare a CNA.
  • Din propria-mi monitorizare, reiese ca spoturile "Plimbarea libertatii" au fost urmate, fiecare, de un alt spot in care, pe imaginile cu o multime participanta la un eveniment al Antena Group, era montata din off vocea lui Mircea Badea, care intreba: "Daca oamenii rai vin dupa mine si dupa Mihai Gadea, cine ne apara?". Asadar, se adauga inca 58 de spoturi de incitare la protest difuzate pe Antena 3.
  • Adaug  insa cate doua spoturi ori cinci ore pe noapte nemonitorizate de Kantar Media ori doua nopti (vineri spre sambata si sambata spre duminica) si obtin inca 20 de spoturi doar pe Antena 1. Antena 3 dubleaza numarul, avand in vedere ca a difuzat, legate, doua spoturi pro-miting: plus 40 de spoturi pe durata noptii.  Aritmetica spoturilor difuzate de Antena 3 in 43 de ore de emisie arata 156 de spoturi si 96 de stiri. Adunam si 78 de spoturi difuzate de Antena 1 si obtinem 234 de spoturi si 96 de stiri, adica un total de 330 de productii audiovizuale doar in legatura cu actiunea "Plimbarea". Nu am socotit orele de emisie dedicate dezbaterilor, desi in fiecare dezbatere s-a vorbit mult despre aceasta miscare de protest ata de o hotarare judecatoreasca definitiva sau, dupa unii, de solidarizare cu Antena 3.