Consiliul National al Audiovizualului nu a functionat deloc in ultimele saptamani de campanie, deoarece nu avea membri suficienti. In lipsa oricaror decizii referitoare la derapajele electorale ale posturilor, membrul CNA Valentin Jucan a fost singurul care a luat pozitii publice fata de abuzurile audiovizuale - lucru pe care l-a facut, de doua ori, si in ziua alegerilor. Luni, una dintre colegele sale, Monica Gubernat, il "someaza sa inceteze cu ipocrizia si cu vanarea radiodifuzorilor pe criterii politice!"

Dupa ce Valentin Jucan a condamnat, duminica, felul cum posturile Antena 3 si Romania TV au actionat in campanie si in ziua votului, Monica Gubernat il acuza ca doreste sa aplice legea in mod discretionar. Ea invoca, in acest sens, faptul ca Jucan nu a avut o pozitie publica fata de "declaratia fara precedent a unui moderator care ridica mingi la fileu" - trimitere la afirmatiile facute de Rares Bogdan de la Realitatea TV, dupa prima dezbatere Ponta-Iohannis.

  • Tot Monica Gubernat ameninta: "In prima sedinta a CNA voi cere reanalizarea prelungirii, fara baza legala, a unei licente fm care apartine unui trust important de stiri. Sprijinul dumneavoastra imi va arata ca nu doriti fraudarea legii!"

Nota: Valentin Jucan a intrat in CNA la propunerea PDL, iar Monica Gubernat - la propunerea PSD. Membrii Consiliului nu se intrunesc de cateva saptamani deoarece mandatele a patru membri au expirat, Parlamentul nu a validat inca noi membri, iar CNA a ramas cu doar sapte membri din 11 - cu unul mai putin decat minimul necesar pentru ca institutia sa poata lua decizii conform legii.

In ziua votului, Valentin Jucan a trimis doua comunicate de presa, in care arata, intre altele:

  • Am asistat astazi la cea mai mare manipulare si fraudare a votului de catre unele posturi de televiziune. Antena3 si RomaniaTV, doua televiziuni licentiate in Romania, si-au aratat capacitatea de dezinformare si manipulare, indeplinindu-si astfel tinta existentei lor.
  • Au fost difuzate informatii mincinoase, filmari regizate cu camera ascunsa, reportaje mincinoase de la sectiile de vot din strainatate, declaratii ale politicienilor cu unic mesaj de sustinere a unui anumit candidat, acuzatii neprobate privind fraudarea votului din diaspora, atacuri la persoana, interventii ale moderatorilor care indeamna la vot in favoarea unui candidat, instigari la ura pe criterii etnice.
  • Este fara precedent ceea ce s-a intamplat astazi in spatiul audiovizual, normele legale fiind incalcate sever aproape in fiecare minut de emisie, moralitatea publica fiind si ea batjocorita.
  • Din programele difuzate astazi de Antena3 si RomaniaTV se intelege ca publicul lor tinta este considerat un public credul si fara minime posibilitati cognitive, altfel nu se poate explica violenta dezinformarii si modalitatea in care au fost realizate emisiunile - sub limita mediocritatii.
  • "ANTENA3, NISTE DERBEDEI!" - Aceste cuvinte sunt scandate de mii de oameni, la Bucuresti in Piata Universitatii, la Cluj, la Brasov, si in alte mari orase. Gadea, Badea, Ciuvica, Ursu, Dumitrescu, Stancu, Stoicescu, ce parere aveti? Este pentru prima data de la Revolutie incoace cand romanii constientizeaza si protesteaza masiv impotriva unor manipulari mizerabile. Si este tot prima data cand mii de oameni protesteaza impotriva unui post de televiziune.
  • Din CNA: Popescu, Mititelu, Trepcea, Georgescu, Cristea, Gubernat, Turos, va place ce ati creat? (...) Mergeti, stimati colegi,in Piata Universitatii si spuneti romanilor cine sunteti si ce faceti.

Scrisoarea deschisa semnata de Monica Gubernat si transmisa luni:

Stimate domnule Jucan Valentin Alexandru,

Va somez sa incetati cu ipocrizia si cu vanarea radiodifuzorilor pe criterii politice!

Consider comportamentul dumneavoastra inadmisibil in raport cu misiunea publica pe care o aveti in calitate de membru al Consiliului National al Audiovizualului. Doleantele dumneavoastra publice imi arata ca nu cunoasteti legea sau doriti aplicarea ei in mod discretionar.

Vanarea radiodifuzorilor care nu corespund optiunilor dumneavoastra politice trebuie sa inceteze. Faptul ca nu ati avut o pozitie publica fata de de declaratia fara precedent a unui moderator ¬care ridica mingi la fileu¬ vine in sprijinul afirmatiilor mele.

Domnule Jucan Valentin Alexandru, va provoc sa tratam cu corectitudine legislatia audiovizuala si radiodifuzorii. In prima sedinta a CNA voi cere reanalizarea prelungirii, fara baza legala, a unei licente fm care apartine unui trust important de stiri. Sprijinul dumneavoastra imi va arata ca nu doriti fraudarea legii!

Monica Gubernat

Membru CNA