Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a trimis o scrisoare Parlamentului in care expune solutiile tehnice pentru redresarea SRTV si a SRR, punand accent pe varianta insolventei si pe avantajele ei.

Cladirea TVRFoto: TVR

Potrivit documentului inaintat Legislativului, prima varianta ar fi reorganizarea SRTV si SRR ca doua institutii publice, finantate integral de la bugetul de stat, din venituri proprii sau combinat.

Aceasta varianta ar presupune, printre altele, adoptarea in regim de urgenta a unui proiect de lege care sa prevada reorganizarea SRR si SRTv si rectificarea Legii bugetului de stat pe anul 2016.

''Mentionam ca reorganizarea SRTv ca institutie publica presupune ca deficitul bugetului general consolidat s-ar majora la nivelul unui an cu circa 100 de milioane de lei, iar in 2016 impactul asupra deficitului bugetar ar fi de 410 milioane lei - datorii comerciale si cheltuieli de functionare'', se arata in scrisoare.

O alta varianta ar fi reorganizarea ca societati comerciale, dar, in cazul in care nu sunt achitate datoriile restante sau societatile inregistreaza alte datorii restante, procedura de insolventa ar putea fi ceruta de orice persoana interesata.

Reorganizarea ca regii autonome de interes national reprezinta o alta posibila solutie.

In cazul tuturor celor trei solutii mentionate mai sus este necesar sa se prevada instituirea obligatiei de colectare a taxelor de catre toti furnizorii de energie electrica si limitarea comisionului perceput de catre acestia.

Intrarea SRTv in insolventa este solutia cu cele mai multe avantaje, in opinia semnatarului, ceea ce ar presupune ''adoptarea in regim de urgenta a unui proiect de lege prin care sa se completeze Legea 41/1994, in sensul ca SRTv si SRR li se pot aplica numai acele dispozitii din legea 85/2014 pentru procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa care vizeaza redresarea activitatii si de excludere totala a procedurii falimentului"".

Printre avantajele intrarii SRTv in insolventa Anca Dragu a mentionat posibilitatea redresarii companiei printr-un plan de reorganizare, imposibilitatea furnizorilor de servicii - electricitate, gaze natural, apa, servicii telefonice - de a schimba, refuza sau de a intrerupe serviciiile.

De asemenea, TVR ar putea sa participle la licitatii si nu ar mai plati dobanzi, majorari sau penalizari pentru datoriile deja existente la data deschiderii procedurii.