Divizia media a concernului energetic rusesc Gazprom a decis sa vinda participatia de 51 la suta pe care o avea la cotidianul Izvestia. Cumparatorul este banca Rossyia, al carui principal actionar este un apropiat al presedintelui Vladimir Putin. Tranzactia ce ar putea sa se incheie pina in luna februarie a anului viitor este estimata la circa 25 milioane de dolari.

De fapt, cumparatorul ar fi compania de asigurari Sogaz, detinuta de banca Rossyia, relateaza Kommersant, citind surse din interiorul concernului Gazprom. Aceasta tranzactie ar cuprinde si vinzarea sediului ziarului Izvestia, aflat in centrul Moscovei, in Piata Puskin, cladire estimata la mai bine de 150 de milioane de dolari.

Actionarul majoritar al bancii Rossyia este omul de afaceri Iuri Kovalchuck, un apropiat al actualului sef de la Kremlin. Kovalchuck are si alte afaceri media, inclusiv Ren-TV, considerata televiziunea cea mai independenta, dar si participatii la diferite publicatii din St. Petersburg.

Afacerea va fi incheiata prin intermediul Sogaz pe baza unui acord care prevede incheierea afacerii pina la mijlocul anului viitor. Sogaz ar putea sa plateasca doar 25 de milioane pentru a detine majoritatea actiunilor la Izvestia, adica exact suma cu care Gazprom a achizitionat cotidianul.