Site-ul Russia Today a relatat o stire legata de un miting al italienilor pentru sustinerea referendumului convocat de premierul Matteo Renzi exact invers: "Mii de oameni inunda strazile din Roma" pentru a protesta impotriva reformei propuse de seful cabinetului de ministri, scrie La Stampa, pe site-ul sau, in editia in limba engleza.

Matteo RenziFoto: Agerpres/EPA

"Mii de oameni inunda strazile Romei pentru a protesta impotriva premierului italian Matteo Renzi, care a initiat un referendum pentru o reforma a Constitutiei, care urmeaza sa fie organizat in 4 decembrie. Oamenii se tem ca reformele, care vor reduce puterea Senatului, ca aduce mai multa putere presedintelui", scria RT, in timp ce titlul "stirii" pe Facebook era "Protestele impotriva premierului italian ajung la Roma".

In realitate, corecte erau data si existenta marsului, la finalul lunii octombrie. Doar ca oamenii mergeau de fapt sa sprijine initiativa primului ministru.

"Stirea" difuzata de site-ul televiziunii rusesti a avut o audienta pe Facebook de un milion si a ajuns virala. Si nu este prima intruziune a Rusiei in dezbaterile politice din Italia, astfel incat diplomatia de la Roma s-a plans la Kremlin, potrivit La Stampa, care noteaza ca "minciuna si propaganda se raspandesc foarte bine intr-un internet dominat de nenumarate site-uri care sustin miscarea Cinci Stele".

Astfel, multe conturi pro M5S (miscarea anti-sistem din Italia) de pe Twitter si Facebook au preluat informatia publicata de RT si de Ruptly, filiala video a RT, cu sediul in Berlin.

Televiziunea ruseasca a corectat in cele din urma informatia, dar alte actiuni de propaganda sunt mai subtile, amestecand realitate cu falsul. Astfel, in 22 octombrie, RT a titrat la o stire care relata un protest al sindicalistilor "Italia in revolta". Cand Renzi s-a intalnit cu protestatari in Napoli, RT a a invocat "scene din razboiul civil".

La Stampa noteaza, in acest articol, conexiunile dintre propaganda ruseasca si site-urile pro M5S, care nu par deloc intamplatoare.

Astfel, deputatul Manlio Di Stefano a fost invitat la congresul partidului lui Putin, pentru a comenta politica externa dupa Brexit. In aprilie 2015, Beppe Grillo a ales RT pentru un interviu in care explica teoria sa a unei "lovituri destepte de stat": "Este vorba de a provoca diviziune in parlament, de a penetra guvernul si dupa aceea de a instala un lider puternic care sa preia controlul deplin".

In urma cu cateva zile, Pietro Dettori, mana dreapta a lui Davide Casaleggio (seful M5S) si directorul Asociatiei Associatiei Rousseau (care gestioneaza blogul partidului) a distribuit pe Twitter un articol de pe site-ul silenziefalsita.it site ("Putin prezinta Satan 2, racheta care poate distruge Texasul"), si care incepe astfel: "Nu este oare timpul ca acele capete infierbantate de la Washington sa-si revina? Nu ar fi mult mai bine sa risti o lume multipolara si sa renunti la putina putere in loc sa risti sa pierzi tot si sa distrugi intreaga lume?".

"Pana acum, singurul lucru care a fost distrus este adevarul", incheie La Stampa.

Russia Today este, alaturi de Sputnik News, principalul instrument de propaganda al Kremlinului.