Grupul german de media WAZ (Westdeutsche Allgemaine Zeitung), care in Romania mai detine o participatie la cotidianul Romania libera, a obtinut 1 miliard de euro din vanzarea a 25% din actiunile pe care le detinea la compania de retail Otto, scrie Iann pe blogul sau. Informatia a fost anuntata initial de Financial Times Deutschland la sfarsitul anului trecut si a fost confirmata oficial de Otto la inceputul lui 2008.

Iann aminteste ca WAZ era actionar minoritar la Otto din 1962, cand fondatorul retailerului a vandut 25% din companie pentru a-si finanta expansiunea. Acum, dupa vanzarea acestui pachet, compania are la dispozitie, pentru noi achizitii, circa 1,7 miliarde de euro, dupa cum spune reprezentantul WAZ Stephan Holthoff-Pfortner, citat de Business Week.

Aceasta publicatie afirma ca WAZ este dispusa sa incheie parteneriate cu companii si investitori strategici locali, preferand zone indepartate, precum Indonesia, Thailanda sau Vietnam.

Westdeutsche Allgemaine Zeitung este o afacere de familie condusa la nivel executiv de Bodo Hombach, cunoscut romanilor mai ales in calitate de fost coordonator al Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est. Grupul publica ziare si reviste si este implicat in activitati radio, TV si de Internet in Germania, Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Romania, Serbia si Macedonia.

In Romania, compania a controlat publicatiile Romania libera si National (devenit, intre timp, 7plus) si a incercat sa dezvolte sau sa achizitioneze o retea de publicatii regionale, dar mai detine doar o participatie la Romania libera, dupa ce, in urma cu trei ani, a cedat omului de afaceri Dan Adamescu mare parte din actiunile detinute in societatea "R".

Otto, fondat in 1949, este un grup cu peste 50.000 de angjati si activitati in 19 tari din Europa, America de Nord si Asia, fiind considerat cel mai mare grup de retail prin posta din lume si al doilea pe segmentul online B2C, dupa Amazon. Grupul a inregistrat venituri de peste 15 miliarde de euro in anul fiscal 2006-2007.