Comisiile pentru cultura ale Camerei Deputatilor si Senatului au respins marti raportul de activitate pe 2016 al Societatii Romane de Radiodifuziune, potrivit Agerpres.

Unul dintre membrii Consiliului de Administratie al institutiei, Maria Toghina, a atras atentia parlamentarilor asupra faptului ca RRA s-a confruntat cu o problema legata de excedentul financiar pe care l-a obtinut.

'In cadrul acestui an Societatea Romana de Radiodifuziune, din cauza incertitudinii statului juridic, s-a confruntat cu o problema semnalata de Curtea de Conturi si anume modul in care ar trebui sa gestioneze excedentul financiar pe care l-a obtinut. Am avut in luna august a anului trecut un raport al Curtii de Conturi care ne-a semnalat faptul ca din fondurile excendentare economisite, considerate de SRR ca fiind profit, Curtea de Conturi a considerat ca 50% din acest excedent ar trebui retrimis catre bugetul de stat, considerandu-se ca SRR activeaza ca o societate comerciala, ceea ce nu este conform cu statutul juridic pe care il avem. Ulterior, Ministerul de Finante a conformat viziunea Curtii de Conturi si inteleg ca, din date de ultima ora, jumatate din fondurile acumulate de SRR au fost virate la bugetul de stat', a spus Toghina.

La randul sau, reprezentantul conducerii SRR, Florin Brusten, a aratat ca SRR s-a pozitionat si in 2016 ca lider al pietei media, nu numai in ce priveste indicatorii de audienta, ci si in ce priveste calitatea programelor si produselor cultural - educative.

'Radio Romania a fost si este lider in topul national al radiourilor si a atins un public de aproximativ 4,5 milioane de ascultatori, ceea ce reprezinta cam peste un sfert din numarul total de ascultatori din Romania', a aratat Brusten.

Presedintele Comisiei de cultura de la Senat, Lucian Romascanu, a propus insa respingerea raportului de activitate pe anul 2016 al SRR.

'Vreau sa fiti convinsi ca atat noi, cat si societatea romaneasca, care urmareste activitatea Radio Romania, vedem performanta si este evident ca s-au facut lucruri foarte bune acolo si ne-am dori foarte tare ca aceste lucruri bune sa continue. Este foarte important ca in fruntea radioului, ca presedinte - director general, cat si Consiliul de Administratie, sa fie oameni si de viziune si profesionisti, dar si cu un nivel ridicat de integritate si etica profesionala. (...) Concluziile Curtii de Conturi cu prejudiciul de 550.000 de euro, ANI - raport de evaluare, conflict de interese in sarcina numitei Fugaru Mirela Ioana, ANI - hotarare definita a justitiei in ce priveste incompatibilitatea domnului presedinte Ovidiu Miculescu, sunt nenumarate lucruri, centralizarea excesiva in actului de conducere in cadrul Societatii Romane de Radio. Din toate acestea si multe altele propunerea mea este sa respingem raportul de activitate pe 2016 si sa dam sansa Radio Romania sa aiba un nou inceput cu o noua conducere fara sa neglijam meritele, alea care sunt, ale actualului Consiliu de Administratie, dar in special ale celor 2.000 de oameni ai RRA', a mentionat Romascanu.

Pentru respingerea raportului au votat 13 deputati si senatori, cinci au votat impotriva si unul s-a abtinut. Raportul va intra miercuri in dezbaterea plenului comun al Senatului si Camerei Deputatilor