Masinaria rusa de influentare a opiniei publice si-a intensificat masiv activitatea in social media, in ultimele ore inainte sa inceapa referendumul de duminica pentru independenta regiunii Catalonia, referendum considerat ilegal de guvernul de la Madrid, potrivit cotidianului El Pais. Sursa arata ca diversele conturi pro-Kremlin active in reteaua Twitter si-au multiplicat cu 2.000% mentiunile referitoare la criza catalana. Iar aceasta a beneficiat de acoperire larga nu doar din partea canalelor finantate direct de guvernul rus, ci si a canalelor ce distribuie teorii ale conspiratiei si care l-au ajutat pe Donald Trump sa ajunga presedinte, potrivit sursei citate.

Instrumente de analiza a datelor online, citate de cotidianul spaniol, arata ca rata de utilizate a hashtag-ului "Catalan" pe conturi Twitter asociate Rusiei a crescut accelerat in ultima saptamana, cresterea numarului de mentiuni, in ultimele 48 de ore inainte de inceperea referendumului, fiind de 2.000%.

Pe de alta parte, El Pais face referire si la interesul mare acordat referendumului de catre site-uri precum InfoWars. Acesta, controlat de Alex Jones, cunoscut adept al teoriilor conspirationiste si care l-a sprijinit deschis pe Donald Trump in alegerile din SUA, a distribuit, intre altele, informatii false, precum aceea ca 700 de primari ar fi fost arestati in Spania, iar guvernul ar pregati o invazie a Cataloniei.

In acelasi timp, mai arata cotidianul spaniol, un alt site loial lui Donald Trump, Drudge Report, a avut in deschidere o imagine a unei manifestatii ocazionate de Diada, Ziua Nationala a Cataloniei, impanzita de steaguri pro-independenta si insotita de titlul "Lupta pentru Catalonia".

El Pais face trimitere si la conturi anonime cunoscute pentru retorica anti-UE, dar cu un numar mare de followeri pe Twitter, care si-au exprimat sprijinul pentru independenta Cataloniei si au proclamat "moartea" Spaniei.

Iar in media controlate direct de Kremlin, precum reteaua Sputnik sau televiziunea RT, subiectul referendumului a atras, de asemenea, atentie maxima, cu titluri precum "Ecoul lui Franco in represiunea politica spaniola din Catalonia".