Un editor al televiziunii publice, Radu Gafta, a demisionat luni din functie, afirmand ca noua conducere a TVR a comis mai multe acte de cenzura. Fostul editor a declarat pentru HotNews.ro ca unele anchete jurnalistice au fost oprite de la difuzare, iar realizarea unui articol despre Norica Nicolai a fost impiedicata fara explicatii editoriale din partea noului sef al departamentului de stiri, Madalina Radulescu. Conducerea TVR a fost contactata in repetate randuri sa comenteze acuzatiile de cenzura, insa deparatamentul de comunicare n-a raspuns solicitarilor HotNews.ro.

Evenimentul Zilei si ziarul Gandul au scris saptamana trecuta ca TVR a interzis trei anchete de la difuzare in cadrul emisiunilor de investigatie "Reflector", "Cu ochii in patru" si "Ochiul Magic". TVR ar fi explicat ca e vorba de o reprogramare a materialelor din cauza unor probleme de ordin tehnic.

Fostul editor TVR Radu Gafta sustine, insa, ca unul dintre reporterii care au lucrat la anchete s-a plans ca este cenzurat. “Am fost sunat de unul din reporteri care s-a plans ca emisiunea a fost oprita de la difuzare pe motiv ca nu este corespunzatoare din punct de vedere editorial si m-a intrebat ce sa faca. Sfatul meu a fost sa se adreseze comisiei de etica”, a declarat Gafta. In cele trei investigatii era vorba de presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL), de un chirurg clujean apropiat de PSD si de primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus (PD-L).

“Caseta cu Remes l-a obligat pe Sassu sa actioneze”

“Caseta cu Remes a fost un fel de picatura care a umplut paharul. Cred ca domnul Alexandru Sassu a fost adus la conducerea televiziunii publice tocmai pentru ca astfel de deranjuri sa nu se mai intample. Dupa episodul Remes, Sassu a fost obligat sa actioneze, ceea ce a si facut. Argumentez asta prin faptul ca in seara difuzarii casetei, domnul Sassu ne-a felicitat, pentru ca a doua zi sa-si schimbe radical punctul de vedere”, a declarat pentru HotNews.ro fostul editor de la televiziunea publica, Radu Gafta.

El a mai spus ca noua conducere editoriala de la departamentul stiri a oprit si un material despre Norica Nicolai, fara nici o explicatie de ordin editorial. Senatorul liberal fusese acuzat ca a intervenit pentru a-si angaja nepoata la Administratia Penitenciarelor. Gafta sustine ca subiectul era discutabil, insa el a fost interzis fara nici o explicatie.

“Pur si simplu s-a spus nu, fara o motivatie editoriala. S-a interzis stirea pentru ca dadea intr-o anumita directie in care nu trebuia sa se dea. Stirea a fost oprita in timp ce se lucra la ea de catre directorul departamentului de stiri, Madalina Radulescu”, a spus fostul editor de la televiziunea publica. Inainte de a veni la TVR, Madalina Radulescu a lucrat pentru Antena 1 si a fost adusa de Alexandru Sassu in locul Rodicai Culcer, care a dat ulterior in judecata televiziunea publica.

Tras pe linie moarta dupa actiunea "Caltabosul"

Radu Gafta este unul dintre editorii trasi pe linie moarta in octombrie 2007, dupa difuzarea casetei cu fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes. Dupa incident, Gafta fusese mutat de la departamentul de stiri al TVR1 la jurnalul regional de la TVR2.

Tot in toamna anului trecut, Radu Gafta a fost agresat de reporterul TVR Marius Zamfir, sanctionat ulterior cu reducerea a 10% din salariu. Fostul editor sustine insa ca masura a fost compensata cu promovarea lui Zamfir la alte emisiuni. “Dupa incident, nimeni din conducerea TVR nu m-a intrebat de sanatate”, a declarat Gafta, care a mai spus ca ar fi demisionat inca din octombrie 2007, dar a avut “constrangeri de ordin personal”.

“In TVR functioneaza puternic autocenzura. Multi stiu ce trebuie sa dea si ce nu trebuie sa dea. De cele mai multe ori, lucrurile se rezolva la sedinta de sumar”, a mai spus Gafta. Fost editor la TVR, BBC si fost prezentator de televiziune, Radu Gafta va lucra de la 1 februarie pentru Comisia Europeana.