Jurnalistii romani si italieni care aveau sarcina sa informeze corect publicul in privinta cazului Mailat s-au abatut de la deontologia profesionala, incalcand prezumtia de nevinovatie a suspectului Nicolae Romulus Mailat, acuzat de uciderea Giovannei Regiani la Roma, in toamna anului trecut, si asociind etnia roma cu infractionalitatea. Asa suna concluziile unui raport privind reflectarea acestui caz in presa, studiu realizat de Agentia de Monitorizare a Presei si dat publicitatii miercuri.

AMP isi bazeaza studiul pe editiile online ale ziarelor cu cel mai mare tiraj din Romania - Libertatea, Jurnalul National si Evenimentul Zilei, monitorizate in perioada 1-10 noiembrie 2007. Editiile online au fost preferate deoarece permit o evaluare a felului cum opinia publica a perceput mesajul mediatic, pe baza reactiilor postate pe site-uri. Studiul noteaza ca majoritatea relatarilor din cele trei ziare s-au raportat aproape exclusiv la informatiile din presa italiana.

Concluziile raportului:

  • "In mai putin de o saptamana, ”cazul Mailat” a cunoscut o evolutie spectaculoasa de la relatarea unei presupuse crime savarsite de un cetatean roman in Italia la descrierea relatiilor romano-italiene intr-un registru marcat de violenta si ostilitate".
  • "Jurnalistii romani si italieni au transformat o infractiune In fenomen infractional, un cetatean comunitar in imigrant, un individ intr-o etnie si o etnie intr-o naţie", fapt "fara precedent".
  • "Mediatizarea ”cazului Mailat” poate fi considerata un recital de neputinta jurnalistica".
  • "Cand au lipsit date legate de anchetarea suspectului de crima sau informatii privind masurile luate de autoritatile de la Bucuresti au fost amintite statisticile care-i plaseaza pe romani pe podiumul criminalitătii din Italia".
  • "Tumultul evenimentelor a permis aparitia catorva abateri regretabile in demersul de informare a publicului: incalcarea prezumtiei de nevinovatie in cazul lui Nicolae Mailat si asocierea predilecta a etniei rome cu infractionalitatea".
  • "Pana in momentul redactarii acestei analize nu a fost data o sentinta definitiva in cazul Nicolae Romulus Mailat".