Liderii PSD care au participat la emisiunile de dezbateri au totalizat 199 de aparitii la TV. Potrivit aceleiasi monitorizari ale CNA , candidatul PSD la primaria Capitalei a fost personalitatea cea mai solicitata la emisiunile de dezbateri. Jurnalele de stiri au fost impartite intre presedinte si premier, batalia fiind castigata insa de Traian Basecu. La nivel de apartii in cadrul jurnalelor castigator a fost desemnat Gigi Becali.

CNA a monitorizat in luna martie emisiunile de dezbateri politice difuzate de cele mai importante posturi TV din Romania. Potrivit monitorizarii CNA, emisiunile de dezbateri politice au fost acaparate de catre liderii PSD care au avut in total 199 de aparitii, urmati de catre PNL-isti cu 135 de aparitii. Recordul de aparitii il detine PSD cu 101 aparitii in cadrul emisiunilor difuzate de catre RealitateaTv. In opinia reprezentantilor CNA prezenta partidelor la emsiunile tv a fost echilibrata, cu mici exceptii, in jurnalele de stiri sportive.

PNL si PSD, la ordinea zilei

Reprezentantii PNL si PSD au fost favoritii emisiunilor difuzate de postul Antena 3. Astfel din 110 aparitii ale diferitilor reprezentanti politici, cele doua partide au totalizat 77 de aparitii.

  • In cadrul emisiunilor “Stirea zilei” si “La ordinea zilei” difuzate de catre Antena 3, peste 75% din apartitiile liderilor politici apartin membrilor PSD si PNL.
  •  Monitorizare CNA arata o situatie similiara in cazul emisiunii “24 de ore” difuzata de Radio Romania Actualitati.
  • Astfel, dintr-un total de 63 de aparitii ale liderilor politici, 24 apartin membrilor PNL, 13 PSD si 5 ale PD. 
  • Una dintre cele mai echilibrate emisiuni de dezbateri din punctul de vedere al ponderi partidelor politice este “Intre Bine si Rau”, difuzata de TVR. PNL si PD-L au acumulat acelasi numar de aparitii 4, fiind secondati de PSD cu 2 aparitii.

Basescu a aparut cu 2345 de secunde mai mult decat Tariceanu

Potrivit CNA, presedintele Traian Basescu a fost cea mai mediatizata personalitate politica, in emisiunile de stiri, in ceea ce priveste durata interventiilor, fiind vizibil pe TV timp de 4.270 de secunde, in perioada 1-31 martie. Presedintele Romaniei este urmat in clasament de premierul Calin Popescu-Tariceanu (PNL) - 1.925 de secunde. Premierul si Presedintele tarii lipsesc insa din topul personalitatilor prezentet in cadrul emisiunilor de dezbatere. Si la acest capitol PSD are primul loc prin canditatul la primaria capitalei Cristian Diaconescu care este la egalitate cu liderul PIN Cosmin Gusa.

Premierul a preferat radiourile

CNA a monitorizat si numarul si durata interventiilor personalitatilor politice in cadrul emisiunilor de stiri de la posturile de radio. Astfel, premierul Tariceanu a fost cea mai mediatizata personalitate politica si in emisiunile de stiri de la radio, cu 28 de interventii si 898 de secunde. El este urmat in top de Mircea Geoana (678 secunde) si Traian Basescu (634 secunde).

Steaua l-a dus pe Becali pe primul loc la stiri

Rezultatele monitorizarii au aratat ca Gigi Becali (PNG) s-a clasat pe primul loc intr-un top al celor mai mediatizate 25 de personalitati politice, in emisiunile de stiri de la televiziunile monitorizate, in functie de numarul de interventii - 113. El a fost urmat in top de George Copos (PC), care a aparut in stirile TV de 94 de ori, si de premierul Calin Popescu-Tariceanu (PNL) - 90 de interventii. in continuarea topului urmeaza: presedintele Traian Basescu, Mircea Geoana (PSD).