Consiliul de Administratie al Televiziunii publice a aprobat, luni, Raportul de activitate al SRTv pe anul 2008, ce va fi depus la Parlament miercuri, 15 aprilie. Un comunicat al institutiei arata ca cifra de afaceri neta a crescut cu 5,8%, de la 514 milioane lei in 2007 la circa 544 de milioane lei in 2008. Claudia Voicu, directorul Directiei Economice a televiziunii publice, a afirmat pentru HotNews.ro ca deficitul inregistrat in 2008 a fost mai mare decat in 2007.

UPDATE: Potrivit datelor Paginii de media, TVR a avut, in 2008, incasari din publicitate de aproape 19 milioane de euro, iar televiziunea publica a avut o pierdere totala de 14,5 milioane de euro (53,8 milioane lei). TVR a incasat 82,5 milioane euro din taxa si a cheltuit cu personalul 51,7 milioane euro, dintr-un total al cheltuielilor de 168 milioane euro, conform sursei citate.

Potrivit comunicatului, "din analiza situatiei economice, Consiliul de Administratie a constatat, in acelasi timp, faptul ca modificarile legislative, aparute in ultimii ani in materie fiscala, au avut un puternic impact negativ asupra rezultatelor financiare ale societatii. Acest fapt a generat inchiderea anului precedent cu un deficit bugetar de aproximativ 9%, care are acoperire in profiturile inregistrate pana acum. Pe de alta parte, gratie eforturilor depuse, cifra de afaceri neta a crescut cu 5.8% fata de anul precedent.

Comunicatul invoca mai multe probleme care au contribuit la deficitul bugetar si sustine ca "in ciuda problemelor financiare majore, generate mai ales de factori externi", SRTv a reusit "sa mentina un nivel ridicat al calitatii programelor si sa puna bazele strategice, pe termen mediu, pentru o dezvoltare eficienta a institutiei, in acord cu trendurile europene in domeniu".

Potrivit reprezentantilor TVR pentru relatia cu presa, raportul va fi facut public miercuri, in momentul depunerii lui la Parlament.

Intr-un interviu acordat recent Mediafax, presedintele-director general al SRTv, Alexandru Sassu, aprecia ca, in cazul unor rezultate financiare similare celor din 2007 (deficit de circa 8,4 milioane euro), aceasta ar fi "un succes".

Contactata de HotNews.ro, Claudia Voicu, directorul Directiei Economice a televiziunii publice, a afirmat ca deficitul pe 2008 este mai mare decat cel inregistrat in 2007, insa nu a putut oferi valoarea exacta, precizand ca nu au fost facute toate calculele necesare in acest sens.

Problemele ce au afectat rezultatele economice ale TVR in 2008, potrivit comunicatului:

  • Modificarea reglementarilor fiscale privind taxa pe valoarea adaugata conform Codului fiscal (art.141, al.1 lit.o) a determinat cresterea cheltuielilor cu impozitele si taxele cu 58,364,145 lei mai mult.
  • Cresterea impozitelor si taxelor locale fata de anul precedent cu 213.29% a grevat bugetul SRTV cu 3,191,104 lei mai mult.
  • O alta influenta negativa a avut-o aplicarea O.G. nr. 39/2005 referitoare la constituirea fondului pentru sustinerea productiei nationale de film catre Centrul National al Cinematografiei care a adus cheltuieli de 10,394,503 lei. SRTv este singura televiziune care este obligata la plata unei astfel de contributii.
  • Cresterea nivelului remuneratiilor datorate de SRTv catre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si conexe, ca urmare a modificarii in acest sens a Legii nr. 8/1996 a drepturilor de autor si conexe prin O.U.G. nr. 123/2005 si, ulterior, prin Legea nr. 329/2006, a determinat o influenta in valoare de 12,081,775 lei.
  • In 2008 SRTv a achitat toate obligatiile curente privind drepturile de autor, restante neachitate de SRTv in perioada 2000 – 2005 in valoare de 2,443,306 lei.
  • Tot pe bugetul aferent anului 2008 au grevat o serie de contracte de achizitii filme care au fost incheiate anterior, cuprinzand clauze nefavorabile SRTv, care dau posibilitatea unei companii de a decide in mod unilateral prelungirea contractului cu efecte pe termen lung, impunand SRTv angajarea unor cheltuieli semnificative.
  • Nu este de neglijat nici criza economica mondiala ale carei efecte au inceput sa se simta inca din trimestrul IV 2008, cu impact direct asupra nivelului venitului din publicitate, ca urmare a diminuarii bugetelor de publicitate ale marilor companii.
  • Au produs efecte negative asupra bugetului SRTv, fara ca acestea sa poata fi acoperite din sursele de venit existente, si urmatorii factori: cresterea presiunilor inflationiste si modificarile permanente ale preturilor materiilor prime, energiei, combustibilului, apa, cu o influenta fata de anul precedent, in valoare de 1,508,849 lei in plus; deprecierea monedei nationale a determinat aparitia unor cheltuieli din diferente de curs valutar in valoare de 5,220,807 lei, cu impact direct asupra rezultatului financiar al anului 2008.

Succesele TVR in 2008, asa cum sunt prezentate in comunicat:

  • Au fost facute eforturi in sensul retehnologizarii pentru alinierea la standardele europene de digitalizare pana in 2012.
  • SRTv a realizat in anul 2008 o serie de investitii importante pentru institutie, pornind de la achizitiile de aparatura pentru proiectul mai amplu al digitalizarii, pana la lansarea de noi canale cu cheltuieli minime - TVR 3, TVR Info, TVR HD, TVR Targu Mures.
  • SRTv si-a regandit politica de resurse umane si a fluxurilor de productie, astfel incat, in contextul lansarii de noi canale, activitatea sa se desfasoare, in 2008, mai eficient cu un numar sensibil redus de angajati.
  • In plan editorial, SRTv si-a indeplinit cu succes misiunea publica, acoperind eficient evenimentele importante ale tarii, precum campaniile electorale sau Summit-ul NATO de la Bucuresti, dar a readus in atentia publicului si o serie de programe majore precum teatru TV, Cerbul de Aur sau Festivalul Mamaia, care s-au bucurat de un real succes. De asemenea, SRTv a reusit achizitia drepturilor de televizare a meciurilor si rezumatelor din Champions League dupa o absenta de 8 ani.

Masuri luate de Consiliul de Administratie al SRTv pentru reducerea consturilor si cresterea veniturilor, in conditiile economice ale anului trecut:

  • negocierea Contractului Colectiv de Munca, cu solicitarea ramanerii salariilor negociate la nivelul contractului anterior (singura exceptie fiind indexarea la indicele cresterii preturilor de consum - respectiv de 2.06% in februarie si 1.58% in iulie);
  • utilizarea judicioasa a resursei umane, avand ca efect reducerea orelor suplimentare cu 17,038 ore, reprezentand o valoare de 315,234 lei si a altor cheltuieli de natura salariala, in suma totala de 1,010,575 lei;
  • diminuarea cheltuielilor de licenta programe prin renuntarea la achizitionarea unor programe si producerea acestora in cadrul societatii, cu o influenta in valoare de 3,458,940 lei;
  • cresterea veniturilor din taxa pentru serviciul public de televiziune, cu 3.7% mai mari decat anul precedent;
  • cresterea altor venituri din exploatare, constand in prestari interne si externe privind servicii tehnice, licente, chirii, sponsorizari si venituri din penalizari, cu 35.81% mai mari fata de anul precedent.

Conform Raportului de activitate de anul trecut, SRTv a incheiat anul 2007 cu:

  • venituri totale de 522,1 milioane lei
  • cheltuieli totale de 551,6 milioane lei
  • cifra de afaceri neta de 514.504.166 lei
  • rezultat net al exercitiului: pierdere in valoare de 29.451.567 lei

UPDATE: Potrivit Paginii de media, TVR a avut, in 2008, incasari din publicitate de aproape 19 milioane de euro, iar televiziunea publica a avut o pierdere totala de 14,5 milioane de euro (53,8 milioane lei). TVR a incasat 82,5 milioane euro din taxa, si a cheltuit cu personalul 51,7 milioane euro, dintr-un total al cheltuielilor de 168 milioane euro.