Dezvaluirile facute in ultimele doua saptamani de The Daily Telegraph si The Sunday Telegraph, referitoare la felul cum parlamentarii britanici cheltuie banii contribuabililor, au dus la o crestere naucitoare a tirajelor celor doua publicatii, potrivit unor date neoficiale citate de The Guardian. Scandalul provocat, ce a dat peste cap scena politica din Marea Britanie si a reaprins discutiile pe seama publicarii in presa a unor informatii cumparate de jurnalisti, a avut un impact mai mare asupra vanzarilor The Telegraph decat orice initiativa de marketing, dupa cum scria, recent, tot The Guardian.

Potrivit sursei citate, in primele 11 zile de dezvaluiri privind cheltuielile parlamentarilor, tirajele The Daily Telegraph si Sunday Telegraph au crescut, in total, cu peste 600.000 de exemplare, crestere care nu da semne ca ar incetini.

La doar cateva zile de la lansarea seriei de dezvaluiri, tot The Guardian scria ca in prima zi a campaniei tirajul The Daily Telegraph a crescut cu aproape 100.000 de exemplare, vanzarile fiind mai mari decat daca ziarul ar fost difuzat impreuna cu un DVD promotional. Impactul a fost "mai mare decat orice promotie de marketing", dupa cum au spus, atunci, oameni din industrie.

Informatiile publicate de The Daily Telegraph, potrivit carora diversi membri ai parlamentului au decontat orice, de la filme porno la candelabre, provin de la Camera Comunelor. Reprezentantii Camerei au solicitat politiei sa investigheze felul cum aceste date - circa 2 milioane de documente - au ajuns in posesia Telegraph Media Group. Politia a anuntat saptamana aceasta ca nu vor actiona in acest caz, deoarece o astfel de ancheta - ce ar urmari sa stabileasca felul cum respectivele informatii au fost luate de la Camera si oferite sau vandute grupului de media - nu ar fi in interesul public.

Scandalul a declansat, in ultimele zile, noi discutii despre practica des intalnita in presa britanica de a cumpara informatii pentru a fi publicate, ziarele scriind ca pentru o posibila vanzare a acestor date au mai fost contactate in prealabil, fara succes, insa, ziarele The Times si The Sun.

Potrivit The Guardian, Telegraph Media Group nu a confirmat, dar nici nu a dezmintit ca ar fi platit pentru informatiile legate de deconturile parlamentarilor, ziarul citat precizand ca estimarile in acest sens variaza intre 70.000 si 300.000 de lire sterline.