Anul 2009 a fost cel mai grav din ultimul deceniu pentru profesia de jurnalist, fiind inregistrate la nivel global 110 decese ale unor ziaristi aflati pe teren, potrivit raportului anual al Institutului International al Presei (IPI), citat de Mediafax. Doar in luna noiembrie, peste 30 de jurnalisti au fost ucisi intr-un atentat din timpul campaniei electorale locale din Filipine, tara considerata ca fiind cea mai periculoasa pentru reprezentantii media.

Anthony Mills, autorul raportului, semnaleaza aparitia unei noi tendinte, in ultimul deceniu, care consta in transformarea voita a jurnalistilor aflati in zone de conflict, precum Irak, Afghanistan sau Pakistan, in tinte.

"Acest lucru a facut ca felul in care sunt acoperite subiectele din aceste zone sa se schimbe. Acoperirea mediatica a fost redusa ceea ce a facut ca intelegerea evenimentelor complexe din zonele de conflict sa fie si ea mai redusa", mentioneaza raportul IPI.

Dupa Filipine, pe locul al doilea in clasamentul celor mai periculoase tari pentru jurnalisti se numara Mexic, unde au fost inregistrate 11 morti, urmata de Somalia, unde au fost ucisi noua ziaristi. In acest clasament mai figureaza tari precum Pakistan, Columbia, Rusia si Honduras.

In privinta Iranului, raportul semnaleaza cel mai mare numar de arestari de jurnalisti, in aceasta tara fiind detinuti peste 100 de reporteri si bloggeri, dupa alegerile prezidentiale din iunie, care au fost puternic contestate.