CNA a amendat joi postul B1 TV cu 15.000 de lei pentru emisiunea "Nasul" din 1 iunie, in care moderatorul Radu Moraru a folosit un limbaj injurios la adresa Gabrielei Vranceanu Firea si i-a adus acesteia acuzatii, fara a-i da posibilitatea sa-si spuna punctul de vedere, potrivit Mediafax. Forul a considerat ca Moraru n-a respectat principiile impartialitatii si echilibrului, avandu-l ca invitat in studio doar pe Cristian Boureanu, care, la randul lui, a facut "aprecieri de natura sa lezeze imaginea si onoarea" realizatoarei TV de la Antena 3 si a trustului Intact, dupa cum se arata intr-o sesizare trimisa de Firea si echipa "Stirea zilei" la CNA.

Potrivit sesizarii, in emisiunea "Nasul" din 1 iunie:

  •  "S-au folosit cuvinte jignitoare, injurioase, nu a fost luat in considerare punctul de vedere al Doamnei Gabriela Vranceanu Firea care nici nu a fost invitata in emisiune (in platou sau la telefon), pentru a-si exprima opinia, in legatura cu incidentul de la emisiunea Stirea Zilei din seara precedenta".
  • "In plus, nici nu i-a fost citit mesajul scurt scris trimis de aceasta moderatorului, Radu Moraru, pe telefonul personal. In concluzie, Domnul Moraru a dat dovada de partinire, lipsa de obiectivitate, refuzul de a asculta si cealalta parte implicata intr-un incident, degenerarea limbajului folosit, lipsa de impartialitate".

Dejectii care curg secunda de secunda la trustul Intact”, „Sleahta de la Intact Media Group”, "Ce face Antena 3 este terorism de presa, instigare la violenta", "Canale care dejecteaza ura, minciuni, intimidari, jeg" si “din putul gandirii proprii” (cu referire la Gabriela Vranceanu Firea, n.r.) sunt doar cateva dintre aprecierile facute de Radu Moraru, in timpul emisiunii. Invitatul sau, deputatul Cristian Boureanu a lansat, la randul lui, afirmatii precum: “puteam sa o intreb (pe Gabriela Firea), daca a baut, daca s-a drogat”, "intrebarea cu amantul mi-a venit asa, din ce am citit prin presa, in 15 ani".

Reprezentanta B1 TV la sedinta CNA, Wilhelmina Gheorghiu, directorul departamentului juridic al postului, a tinut sa precizeze ca Gabriela Vranceanu Firea nu a solicitat un drept la replica: "Putea oricand sa solicite interventia in direct, nu a facut-o". Ea a recunoscut insa ca nu a existat o invitatie oficiala din partea postului B1 TV pentru Firea, "dar nici intentia lor nu a fost sa intervina in vreun fel", scrie sursa citata.

"Noi nu am fost invitati sa ne spunem punctul de vedere (...), desi acea disponibilitate era evidenta", a spus Radu Preda, consultantul editorial al emisiunii "Stirea zilei", prezent si el la CNA, facand referire la doua sms-uri pe care i le-a trimis Gabriela Firea lui Radu Moraru.

"Domnul Boureanu nu a fost singurul invitat in acea seara. Invitatia i-a fost transmisa cu doua zile inainte, nu a fost invitat doar pentru a vorbi despre acest subiect, doar ca era un subiect fierbinte si trebuia discutat", a spus reprezentanta B1 TV. "Doamna Firea i-a trimis un mesaj lui Radu Moraru, dar era un mesaj cu caracter personal. De aceasta, Radu Moraru a considerat ca nu trebuie sa-l citeasca pe post(...)Ei se cunosc bine, au o relatie de amicitie", a argumentat ea.

Ce au spus membrii CNA:

  • Rasvan Popescu: Daca acuzi pe cineva de ceva, trebuie sa-i dai si lui posibilitatea sa se exprime.
  • Gelu Trandafir: Nu este mentionat pe post ca a refuzat. Este de datoria postului, mai ales in astfel de subiecte, sa asigure posibilitatea de a se exprima a unei parti.
  • Christian Mititelu: Acest caz este grav si trebuie sa-l tratam cu aceeasi masura cu care am tratat derapajul doamnei Firea. Sunt amandoi din aceeasi plamada.
  • Grigore Zanc: Si in acest dialog cu Boureanu, cel care devine mai agresiv, mai pornit, cu etichete si cu limbaj injurios adesea si cu insinuari care sa-l provoce pe celalalt este moderatorul. Moderatorul tot timpul arunca paie pe foc. E o continua rea intentie la mijloc.