Noua versiune BBC News, care e online de miercuri, include cateva lectii clare de design. Accentul e mai curand pe paginile de articole ("story pages"), care sunt unul din cele mai armonioase si mai functionale exemple de punere in pagina "neliniara" (casetata, cu multe inceputuri si final la alegerea cititorului/userului) a subiectului, scrie Iulian Comanescu, pe blogul lui.

Dar cum vine asta, "accentul e pe paginile de articole"? Toata lumea se concentreaza pe home page... o sa vorbim si despre asta, dar sa incepem cu inceputul.

Ca noul homepage (dreapta) e mai lung si mai dens nu e nicio surpriza: latimea de banda creste constant, ca si puterea procesoarelor, RAM-ul si altele. Totul se pastreaza in limitele unui ecran cu latime de 1024 de pixeli, data fiind popularitatea notebook-urilor si a laptop-urilor cu display-uri mai mici sau egale cu 13'. Primul ecran (deasupra liniei rosii, orizontale) e "cam la fel" de dens, dar ceva mai aerisit in versiunea noua, din dreapta. Surprizele sunt altele: "categoriile" (butoanele din stanga), care dau organizarea geografica in cazul BBC News si pe care mai toate site-urile le asaza in stanga, unde erau in layoutul vechi, se muta pe meniul de sus. Coloana care ajuta la navigatie e in dreapta, ca in cazul blogurilor.

Schimbarea e departe de a fi o noutate absoluta, dar BBC "rupe pisica" in mod subtil, prin raport cu look-ul traditional al unui site de stiri. Dezorienteaza lipsa categoriilor din stanga? Eu unul nu cred. Inteligent e poate faptul ca BBC a fost putin conservator, s-a descotorosit de ele mai tarziu decat altii.

Sa mai adaugam doar ca paleta de culori si logo-ul raman la fel, dar un designer bun poate face o schimbare substantiala chiar si in aceste conditii, prin simplul joc al volumelor de culoare. Noul home page e mult mai "light", desi e construit din aceleasi ingrediente cromatice.

Schimbarile importante: In pagina

Ajungem cu asta si la ce e cu adevarat interesant: modificarile din "story pages", paginile de articol.

Exista trei zone fierbinti:

1. Coloana din mijloc - poate fi folosita pentru asa-numitele sidebars, povesti secundare, ca analiza din pagina de mai sus. Are avantajul de a reduce lungimea randului de main story, cel care a devenit greu de citit din cauza numerosilor pixeli disponibili pe orizontala. Sau, cum vrem s-o luam, spatiul dintre coloana din dreapta si latimea optima a coloanei de main e folosit judicios.

2. More on this story - trimiteri la continut din site-ul BBC. Stau si ma intreb daca sunt facute cu mana de web editorii BBC sau nu: multe CMS-uri (interfate de administrare) ale unor site-uri mari din Romania cuprind, sub o forma sau alta, facilitatea de a introduce linkuri pe aceeasi tema, la sfarsitul articolului. Din punctul de vedere al web editorului insa, a introduce cateva linkuri bine alese consuma mai mult timp decat a tranti un copy-paste din editia de print. Oricum ar sta lucrurile, "More"-ul BBC News e excelent garnisit si mi se pare o idee buna sa pui accentul pe asa ceva intr-un site cu o arhiva foarte bogata in continut. (Din pacate, la noi se face exact pe dos, dar asta-i alta poveste.)

3. From other news sites - e ceva ce-a avut si Cotidianul.ro la un moment dat, dar prin piata s-au scrasnit lucruri gen "fura de la altii". Ei, acum "fura" si BBC. Care a inteles ca linkurile sunt continut si ca pierzi considerand cititorul un imbecil si indopandu-l numai cu propriile produse editoriale, de preferinta peste 30, insirate in footer-ul paginii intru cresterea page rankului si "sinergii" de naufragiati care se ineaca impreuna.

Ar mai fi de mentionat modul previzibil in care se insira butoanele de share pe retele sociale. Lucrurile arata, evident, foarte simplu si foarte bine pe BBC News. De ce ofera pagina de articol mai mult(e) decat cea de intrare? Un motiv e cel din FAQ-ul legat de redesign:

  • In contrast to a few years ago, many of you now arrive on our site directly into story pages rather than starting at our front page. For this reason, we now provide a selection of top content from across the news website in story pages so that you can find content that interests you however you choose to navigate.
  • We think that the most natural place for you to see content related to the story you are reading is in context within the story body, and at the end of the story, so we've moved these too.

Cu alte cuvinte, "harta site-ului" arata altfel. Daca ar fi sa gasim o morala de un rand la toata povestea, ar fi ceea ce am mai spus: linkurile sunt continut si integrarea in ecosistemul de Web conteaza.

UPDATE: Ca BBC News e unul din cele mai puternice site-uri din lume se vede si din faptul ca orice detaliu e privit cu lupa. Disparitia News.BBC.co.uk in favoarea BBC.co.uk/news ajunge sa fie discutata pe The Next Web

Comenteaza pe Comanescu.ro