Propunerea legislativa initiata de PSD privind eliminarea obligativitatii taxei TV pentru televiziunea publica a fost respinsa, miercuri, de deputatii din Comisia de Cultura, informeaza un comunicat TVR remis HotNews.ro.

Valoarea taxei TV este in prezent de 4,2 lei pe luna la nivel de gospodarie, ceea ce inseamna in jur de 11 euro pe an, precizeaza sursa citata.

Principalul motiv invocat de initiatori pentru modificarea Legii nr. 41/1994 - privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune - a fost "acordarea unei protectii sociale" pe fondul crizei economice.

"Eliminarea unei taxe de 4,2 lei, cat este taxa TV la nivel de gospodarie, nu rezolva protectia sociala", a spus Alexandru Lazescu, presedintele-director general al TVR, prezent la Comisie. Lazescu a subliniat si faptul ca, in Romania, taxa TV este "cea mai mica din tarile europene". Spre comparatie, in Serbia, taxa este de 50 de euro pe an, iar in Cehia de circa 84 de euro pe an, adica de aproape 5 ori, respectiv 8 ori mai mare decat in Romania, a precizat el.

"Taxa TV este ridicol de mica acum. Dimpotriva, ea ar trebui marita substantial si indexata la inflatie", a spus si Christian Mititelu, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), organism ce reglementeaza industria de radio si televiziune din Romania.

Potrivit comunicatului TVR, European Broadcasting Union (EBU), asociatie care reuneste majoritatea televiziunilor publice din Europa si din care face parte si Televiziunea Romana, a transmis Parlamentului Romaniei, la inceputul lunii decembrie, o scrisoare prin care isi exprima convigerea ca, "in calitate de parlamentari responsabili", acestia "fie vor retrage aceasta initiativa periculoasa, fie o vor respinge".

Presedintele PSD Victor Ponta declara, la inceputul lunii noiembrie, la Sighisoara, ca PSD va initia o lege prin care sa fie abrogata obligativitatea platii abonamentului la televiziunea publica, intrucat aceasta a devenit "televiziunea Guvernului si Presedintiei". Ponta a spus ca initiativa legislativa a fost propusa de organizatiile PSD din Ardeal, ca reactie la modul in care SRTV a prezentat moartea fostului senator PSD Adrian Paunescu.