​Autoritatile europene si mass-media internationale intensifica presiunile asupra Guvernului Ungariei, tara care a preluat de la 1 ianuarie presedintia UE, din cauza noii legi media ce a intrat in vigoare la inceputul acestui an si care este aspru criticata pentru ingradirea libertatii presei. Franta se alatura tarilor care cer modificarea legii respective, iar Comisia Europeana pretinde explicatii suplimentare din partea guvernului Orban in legatura cu reglementarile comparate, marti, intr-un editorial al New York Times cu cenzura comunista.

Protest pe prima pagina a Nepszabadsag, 3 ianuarieFoto: Agerpres

Luni, Guvernul Orban a respins, printr-o declaratie postata pe site-ul Ministerului de Justitie, criticile aduse acestei legi de numeroase oficialitati europene si de presa internationala.

  • Declaratia a fost publicata la scurt timp dupa ce executivul de la Budapesta a raspuns unei scrisori adresate, in ajunul Craciunului, de Comisarul European Neelie Kroes, care cerea explicatii in legatura noua lege media. Potrivit Politics.hu, Guvernul Orban a informat Comisia ca noile reglementari sunt in conformitate cu normele europene. Aceeasi sursa il citeaza, insa, pe un purtator de cuvant al CE care a spus, luni, ca Bruxelles-ul asteapta informatii suplimentare si mai detaliate din partea Ungariei.

Noile reglementari privind media au fost adoptate in data de 21 decembrie de Parlamentul dominat de alianta aflata la guvernare. Presedintele Pal Schmitt a promulgat legea, care a fost publicata vineri si a intrat in vigoare sambata, 1 ianuarie, zi in care Ungaria a preluat presedintia Uniunii Europene.

Ce prevede, intre altele, noua legislatie:

  • Este infiintata o noua autoritate media, NMHH, si sunt stabilite drepturile si responsabilitatile jucatorilor de pe piata de profil, precum si o serie de sanctiuni pentru media electronice, tiparite si online care incalca legea
  • NMHH are puterea sa sanctioneze institutiile de presa pentru incalcarea "interesului public, moralei si ordinii publice".
  • Amenzile se ridica la zeci de mii de euro si la sute de mii de euro (pana la 730.000 de euro) in cazul posturilor de radio si televiziune
  • Jurnalistilor li se poate cere sa-si dezvaluie sursele in cazul unor chestiuni legate de securitate nationala

Reglementarile au fost aspru criticate inca de la inceputul lunii trecute atat in Ungaria, cat si in capitalele europene si in presa internationala. Criticii apreciaza ca acestea ingradesc libertatea presei si arata ca noua autoritate media de la Budapesta, NMHH, este dominata de apropiati ai partidului condus de premierul Viktor Orban, Fidesz.

Criticile s-au amplificat in ultimele zile:

  • Marti, potrivit Le Figaro, guvernul francez s-a alaturat altor autoritati europene care au criticat legea - inclusiv cele din Germania si Marea Britanie - si unor organizatii precum OSCE sau Freedom House, cerand o schimbare a legislatiei ce afecteaza "profund" libertatea presei.
  • Tot marti, New York Times dedica un editorial situatiei din Ungaria, notand ca legea aplicata de partidul premierului Viktor Orban "marcheaza un dureros pas inapoi spre tipul de cenzura politica de care Ungaria a suferit sub regimul comunist." O astfel de lege "nu ar trebui sa-si gaseasca locul intr-o Europa democratica", apreciaza ziarul, facand trimitere si la alte masuri introduse de partidul lui Orban in "razboiul sau total asupra echilibrului institutional menit sa protejeze democratia in fata dominatiei unui singur partid"
  • Luni, ziarele Nepszabadsag si Nepszava au protestat fata de noua lege, Nepszabadsag publicand pe prima pagina, in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, mesajul "Libertatea presei in Ungaria ia sfarsit"
  • Potrivit Politics.hu, partidele de opozitie din Ungaria au anuntat ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala

Guvernul ungar raspunsese, luni, criticilor ce i-au fost aduse in ultima perioada, printr-o lunga declaratie postata pe site-ul Ministerului de Justitie, in care afirma intre altele ca:

  • "respinge ferm toate acuzatiile ce i se aduc in cazul adoptarii noii Legi a Presei. O trasatura comuna a opiniilor exprimate de media este ca, in mod aparent, le lipsesc cunostintele de profunzime in legatura cu textul Legii. In loc sa formuleze critici punctuale, ele sunt o colectie de acuzatii nefondate, pe alocuri de-a dreptul absurde. Guvernul Ungariei isi mentine angajamentul de a apara libertatea presei si nu doreste nicicum sa inabuse punctele de vedere ale opozitiei".