​"Toata lumea stie ca acesta este fotbalistul acuzat ca foloseste tribunalele ca sa pastreze secretul zvonurilor legate de o relatie sexuala. Dar noi n-ar fi trebuit sa va spunem asta..." scrie, in ultimul sau numar, publicatia scotiana The Sunday Herald. Textul insoteste o imagine in care apare chipul lui Ryan Giggs de la Manchester United, cu o banda neagra aplicata peste ochi, pe care scrie "cenzurat". Publicatia nu ar fi trebuit sa publice acea poza, conform unei decizii judecatoresti ce forteaza presa britanica sa nu dezvaluie identitatea fotbalistului. Insa toti britanicii stiau despre cine e vorba inainte ca ziarele sa scrie un nume si un prenume: acestea au fost mentionate in retele sociale, scandate pe stadion, iar luni dupa-amiaza - discutate chiar in Camera Comunelor.

Ryan Giggs, autoportretFoto: Reuters
  • In urma cu cateva saptamani, starleta Imogen Thomas anunta in presa ca are de cateva luni o relatie cu un sportiv din Premier League. Pe deasupra, unul insurat. Ea nu a dezvaluit insa numele acestuia. Fotbalistul a obtinut, in instanta, un ordin prin care presa britanica nu are voie sa il identifice public drept barbatul la care se refera Imogen Thomas, pentru a-i respecta viata privata. Numele fotbalistului a inceput sa circule, insa, in retelele sociale, mai ales pe Twitter, fiind mentionat in ultimele zile si de presa din alte parti ale lumii. Luni, presa britanica a respirat usurata: numele lui Ryan Giggs a fost mentionat in Parlamentul de la Londra, iar deciziile judecatoresti nu pot opri relatarile despre declaratiile alesilor.

Cazul a starnit furia mass-media din Marea Britanie. Insusi premierul David Cameron a intervenit in discutii, descriind deciziile judecatoresti de acest fel drept "nesustenabile" si "nedrepte" fata de ziare, atat timp cat social media pot relata asemenea lucruri, iar ziarele nu, dupa cum relateaza Daily Mail.

De altfel, mass-media din Marea Britanie si-a dat silinta sa pastreze secreta identitatea fotbalistului, insa a oferit toate indiciile posibile pentru ca cititorii sa afle despre cine este vorba:

  • The Sun a relatat ca, duminica, mii de suporteri adunati pe stadion si-au batut joc de eforturile jucatorului de "a-si ascunde rusinea prin intermediul unui ordin judecatoresc", ei scandand mesaje deocheate referitoare la aceasta poveste - cu sotia fotbalistului prezenta in tribune. Potrivit aceleiasi surse, peste 30.000 de oameni au scris, pe Twitter, numele fotbalistului.
  • The Daily Mail a scris despre "una dintre cele mai mari manifestari de nesupunere civica din vremurile moderne"
  • Mai toate ziarele au tinut sa precizeze ca imaginea vedetei din Premier League a fost publicata pe prima pagina a Sunday Herald si ca Times of India a publicat, in versiunea sa tiparita, chipul fotbalistului si i-a folosit numele de mai multe ori intr-o relatare despre ordinul judecatoresc.
  • The Independent scrie ca tentativa de a folosi astfel de ordine judecatoresti pentru a pune "calus" presei pe o tema sau alta, "in era Internetului, a atins un nou nivel al absurdului" in momentul in care The Sunday Herald a publicat imaginea  respectiva. Sursa il citeaza pe editorul publicatiei scotiene, potrivit caruia aceasta a publicat fotografia deoarece nu a crezut ca o imagine intra sub incidenta legislatiei.
  • Pana si pagina Wikipedia dedicata lui Ryan Giggs a fost modificata pentru a mentiona implicarea lui in aceasta poveste.
  • The Guardian scria, inca de vineri, ca "un fotbalist a initiat o actiune in instanta contra Twitter, dupa ce utilizatori ai site-ului de microblogging au dezvaluit numele jucatorului despre care se spune ca este implicat intr-o relatie cu fotomodelul Imogen Thomas".
  • BBC l-a citat pe un avocat specializat in probleme media, Mark Stephens, potrivit caruia, dupa ce numele fotbalistului a fost mentionat in presa din Spania, de exemplu, aplicarea ordinului judecatoresc a devenit "un exercitiu al inutilitatii"
  • Ziarele au respirat usurate abia luni dupa-amiaza, in versiunile lor online, iar cu o oarecare intarziere BBC a transmis la randul sau stirea: numele lui Ryan Giggs a fost mentionat de catre un parlamentar, in sedinta de astazi a Camerei Comunelor. John Hemming a atras public atentia ca nu ai cum sa-i trimiti la inchisoare pe toti cei 75.000 de oameni care l-au numit pe Ryan Giggs pe Twitter.