Financial Times a lansat marți o aplicație pentru tablete care va funcționa pe toate platformele actuale, inclusiv pe iPad, fără a fi necesară o instalare propriu-zisă. Astfel, cotidianul va putea ocoli prevederile licenței pentru distribuția de conținut impuse de Apple, prin care producătorul iPad-ului primește 30% din prețul de vânzare al unui abonament, informeaza The Guardian.

Financial TimesFoto: FT.com

Sistemul va fi practic o pagină web bazată pe standardul HTML 5 care va oferi utilizatorilor aceeași funcționalitate ca și o aplicație de sine stătătoare, dar va fi accesibilă din orice browser compatibil. Dat fiind că Apple nu poate bloca accesul către o pagină web, Financial Times a creat un precedent pentru industria media, care a criticat aspru politicile de distribuție digitală impuse de Apple.

Citat de The Guardian, președintele Financial Times, John Ridding, a afirmat că “decizia [de a oferi o aplicație online] nu este legata de Apple, ci de dorința de a oferi o experiență uniformă cititorilor pe toate platformele". Varianta pentru tablete a cotidianului poate fi accesată gratuit timp de o săptămână la adresa app.ft.com.

Detinatorul ziarului Financial Times (FT), grupul Pearson, a declarat inca din luna februarie ca ar putea intra in conflict cu Apple pe tema conditiilor impuse de companie in ceea ce priveste abonamentele digitale. Presedintele Pearson, Marjorie Scardino, a declarat ca din cauza competitei acerbe de pe piata tabletelor, producatorii de continut nu vor mai trebui sa cedeze conditiilor impuse de Apple. Politica impusă de Apple a starnit controverse inca de la lansare, iar Financial Times este una dintre primele publicatii care ofera o solutie legala si viabila din punct de vedere tehnic pentru a evita comisonul impus de compania californiana