​Peste 5,44 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) in luna octombrie din acest an, in crestere cu 6,08% fata de aceeasi luna din 2010 si cu 0,72% fata de luna anterioara a acestui an, a anuntat marti Comisia de supraveghere a sistemului de pensii private (CSSPP). In privinta rentabilitatii fondurilor de pensii, patru din cele noua fonduri de pensii active in piata, respectiv fondurile administrate de BCR, Allianz-Tiriac, ING si Eureko, aveau in luna octombrie din acest an o rata anualizata de rentabilitate peste medie.

Rate de rentabilitateFoto: CSSPP

Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii administrate privat a depasit 6,03 miliarde lei (1,3 miliarde euro) in luna octombrie din acest an, in crestere cu 4,07% fata de luna anterioara din acest an si cu 49,74% mai mare decat in octombrie 2010.

In conditiile unei cote de contributie de 3% din venitul brut realizat, in luna octombrie 2011 au fost virate catre fondurile de pensii administrate privat 174,12 milioane lei, in scadere cu 0,19% fata de septembrie 2011 si in crestere cu 33,58% fata de octombrie 2010. In total, in ultimele 12 luni au fost virate contributii in valoare de 1,8 miliarde lei, cu o medie lunara de 157,60 milioane lei.

In ceea ce priveste rentabilitatea fondurilor de pensii, doar patru din cele noua fonduri de pensii active in pilonul II au inregistrat luna trecuta rate de rentabilitate anualizate peste medie. Mai exact, rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private pentru ultimele 24 luni a fost de 9,7% si doar fondurile de pensii administrate de BCR, Allianz-Tiriac, ING si Eureko au avut o rentabilitate anualizata peste acest nivel.

Toate cele noua fonduri de pensii au rate anualizate de rentabilitate peste rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc.

Conform legii, in cazul in care, rata de rentabilitate anualizata a unui fond se va situa sub rata de rentabilitate minima a categoriei respective de risc, timp de doua trimestre consecutive, CSSPP va institui masura de supraveghere speciala a administratorului. Daca situatia nu se va remedia pe parcursul a patru trimestre consecutive, in total, CSSPP va retrage acestuia autorizatia de administrare si va aplica procedura privind administrarea speciala.