Conducerea Senatului a luat act, luni, cu privire la solicitarea lui Constantin Buzoianu de revocare partiala a Hotararii Parlamentului prin care a fost revocat din functia de presedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), informeaza Agerpres. Contactat de HotNews.ro, Buzoianu a spus ca saptamana trecuta a atacat in instanta decizia Parlamentului privind demiterea sa si ca inainte de aceasta a facut contestatii la organele emitente ale acestei decizii, adica atat la Senat cat si la Camera Deputatilor.

Constantin BuzoianuFoto: Hotnews

Constantin Buzoianu, numit la sefia acestei institutii in septembrie 2011 (la propunerea PD-L, partid aflat la acea vreme la guvernare), a fost demis fulgerator pe 16 octombrie 2012 de la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), desi mandatul sau era pe 5 ani.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului l-a validat, pe 23 octombrie, pe Daniel Tudor (care are sustinerea USL - forta politica aflata acum la guvernare). Buzoianu a fost revocat din functie, dupa ce Comisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului au decis sa propuna plenului reunit revocarea acestuia din functie, in baza unui raport al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor in care se aduceau mai multe acuze, pe care Buzoianu le-a contestat.

In plangerea prealabila impotriva Hotararii privind revocarea sa din functie (Hotararea nr. 41/16.10.2012), Constantin Buzoianu invoca prevederile articolului 4 alin.(9) din Legea nr.32/2000, potrivit caruia 'revocarea din functie a unui membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se face la propunerea comisiilor reunite ale Parlamentului, respectiv Comisiile pentru buget-finante din cele doua Camere ale Parlamentului, in sedinta comuna de plen, daca membrul CSA inceteaza sa indeplineasca conditiile necesare pentru exercitarea atributiilor sale sau daca se face vinovat de abateri grave, incompatibile functiei sale', informeaza Agerpres.

  • 'Precizez ca, desi prin Hotararea contestata se indica acest temei de drept, la baza adoptarii actului administrativ au stat cu totul alte imprejurari de fapt si de drept care evidentiaza nerecunoasterea flagranta a legii de catre parlamentarii care au votat revocarea mandatului meu, acestia invocand in sustinerea propunerii de revocare un articol din lege care nu exista si care deci nu putea fi aplicabil in speta, respectiv art. 9 alin (9) din legea 32/2000. Precizez ca in cuprinsul actului contestat nu se indica, in niciun mod (desi legea obliga), faptele personale grave, incompatibile functiei, care mi-au fost imputate precum ti motivele care, in baza de dovezi indubitabile, pot sustine pe deplin temeinicia si legalitatea hotararii', se arata in documentul analizat de Biroul Permanent al Senatului.

Astfel, Constantin Buzoianu considera ca revocarea sa din functie 's-a dispus intr-un mod abuziv, cu nesocotirea flagranta a dispozitiilor legii privind infiintarea si functionarea CSA'.

  • 'Va solicit in consecinta sa reanalizati cu atentie toate imprejurarile care au stat la baza adoptarii hotararii contestate, urmand sa retineti ca, inca din cadrul dezbaterilor care au avut loc in sedinta Parlamentului din data de 16.10.2012, masura revocarii rezulta ca a fost propusa si votata fara a exista o analiza profunda, temeinica asupra activitatii subsemnatului in exercitarea mandatului si fara sa existe dovezi cu privire la savarsirea unor abateri grave incompatibile cu exercitarea functiei', mai arata Buzoianu, citat de Agerpres.

Constantin Buzoianu: Asteptarile mele vizeaza respectarea legii in Romania

Proces la Curtea de Apel Bucuresti

Proces la Curtea de Apel Bucuresti

Foto: portal.just.ro

Contactat luni de HotNews.ro, Constantin Buzoianu a declarat ca a depus contestatii atat la Senat cat si la Camera Deputatilor inainte de a ataca in instanta aceasta decizie.

  • "Saptamana trecuta am atacat in instanta decizia Parlamentului. Inainte de a face demersurile legale in instanta trebuie facuta contestatie la organele emitente ale deciziei, deci am depus contestatie atat la Senat cat si la Camera Deputatilor", a declarat pentru HotNews.ro Constantin Buzoianu.

Datele de la Curtea de Apel arata ca actiunea in instanta a lui Constantin Buzoianu impotriva celor doua Camere al Parlamentului a fost inregistrata marti, 13 noiembrie, iar primul termen de judecata este la data de 21 noiembrie.

Ce asteptari are Buzoianu daca va castiga procesul?

  • "Asteptarile mele vizeaza respectarea legii in Romania", a spus acesta fara a dori sa faca alte comentarii.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) arbitreaza o piata cu afaceri de peste 7,9 miliarde lei in 2011.