Asiguratorii care vand polite RCA ar putea fi obligati sa stabileasca tarifele de prime, astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei in vigoare si a principiilor actuariale general acceptate, potrivit unui proiect de act normativ al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Proiectul postat in dezbatere publica pe site-ul autoritatii propune mai multe modificari si completari asupra Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila (RCA) pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011.

O alta modificare (la art. 21 alineatul (1)) mentioneaza ca "asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor art. 24".

Asiguratorii vor fi obligati sa notifice CSA limitele de despagubire si tarifele de prima stabilite conform prezentei norme cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate, impreuna cu o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima.

Observatiile pentru acest proiect de act normativg sunt asteptate pana la data de 6 decembrie 2012. Proiectul de Ordin CSA este atasat articolului.