VIDEO Misu Negritoiu: Daca Astra Asigurari intra in faliment, va trebui sa cheltuim cea mai mare parte din rezervele de 900 milioane de lei de la Fondul de Garantare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2015, 12:36 Economie | Asigurari


Misu Negritoiu, presedintele ASF
Foto: Hotnews
Daca planul de administrare speciala de la Astra Asigurari nu reuseste, nu avem alta posibilitate de interventie decat declararea falimentului. Avem 900 milioane lei la Fondul de Garantare si va trebui sa cheltuim cea mai mare parte din acest rezerve daca Astra intra in faliment, a declarat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF. Drept urmare, autoritatea a propus un proiect de lege privind redresarea si rezolutia asiguratorilor care ar permite ASF sa initieze mecanisme de prevenire a falimentului, precum vanzarea activelor, totala sau partiala, catre o entitate viabila, in termeni comerciali, sau transferarea activelor sanatoase catre o entitate-punte special creata, cu durata limitata. Presedintele ASF se asteapta ca acest proiect de lege sa fie adoptat cel mai tarziu la sfarsitul acestui an.

VIDEO Misu Negritoiu, explicand ce s-ar intampla daca Astra Asigurari ar intra in faliment
: • "Daca am fi avut adoptata legea cu rezolutia acum am fi putut interveni la vanzarea activelor totale sau partiale. Astra sau orice alta societatea are active proaste si active bune. Nu trebuie sa le tratezi pe toate la gramada. cand constatam ca majorarea nu functioneaza si daca majorarea de capital nu va avea rezultate, noi va trebui sa declaram Astra in stare de faliment si apoi vom lucra cu asiguratii carora le platim despagubirile sau obligatiile pe care le are Astra fata de ei. Si atunci intra in functiune Fondul de Gsarantare. Daca am avea mecanismul de rezolutie, in planul de redresare poti sa prinzi mai multe variante. Deocamdata nu-l avem, discutam. Acum simulam care sunt resursele de acoperire a tuturor daunelor asiguratilor si obligatiile de plata ale societatii.
 • In cazul legislatiei curente, autoritatea nu poate interveni. Dupa cum stiti avem doua cazuri unul este de supraveghere speciala (n.a Astra Asigurari), celalalt de plan de redresare (n.a Carpatica Asigurari). In ambele cazuri ASF nu poate interveni direct sau sa faca ceva decat sa ceara actionarilor sau Consiliului de Administratie sa intreprinda actiunile pentru redresarea societatilor. In cazul in care am avea aceasta legislatie in vigoare am putea sa intervenim noi", a precizat marti Misu Negritoiu, presedintele ASF.

Acesta a reamintit faptul ca exista interes si din partea investitorilor pentru preluarea Astra Asigurari.

 • "Preluarea Astra este de interes, dar este pur si simplu o chestiune de pret", a spus acesta.

Presedintele ASF: Conturile Astra Asigurari au fost deblocate

Presedintele ASF a mai precizat marti ca Astra Asigurari are in prezent conturile deblocate, dupa ce o decizie in instanta a decis suspendarea, pana la o decizie pe fond, a procedurii de executare a unei sume de aproximativ 95 milioane lei datorata de Astra catre CNADNR.

La inceputul acestei luni, reprezentantii KPMG au precizat ca "in urma initierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorata de Astra catre CNADNR, cu titlu de garantie, conform deciziei Curtii de Apel Bucuresti in dosarul Romstrade, administratorul special al Astra, KPMG Advisory, a inaintat catre executorul judecatoresc o propunere de esalonare la plata a sumei, care ar permite societatii sa-si continue activitatea si sa plateasca daunele.

Administratorul special al Astra asteapta acum ca executorul judecatoresc sa revina cu un raspuns in urma consultarii cu reprezentantii CNADNR. Astra Asigurari se afla pe locul trei in piata asigurarilor din Romania, dupa Allianz-Tiriac si Omniasig VIG, cu venituri de 777,2 milioane lei in 2014.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6777 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  asigurari (Marţi, 28 aprilie 2015, 12:53)

  drax [anonim]

  opa...se pregateste o noua manarie marca securitatea romana?
  • +2 (6 voturi)    
   normal (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:56)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui drax

   Mereu și mereu aceeași rețetă: privatizarea profiturilor, naționalizarea pierderilor.
 • +9 (9 voturi)    
  Bani tocati degeaba pe ASF ??? (Marţi, 28 aprilie 2015, 12:55)

  andreesanu [utilizator]

  Ce fel si-a facut treaba ASF ul daca Astra a ajuns sa dea faliment ???.
  Pe unde ati dormit voi aia cu salarii de zeci mii de euro ???,unde va sunt auditurile financiare ???,care din voi a rasuns de ASTRA ???.
  Dupa ce salariile voastre nerusinate ,nesimtite se trag din hotiile de la asigurari,acum puneti in pericol un miliard din fondul de asigurare ???.
  Vale domnule Misu de la ASF ,unde iti este profesionalimul ???,astept demisia .
 • +6 (6 voturi)    
  DACA se face regres pe averea lui Adamescu (Marţi, 28 aprilie 2015, 12:59)

  un domn [utilizator]

  nu e nici o problema..insa.....se pare ca nu va fi nici un regres...banii romanilor vor salva tzeapa data de adamescu
 • +5 (5 voturi)    
  previzibilitate (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:27)

  Iulia [anonim]

  Finalul este previzibil de cel putin 1 an si nu ar fi singurul (final previzibil), dar orgoliul si trufia celor din ASF in frunte cu MN duce la amanarea consecintelor.
  Desigur, pe bani multi si in detrimentul pietii asigurarilor care are o cota de incredere din ce in ce mai scazuta, dar si in cel al asiguratilor/pagubitilor care resping ostentatia celor din ASF cu care dau explicatii despre asiguari ca despre apa calda si mersul pe jos!
  Adevarul e dat de ...piata, iar piata....respinge fariseismul!
 • -1 (1 vot)    
  hehe (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:55)

  Mazeta [utilizator]

  Astra Asigurări nu era asigurată?
 • +1 (1 vot)    
  atentie (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:15)

  demaGOGU [anonim]

  e vb de fondul de garantare al asigurarilor (alimentat de asiguratori) si nu de fondul de garantare al depozitelor(alimentat de deponenti)
  • +2 (2 voturi)    
   mda (Marţi, 28 aprilie 2015, 16:14)

   mda [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

   nein.. e vorba de fondul de garantare, care garanteaza pentru imprumuturi

   noi toti cotizam acolo anual, cu un procent din valoarea sumei luate din banca, pe care ministerul de finante il garanteaza cu fondul de garantare..

   eu de exemplu am luat 58.000 lei de la cec, pe care l-a garantat si fondul de garantare.. si platesc 130 lei pe an pana cand se termina ratele...

   altii platesc si mai mult, in functie de valoarea imprumutata..

   deci aia 900 milioane de lei sunt banii nostri..... noi prostii care muncesc 10 ore pe zi, ca sa-si plateasca ratele
   • 0 (0 voturi)    
    Precizari FGA (Miercuri, 29 aprilie 2015, 12:12)

    ASF [anonim] i-a raspuns lui mda

    Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), definit astfel prin Legea nr. 136/1995 privind asigurările și reasigurările în România, este destinat protejării asiguraților, beneficiarilor asigurării, precum și terțelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asigurătoare se află în stare de insolvabilitate.
    După ce a fost declarată starea de insolvență a unei societăți de asigurare, FGA preia dosarele de daună și evidențele tehnico-operative și contabile aferente acestor dosare, întocmește listele potențialilor creditori de asigurări ai societății respective, publică listele potențialilor creditori de asigurări într-un ziar de circulație națională și pe site-ul propriu și efectuează plata creditorilor care au depus o cerere de plată completă. Plata se efectuează începând cu data rămânerii irevocabile a hotărârii de deschidere a procedurii de insolvență.
    Cu alte cuvinte, dacă aveți încheiată o asigurare emisă de o societate de asigurări care intră în insolvență și suferiți o daună sau se produce riscul asigurat acoperit de respectiva asigurare, Fondul de Garantare a Asiguraților administrat de ASF va interveni și va instrumenta dosarul de daună în mod corespunzător, efectuând plata datorată legal, potrivit contractelor de asigurare încheiate.
    Resursele financiare ale FGA sunt constituite din contribuțiile anuale ale societăților de asigurări autorizate de ASF, acestea fiind cele care suportă solidar și din resurse proprii riscul de insolvență al uneia dintre societăți.
    FGA este constituit de ASF, parte integrantă din structura Autorității, pentru a asigura consumatorii de produse de asigurare cu o protecție de ultimă instanță.
 • +2 (2 voturi)    
  Unde ? (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:19)

  SRA [utilizator]

  negritoiu, un GUGUSTIUC !

  Unde oare a fost gasita aceasta incompetenta ?
 • +3 (3 voturi)    
  Negritoiu - ASF (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:26)

  Stan Gheorghe [anonim]

  ASF-ul in frunte cu Negritoiu ar trebui sa plateasca pagubele. De ce au mai admis ca Astra sa elibereze polite RCA si CASCO la un pret subevaluat ca sa-si mareasca numarul de client!!!!
  Consiliul Concurentei unde este? Doarme?
 • +1 (3 voturi)    
  hotie sau marlanie (Marţi, 28 aprilie 2015, 14:49)

  GGG [anonim]

  Ce treaba are o societate PRIVATA ca Astar cu Fond de Garanatare care e la stat ????????????
  • +2 (4 voturi)    
   Simplu (Marţi, 28 aprilie 2015, 15:38)

   eu [anonim] i-a raspuns lui GGG

   Daca e profit, e PRIVAT.
   Daca e pierdere, e de STAT.

   Sper ca acum ti-e un pic mai clar.
 • +2 (2 voturi)    
  Daca ar fi sa dai inapoi remuneratia de la ASF? (Marţi, 28 aprilie 2015, 15:35)

  Misu A. Sefeul [anonim]

  Cam cum ar fi sa dai inapoi si remuneratia de la ASF?Nasol.
  De la domnul Adamescu nu puteti recupera acesti bani? (doar ca sa evitam acest dezastru....care s-ar putea produce)
  Stiti povestea aia cu drobul de sare? E clasica.
  Intrebare (retorica): Cam ce supravegheati de fapt, caci eu nu m-am prins, lasand la o parte costul pe care il avem noi cu voi?
  Cam mare costul pentru o vaicareala ieftina.
 • +2 (2 voturi)    
  O nedumerire (Marţi, 28 aprilie 2015, 19:08)

  marchi [utilizator]

  Marii nostri specialisti, in orice, se dau de ceasul mortii cu infailibilitatea cunostintelor lor pe la televizor.Au solutii la toate problemele: economice, politice, sociale, de politica externa, etc. Cand sunt pusi intr-o functie de raspundere, dau din umeri, nu mai au solutii.Nu exista un post de televiziune care sa nu scoata de la naftalina specialisti care bat apa in piua de ani de zile. Cauzele sunt doua : fie specialistii nu sunt specialisti si mananca si ei o paine, ca orice muritor, fie politicul, din interese meschine, ii blocheaza in actiune. Si intr-un caz si in altul, asa-zisii specialisti sunt vinovati. Deranjeaza enorm la acestia argumentul forte, ca au fost ministri, cand unii saracii, sunt nimeni profesional.
 • +1 (1 vot)    
  Sa lamurim cu fondurile de garantare (Marţi, 28 aprilie 2015, 21:41)

  herscovici [anonim]

  1.Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) a fost înfiinţat în 1996, fiind singura schemă de garantare a depozitelor din România.
  FGDB are ca resurse financiare principale contribuţiile instituţiilor de credit, veniturile din investirea resurselor financiare şi recuperările din creanţele asupra instituţiilor de credit în faliment.

  2.Fondul de Garantare a Asiguraților furnizează protecție de ultimă instanță pentru asiguraţi, beneficiarii asigurării, precum şi terţe persoane păgubite, în cazul în care o societate de asigurare este declarată în stare de insolvabilitate și nu mai este în măsură să îşi îndeplinească angajamentele asumate prin contractele de asigurare încheiate.
  Fondul se constituie prin contribuția tuturor societăților de asigurare și efectuează plăți de despăgubiri și sume asigurate către creditorii de asigurări ai societăților de asigurare aflate în faliment. Plățile pot fi efectuate către creditorii de asigurări numai dacă aceștia depun o cerere în acest sens și prezintă toate documentele solicitate potrivit legislației în vigoare.
  Fondul de Garantare a Asiguraților este administrat de ASF prin Departamentul Fond de Garantare şi face parte integrantă din structura organizatorică.

  3.Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a fost înfiinţat în decembrie 2001, în baza Legii 133/1999 privind stimularea întreprinzătorilor privaţi pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
  • +1 (1 vot)    
   Sa lămurim cu fondurile de garantare (Miercuri, 29 aprilie 2015, 8:47)

   un Revoltat [utilizator] i-a raspuns lui herscovici

   Corect!
 • +1 (1 vot)    
  Falimentul Astra (Miercuri, 29 aprilie 2015, 8:42)

  un Revoltat [utilizator]

  In opinia mea, administratorul special a facut mai mult rau decat bine societății (dar cui ii pasa?). Pe de alta parte, societatea a ajuns acum o adevarata gaura neagră , greu de "înghițit" pentru investitori.
  De ce va este teama sa folosiți fondul de garantare? La urma urmei ,pentru asta a fost înființat, nu?
  Astra si Carpatica au mai ramas singurele societăți de Asigurari cu capital românesc importante in piața. Cred ca se urmărește distrugerea acestora, sub deviza "le redresam pana le terminam".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by