Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) va organiza marti, 15 decembrie 2015, ora 10:00, la Bucuresti in Piata Constitutiei, un miting de protest impotriva triplarii pretului RCA la autovehiculele comerciale si a lipsei de masuri ale autoritatilor fata de aceasta situatie, se arata intr-un comunicat remis joi HotNews.ro. O alta confederatie a operatorilor si transportatorilor, respectiv COTAR, ameninta Primaria ca va organiza un protest spontan in lipsa avizelor necesare. De cealalta parte, ASF spune ca face controale la asiguratori, confirma ca unii practica tarife RCA incorecte si ca le-a cerut refacerea calculelor, dar nu-i nominalizeaza.

Protest de amploare impotriva cresterii tarifelor RCAFoto: AGERPRES

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) anunta intr-un comunicat de presa ca "va organiza marti, 15 decembrie 2015, ora 10:00, la Bucuresti in Piata Constitutiei, un miting de protest impotriva triplarii pretului RCA la autovehiculele comerciale si a lipsei de masuri ale autoritatilor fata de aceasta situatie care condamna industria transporturilor rutiere din Romania la faliment, la mutarea activitatii in tari invecinate cu politici economice responsabile si implicit la reducerea Produsului Intern Brut. UNTRR a initiat aceasta actiune inca din data de 18 noiembrie 2015".

UNTRR mai subliniaza ca "a initiat un dialog cu autoritatea care gestioneaza in prezent acest domeniu - ASF si cu firme de asigurari in vederea identificarii riscurilor care genereaza cele mai semnificative costuri in RCA/carte verde si care ar putea fi reduse prin actiuni comune de stimulare a reducerii acestora. Din pacate in urma acestor discutii nu a rezultat nicio actiune concreta care sa poata oferi sansa obtinerii unor rezultate diferite pe termen mediu si lung, cu atat mai putin pe termen scurt si imediat".

In urma cu o zi, si Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a amenintat Primaria Bucuresti ca va organiza un protest spontan in lipsa avizelor necesare.

  • "Primaria Capitalei a respins, in sedinta din data de 07.12.2015, cererea formulata de Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (C.O.T.A.R.), pentru organizarea unui miting la data de 10.12.2015. COTAR a luat legatura cu majoritatea organizatiilor patronale din transport si impreuna vom depune o noua cerere, pentru a organiza un protest la nivel national al transportatorilor rutieri.  Totodata, anuntam public faptul ca la data cand vom anunta  protestul, speram ca  Primaria Capitalei sa ne dea aprobare. In caz contrar, vom declansa un protest spontan. Suntem dispusi sa platim inclusiv amenda de 10 000 de lei, daca nu ni se va da dreptul la organizarea unui protest", se arata intr-un comunicat transmis miercuri de confederatie.

Ce reclama si ce solutii propun transportatorii auto:

"Ieri, 8 decembrie, am avut discutii cu Primarul General, legate de problemele reclamate din cadrul Directiei de Transport, si ne-a promis un plan de masuri pe care il va comunica in cateva zile. Tot ieri ne-am intalnit, la Autoritatea de Supravegere Financiara, cu Marius Vorniceanu, vicepresedinte al institutiei. La intalnire au participat mai multe organizatii patronale din transport. Concluzia ar fi cam aceeasi: Multe promisiuni. Au dat termen asiguratorilor in primul rand sa vina cu nota de fundamentere pentru aceste mariri aberante ale politelor RCA de pana la 400%; au promis ca pentru transportul local se va scoate din polita RCA cartea verde; asteapta ca asiguratorii sa vina cu preturi reale, justificate, pana la 31.12.2015.

In opinia noastra, aceasta taxa obligatorie RCA este o problema nationala, nu numai a transportatorilor. Pentru cetatenii posesori de autoturism, taxa s-a dublat din decembrie anul trecut si pana in prezent, inregistrand o crestere de 100% nejustificata, perceputa de catre societatile de asigurari.

Toate aceste promisiuni sunt doar vorbe goale, daca nu vedem si punerea lor in aplicare. Nu mai suntem dispusi sa fim capusati de catre acestia.

Tariful RCA a crescut cu peste 300% in ultimele 6 luni pentru activitatea de transport persoane si marfa, inclusiv Taxi.

In acest sens, solicitam urmatoarele:

  • schimbarea urgenta a algoritmului de calcul a politei RCA, dupa criterii relevante profilului de risc al asiguratului, astfel:
    - 50% din tariful RCA sa fie determinat de catre caracteristicile tehnice ale autovehicului;
    - 50% sa fie determinat de cazierul auto al soferul autovehiculului (identificat dupa CNP)

Un asemenea mod de calcul al politei RCA atrage dupa sine modificarea comportamentului unui asigurat RCA, in sensul cresterii responsabilitatii in trafic si implicit, a cresterii sigurantei rutiere.

  • Posibilitatea de a fi efectuata reparatia unui autovehicul in cazul unui eveniment rutier acoperit de o polita RCA, in baza propriei asigurari RCA, ulterior, asiguratorul RCA care a achitat dauna sa aiba posibilitatea de regres asupra asiguratorului RCA a persoanei vinovate.

In acest fel, se vor modifica criteriile de selectie in momentul achizitiei unei polite RCA, responsabilizand pentru prima data, cumparatorul unui astfel de produs de asigurare cu caracter obligatoriu.

  • ASF admite ca sunt asiguratori cu tarife RCA incorecte si ca le-a cerut refacerea calculelor, fara a nominaliza asiguratorii respectivi

Ce face Autoritatea de Supraveghere Financiara? Intr-un comunicat transmis astazi anunta urmatoarele:

  • "Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila prin eliminarea prevederii conform careia tarifele de prima pot contine reduceri comerciale pana la un nivel maxim de 10%.

    In urma notificarilor primite de la asiguratori privind schimbarea tarifelor de prima au fost identificate probleme in ceea ce priveste corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel incat a fost solicitata, in anumite cazuri, refacerea acestor calcule.

    In cadrul controalelor care se desfasoara la asiguratori pe parcursul lunii decembrie va fi urmarit modul de calcul al primelor RCA si, in cazul in care se vor constata incalcari ale prevederilor legislatiei aplicabile, ASF isi rezerva dreptul de a sesiza si Consiliul Concurentei", se arata in comunicatul ASF.

La sfarsitul lunii trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat ca, incepand cu luna decembrie a acestui an, va demara mai multe controale la societatile de asigurari pentru verificarea cauzelor cresterii tarifelor fata de perioadele precedente.

'Incepand cu lunile octombrie - noiembrie 2015, ASF a primit din partea asiguratorilor notificari de modificare a primelor RCA. In unele cazuri, modificarile de tarif constau in majorari cuprinse intre 300 si 400% ale primelor RCA pentru categoria societatilor care opereaza in domeniul transportului auto', spunea atunci ASF.