2016 va aduce o premiera in asigurari: Romanii vor avea mai multe asigurari obligatorii decat asigurari facultative pentru locuintele lor

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 aprilie 2016, 13:43 Economie | Asigurari

Locuinte inundate in Dorohoi, 2010
Foto: AGERPRES
​Falimentul Astra si schimbarile legislative de anul trecut vor conduce la o premiera in piata de asigurari din Romania in acest an: romanii vor avea mai multe asigurari obligatorii decat asigurari facultative pentru locuintele lor. Numarul asigurarilor obligatorii pentru locuinte a crescut cu 6,6% anul trecut pana la peste 1,59 milioane de polite si este de asteptat ca in acest an numarul acestora sa atinga 1,9 milioane de polite, depasind in premiera numarul politelor facultative de locuinte, care a scazut cu 2,45% anul trecut la 1,7 milioane polite si este asteptat sa ramana cam la acelasi nivel in acest an, a declarat sambata Aurel Badea, expert UNSAR.

Informatie de context:

Polita de asigurare obligatorie PAD acopera daunele produse de trei riscuri de catastrofe naturale: cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 de euro este de 20 de euro pe an pentru locuintele de tip A, adica cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat in urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic, pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 de euro.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor (Legea 260/2008) a fost modificata din nou, in 2015, prin introducerea unui alineat potrivit caruia asiguratorii "nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie".

Este bine sau rau ca se va intampla aceasta inversare a trendului in asigurarea locuintelor?

  • "Asigurarile obligatorii au un anumit scop. Daca numarul de asigurari obligatorii creste, teoretic, un grad de cuprindere mai mare ajuta intr-o situatie de catastrofa. Ce se intampla insa este ca se goleste intr-un loc, ca sa creasca in alt loc. Per total, gradul de asigurare in piata nu se imbunatateste, ci se muta din zona de facultativ in zona obligatorie, dar din punct de vedere social este mai bine daca se intampla o catastrofa. Nu este o crestere a industriei si a gradului de penetrare in asigurari", a precizat sambata Aurel Badea, responsabil de bunuri si proprietati in UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania) in cadrul unui seminar pe pe teme de asigurari.

Evolutia asigurarilor de locuinte
Foto: UNSAR
Potrivit acestuia, sursa principala de crestere a numarului de polite obligatorii de locuinte sunt politele multianuale din zona de bancassurance, care prin schimbarea legislativa de anul trecut trebuie ca la reinnoirea acesteia sa incheie neparat si polita de asigurare obligatorie. Anul trecut erau circa 400.000 de polite in zona de bancassurance.

O explicatie pentru scaderea numarului de polite facultative tine atat de unii clienti care poate au decis sa renunte la polita facultativa si sa ramana doar cu cea obligatorie dar si de falimentul Astra.

In 2015, spune oficialul UNSAR, Astra avea un portofoliu important de polite facultative. o parte din clienti au migrat sau vor migra. Acesti clienti ar putea fi preluati de alti jucatori sau ar putea sa se piarda.Citeste mai multe despre   


Jurnal din Israel

FOTOGALERIE Israel pe repede inainte: kit de informatii pentru o calatorie reusita

De la nord la sud, Israelul are putin peste 400 de kilometri, iar de la est la vest, putin peste 100. E printre putinele tari ale lumii in care, in aceeasi zi, poti face si baie in mare si ski la munte. E taramul miracolelor si al sperantelor, tara sfanta a pelerinilor, teritoriu complet liber si dezinhibat pentru hedonistii de pretutindeni. Ca vrei sa te regasesti spiritual sau ca vrei sa gasesti energia unor petreceri fantastice, mergi in Israel. O sa capeti ce cauti si, uneori, chiar mai mult decat atat.

11480 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă