Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a anuntat miercuri lansarea unei aplicatii online prin care participantii in cadrul fondurilor de pensii administrate privat Pilonul II pot afla, in termen de maximum 10 zile, denumirea fondului la care sunt alocati. Proiectul, implementat de catre specialistii ASF, vine in intampinarea participantilor la Pilonul II, ale caror solicitari privind aflarea apartenentei la un fond de pensii administrat privat reprezentau peste 90% din obiectul petitiilor referitoare la sectorul pensiilor private primite de catre autoritate.

aplicatie pilonul IIFoto: ASF

Potrivit ASF, aplicatia, realizata in parteneriat cu administratorii fondurilor de pensii private, are ca principale functii:

  • Colectarea online a datelor de identificare ale petentului;
  • Identificarea automata a participantilor in Registrul participantilor la fondurile de pensii administrate privat;
  • Transmiterea de notificari catre administratorii fondurilor sau catre Autoritate dupa depunerea unei cereri, in functie de rezultatul obtinut dupa interogarea bazei de date;
  • Instiintarea ASF asupra preluarii sesizarii de catre administratorul fondului de pensii;
  • Gestionarea stadiului petitiilor;
  • Supravegherea de catre ASF a evolutiei tuturor sesizarilor primite, astfel incat termenele de solutionare sa fie respectate.

ASF sustine ca in anul 2015 a fost inregistrata pe acest segment o crestere cu aproape 40% a numarului de petitii fata de anul anterior (de la 817 la 1.129), formulate in principal de catre participantii alocati prin intermediul procesului de repartizare aleatorie la fondurile de pensii.

Noua aplicatie faciliteaza eliminarea acestor situatii, punand in directa legatura consumatorii si administratorii fondurilor de pensii private care se ocupa de activitatea de gestionare a conturilor personale ale participantilor la sistem.