Consiliul ASF a decis joi sanctionarea NN Pensii cu 750.000 de lei, respectiv 1% din capitalul social al societatii, avand in vedere circumstantele de afectare a increderii participantilor in sistemul de pensii private, a declarat joi Ion Giurescu, vicepresedinte ASF. Aceasta este cea mai mare amenda din istoria ASF, a spus acesta. Conducerea ASF a decis de asemenea si amendarea cu 100.000 de lei si retragerea autorizatiei de director general pentru Raluca Tintoiu, sefa NN Pensii si NN Asigurari de Viata. Un control va fi demarat si la BCR Pensii, al carui director general, Radu Craciun, a publicat pe blogul personal o opinie legata de pericolul nationalizarii pensiilor private.

Ion Giurescu, vicepresedinte ASFFoto: Hotnews

UPDATE (Joi, 20:05) Reactia NN Pensii: "Consiliul de administratie al NN Pensii a avut astazi o intalnire cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ulterior careia a luat la cunostinta din media despre masurile stabilite de autoritate in legatura cu mesajul de informare transmis de companie in data de 11 aprilie 2017 catre clientii care au declarat adresa de e-mail. Asteptam decizia oficiala a ASF si ne aratam toata deschiderea si colaborarea in demersurile ulterioare acesteia, urmand sa stabilim si sa le comunicam in cel mai scurt timp directiile de actiune ale NN Pensii.

Reiteram ca intentiile noastre au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat si la interesul participantilor de a se informa constant despre situatia fondurilor economisite pentru pensie.

Apreciem faptul ca Guvernul si Ministerul de Finante au avut o pozitie recenta foarte ferma pentru sustinerea si stabilitatea Pilonului II.

Precizam ca aceste masuri anuntate astazi nu afecteaza in niciun fel situatia fondului de pensii administrat de NN si economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanti la acesta".

  • "Azi vom declansa un control ca sa vedem daca si alte persoane din cadrul NN au fost implicate in aceasta actiune, urmand ca daca se constata si implicarea altora sa luam decizii. O sa trimitem un control si la BCR Pensii, dar acolo presedintele (n.a Radu Craciun) a vorbit in nume propriu, nu a informat membri si participanti. Este o chestie un pic diferita", a declarat Ion Giurescu.

Intrebat daca decizia sanctionarii NN vine in urma declaratiilor lui Liviu Dragnea, care a solicitat, miercuri seara la Antena 3, sa ii sanctioneze foarte dur, Ion Giurescu a spus ca nu comenteaza declaratii politice si a precizat ca membrii Consiliului de Administratie al NN au fost audiati de ASF miercuri la pranz, inainte de declaratiile politice.

Intrebat ce ar fi incalcat mai exact NN, vicepresedintele ASF a declarat:

  • "Va pot da articolele din lege la care s-a facut referire, respectiv in temeiul articolului 141, alineatul 1  litera h, fapta constituie contraventie si se actioneaza conform art 41 alin 2 litera d din legea 411/2004 a pensiilor private (pilonul II). In temeiul art 21, art 4 si art 28 din OUG 93, care se refera la infiintarea ASF, art 28 alin 2 din regulamentul ASF nr 11 pe 2016.
  • In principiu in baza legii pensiilor private si a OUG 93 privind infiintarea ASF. Au trimis informatii inselatoare neprobate de nici un fel de document public cu privire la o posibila nationalizare a activelor fondurilor de pensii si acest lucru este de natura sa prejudicieze stabilitatea si sustenabilitatea sistemului de pensii in Romania. Este posibil sa prejudicieze. Noi consideram ca pe o piata financiara foarte sensibila asemenea lucruri nu se fac. Prejudiciile pot sa apara. Unul dintre prejudiciile care este posibil sa apara si am informatii, nu este un lucru de masa, dar sunt anumiti oameni care au inceput sa-si manifeste ingrijorarea si sa-si doreasca retragerea din pilonul II, ceea ce nu se poate prin lege", a spus acesta.

Intrebat ce au declarat oficialii NN in cadrul audierilor, Ion Giurescu,a declarat:

  • "Si-au recunoscut greseala pana la urma. Este o greseala evidenta, adica ce sa mai spunem, ca nu i-a indemnat nimeni la asa ceva. Este problema lor dupa ce declaratii politice s-au luat. Pe noi ne intereseaza relatia lor cu beneficiarii pensiilor. Ne intereseaza ca sistemul sa functioneze in parametri normali, si sistemul functioneaza functioneaza in parametri foarte buni, este un sistem serios, sanatos, care are realizari, nu a avut hop-uri, scandaluri. Este prima data cand, dupa parerea mea, dintr-o neatentie sau graba anormala, s-au luat asemenea decizii de catre un fond important", a spus acesta.

Amenzile aplicate de ASF pot fi contestate atat de NN Pensii cat si de Raluca Tintoiu, directorul general al acestei companii.

  • "In principiu, pana acum pe zona pensiilor nu am pierdut nici un proces la contestatiile facute. Banii se duc la Ministerul de Finante. Cea mai mare amenda am dat-o acum 9 ani, cred, tot NN-ului, respectiv 360.000 de euro pentru un outsourcing pe care l-au facut. Acea amenda fost data de CSSPP. Aceasta este cea mai mare amenda din istoria ASF.", a spus Giurescu.

Intrebat daca aceasta amenda va afecta randamentele societatii, Ion Giurescu a spus:

"Aceasta societate are un risc manager, au raportari zilnice catre ASF. Si toate societatile de pensii. Ei au un prospect in care se spune ce se investeste, cat se investeste s.a. Nu exista posibilitatea ca NN sa aiba acum un defect in investirea actuala si pe viitor a banilor. Nu are nicio legatura cu aceasta decizie a ASF. Randamentele nu vor avea de suferit", a declarat vicepresedintele ASF.

  • Redam mai jos integral comunicatul de presa al ASF:

"In cadrul sedintei de astazi, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a dezbatut situatia creata in piata pensiilor private ca urmare a interventiilor in spatiul public ale NN Pensii - Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A., care au facut referire la o asa zisa nationalizare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Avand in vedere circumstantele create, de natura sa conduca la afectarea increderii participantilor in sistemul de pensii private din Romania, Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii NN Pensii cu amenda contraventionala in cuantum de 1% din capitalul social al societatii, respectiv cu suma de 750.000 lei.

De asemenea, a fost decisa sanctionarea cu retragerea autorizatiei doamnei Raluca Ioana Georgiana Tintoiu in calitate de Director General al societatii NN Pensii, precum si cu amenda contraventionala in suma de 100.000 lei.

Una dintre prioritatile absolute ale ASF vizeaza urmarirea indeaproape a respectarii obligatiilor asumate de catre entitatile din pietele reglementate, pentru mentinerea stabilitatii, transparentei si a bunei functionari a acestora".

  • Istoricul scandalului posibilei nationalizari a fondurilor de pensii private

Dupa ce prim-vicepresedintele PNL, Catalin Predoiu, a atentionat la inceputul acestei luni, ca 'in culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar', ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a reactionat: 'Aberatie!'. Sub presiunea mesajelor venite de la clienti, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, a transmis pe e-mail catre 300.000 de clienti o scrisoare in care-i indeamna sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor. Intrebat de HotNews.ro cum s-a ajuns aici, Catalin Predoiu a spus ca plecand de la ce a scris pe blogul sau Radu Craciun, director general al BCR Pensii, a inceput sa intrebe si o sursa din PSD i-a confirmat ca se discuta nationalizarea pilonului II.

  • Ion Giurescu, vicepresedinte ASF responsabil de sectorul pensiilor private: "Discutiile mele informale si cu Ministerul Finantelor si cu BNR si in ASF, discutii care au avut loc dupa declaratiile facute de Catalin Predoiu, nu duc la concluzia ca este posibil sa se nationalizeze pensiile. Am avut discutii astazi si cu cei din pensiile private, inclusiv cu sefa NN, Raluca Tintoiu, i-am lamurit si nu cred ca vor mai urma alte nemultumiri sau discutii legate de acest subiect. Mesajul pentru oameni este sa stea linistiti ca nu se va intampla nimic din ce se spune acum de pilonul II de pensii".

Mesajul NN Pensii catre 300.000 de clienti pe fondul discutiilor privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din Romania, care la sfarsitul anului trecut administra economiile a peste 1,92 de milioane de clienti, respectiv active in valoare de 11,5 miliarde de lei, a transmis in aceasta saptamana, pe fondul discutiilor publice privind posibila nationalizare a fondurilor de pensii private, o scrisoare de informare avand, printre altele, urmatoarele mesaje:

  • "In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.
  • Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.
  • Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.
  • In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.
  • De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii" se arata in scrisoarea NN Pensii (vezi documentul atasat).

Scrisoare NN Pensii refeirtoare la posibilitatea nationalizarii pilonului by Victor Cozmei on Scribd

Contactati de HotNews.ro, oficialii NN Pensii au precizat ca 'scrisoarea de informare (n.a vezi documentul atasat) a fost transmisa catre toti cei 300.000 de clienti care aveau inregistrata o adresa de email in baza de date, pe fondul declaratiilor din spatiul public.

  • "Scrisoarea trimisa de NN catre participantii la fondul de pensii are un rol exclusiv informativ cu privire la contextul actual al pensiilor private. Mesajul vine ca urmare a solicitarilor pe care le-am primit de la clienti in ultimele 10 zile, ulterior discutiilor din mediul public pe acest subiect. Astfel, avand in vedere interesul, am decis sa oferim informatii la o scara mai larga, in spiritul actiunilor noastre de comunicare transparenta de pana acum.
  • In prezent, 5,1% din salariul brut al angajatilor din Romania, parte din contributia catre asigurarile sociale platite de angajatorii acestora, se redirectioneaza catre fondul de pensii obligatorii la care participa. Acest procent a fost initial de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu 0,5 puncte procentuale pe an pana la 6% in 2016, insa cresterile au fost amanate in mod repetat pe fondul presiunilor asupra bugetului public.
  • Sumele acumulate in cont vor intra in posesia participantilor la implinirea varstei legale de pensionare sau, in situatia unui eveniment nefericit, acestea vor reveni mostenitorilor, retragerea lor nefiind permisa in alte conditii de legislatia actuala", a declarat pentru HotNews.ro Raluca Tintoiu, director general NN Pensii si presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Pentru detalii citeste: De unde a pornit si cat adevar este in scandalul nationalizarii a 7,26 miliarde euro din pensiile private? 300.000 de romani au fost indemnati sa urmareasca permanent ce se intampla cu pensia lor