Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii sunt obligati sa ofere informatii despre activele personale si situatia fondurilor, atat participantilor la acest sistem cat si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), arbitrul acestei piete. Obligatiile sunt prevazute intr-o norma aprobata recent de catre Comisia de Supraveghere.

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a anuntat, joi, ca a aprobat "Norma privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat", emisa in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Norma reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii administrate privat, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, denumite entitati raportoare.

Obligatii zilnice si saptamanale

Astfel, pentru activitatea proprie si pentru fondul de pensii administrat privat, entitatile raportoare au obligatia de a transmite raportari contabile, al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia aplicabila si cu normele CSSPP privind reglementarile contabile aplicabile entitatilor reglementate, autorizate, supravegheate si controlate de catre CSSPP.

Zilnic, atat administratorii, cat si depozitarii fondurilor de pensii administrate privat, trebuie sa informeze CSSPP despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond. Saptamanal, administratorii trebuie sa transmita CSSPP informatii despre participantii la fondurile de pensii administrate privat. Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la CSSPP vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerul Economiei si Finantelor, dupa caz.

De asemenea, administratorii au obligatia sa publice pe pagina proprie de web:

- raportarile anuale si semestriale

- semestrial - valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii administrat privat

- lunar - tia detaliata a investitiilor

- saptamanal - valoare activ total, valoare activ net, valoare unitara a activului net si numar unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima zi lucratoare a saptamanii incheiate

Norma prevede de asemenea ca administratorii trebuie sa ofere participantilor informatii cu privire la activul personal si situatia fondului de pensii administrat privat. Comisia atentioneaza ca entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor lor de raportare si transparenta.

Norma mentionata a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe site-ul www.csspp.ro, la Rubrica: Legislatie, la data publicarii sale.