Trei dintre cele mai mari agentii de rating din lume au scazut marti calificativele grupului de asigurari American International Group (AIG), pe fondul incercarilor companiei de a face rost de finantari, din cauza problemelor generate de criza creditelor. In Romania, asiguratorul ocupa locul doi pe segmentul asigurarilor de viata si pozitia a patra pe piata pensiilor private obligatorii. Prin doua comunicari interne recente, managementul AIG a tinut sa asigure angajatii din Romania ca turbulentele internationale nu vor afecta activitatile pe piata locala. Si arbitrul pietei asigurarilor, CSA, a dat ieri asigurari in privinta stabilitatii financiare a AIG in Romania.

Moody's, Standard & Poor's si Fitch au scazut ratingurile AIG

Moody's a redus marti ratingul de credit al AIG cu doua trepte, de la "A2" la "Aa3", S&P a revizuit in scadere cu trei trepte evaluarea asiguratorului, de la "AA-minus" la "A-minus", in timp ce Fitch Ratings a retras doua nivele, de la "AA-minus" la A, potrivit Mediafax.

Ratingurile AIG inca sugereaza viabilitate pentru creditori si investitori, insa agentiile au avertizat ca ar putea continua reevaluarile negative.

Pe piata din Romania, AIG este prezenta prin patru companii, respectiv AIG Life (asigurari de viata), AIG Asigurari (asigurari generale), AIG Fond de Pensii (pensii private obligatorii) si AIG Capital Management (divizia de investitii a AIG in Romania).

Locul doi la asigurari de viata, 500.000 de asigurati in 2007

Dupa primul semestru al acestui an, AIG Life a afisat prime brute subscrise de 140 milioane de lei (38 milioane de euro) pentru primul semestru, cu 51% mai mult decat in intervalul similar din 2007, si o dublare a profitului brut pana la 24 milioane de lei (7 milioane de euro), pe fondul cresterii fortei de vanzari. Conform datelor CSA, dupa primul semestru al acestui an, pe segmentul asigurarilor de viata, AIG ocupa pozitia a doua, cu o cota de piata de 16,47%, dupa ING Asigurari de Viata, care detine o cota de piata de 32,16%.

Potrivit raportului anual al AIG Life, la nivelul anului 2007 asiguratorul avea 500.000 de persoane asigurate prin polite individuale si de grup. Pe segmentul non-life, AIG Romania a realizat in primele sase luni din acest an un profit de 3,9 milioane lei (1,07 milioane euro), potrivit 1asig.ro.

AIG Fond de Pensii - locul patru pe piata pensiilor private obligatorii

Pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) AIG Fond de Pensii a atras pana in luna iunie la fondul administrat 270.643 clienti, compania aflandu-se pe locul patru in piata dupa activele administrate (peste 2,2 milioane euro). Potrivit datelor CNPAS, AIG Fond de Pensii ocupa locul secund dupa ING Fond de Pensii, dupa contributiile clientilor la fondul administrat, cu o contributie medie incasata de fond de 9,95 euro/client.

Pe fondul evolutiei actiunilor AIG la bursa din New York, care s-au depreciat luni cu mai mult de 50%, arbitrul pietei asigurarilor din Romania, CSA, a tinut luni sa asigure ca indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai asiguratorilor AIG Life Asigurari Romania si Societatea de Asigurari AIG Romania, filialele locale ale grupului AIG, respecta cerintele prevazute de reglementarile prudentiale in vigoare, conform situatiilor semestriale transmise comisiei.

In acelasi timp, CSA a mai precizat ca in primul semestru din acest an cele doua companii au inregistrat profit si ca au incheiate contracte de reasigurare cu mai multi reasiguratori, procentul de risc retinut in cadrul grupului din care fac parte fiind foarte redus.