Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a autorizat activarea pe piata pensiilor private facultative a fondului de pensii Aviva Pensia Max, administrat de Aviva Asigurari de Viata, a anuntat miercuri Comisia. Fondul are un grad de risc ridicat si este al 12-lea fond care activeaza pana acum pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) din Romania.

Potrivit legislatiei, fiecarui fond de pensii facultative i se asociaza un grad de risc. Gradul de risc ridicat corespunde unui nivel de detineri de instrumente cu risc scazut (titluri de stat, obligatiuni emise de organisme straine neguvernamentale, alte instrumente financiare avand garantia explicita si integrala a statului) intre 65% si 50% din totalul activelor fondului.

Pana la acest moment, pe piata pensiilor private facultative (pilonul III) isi desfasurau activitatea un numar de 11 fonduri de pensii facultative si 10 administratori autorizati.

In luna martie din acest an, pe piata pensiilor private facultative numarul participantilor a crescut cu 3.430 persoane fata de luna februarie, pana la un total de 162.220 de participanti, in timp ce valoarea activelor nete a crescut cu 10,2% pana la mai mult de 110,4 milioane lei, potrivit datelor CSSPP.

Fondurile de pensii private din Romania (pilonul II dar si pilonul III) sunt pe profit, nefiind afectate in nici un fel de rezultatele administratorilor, care, din cauza unor modificari in reglementarile contabile, au raportat pierderi contabile de circa 880 milioane lei anul trecut, intrarea pe profit fiind asteptata abia in 2021, a anuntat, saptamana trecuta, Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Estimarile acestei asociatii(cu 21 de membri din care 16 administratori si 5 banci depozitare, are o reprezentativitate de 99% in piata de pensii private din Romania) arata ca piata pensiilor private obligatorii va ajunge la active nete de circa 517 milioane euro la sfarsitul acestui an si de aproximativ 20-25 miliarde euro pana in anul 2020, in timp ce piata pensiilor private facultative (pilonul III) va ajunge in 2009 la circa 220.000 de participanti si active de 46,5 milioane euro.