Aviva Fond de Pensii a retinut in perioada ianuarie- septembrie 2009 un comision de administrare din contributiile brute incasate peste limita maxima legala, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), care a trasmis societatii un avertisment scris. Contactati de HotNews.ro, oficialii CSSPP au precizat ca pentru a remedia situatia creata prin rotunjirea in plus a comisionului de administrare retinut, Aviva va trebui acum sa-si diminueze comisionul respectiv aferent lunii ianuarie din acest an.

UPDATE: Aviva a explicat cum s-a ajuns la depasirea limitei comisionului, mentionand ca va regla comisionul pentru 2009 si va restitui sumele datorate clientilor (vezi documentul atasat).

Potrivit anuntului CSSPP, Aviva Fond de Pensii a fost sanctionata in urma unui control efectuat de comisia de supraveghere, "pentru incalcarea prevederile art. 86 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin depasirea limitei maxime aplicabile comisionului de administrare retinut de administrator din contributiile brute incasate, in perioada ianuarie 2009 – septembrie 2009".

Comisionul de administrare nu trebuie sa depaseasca mai mult de 2,5% din contributiile platite, potrivit legii

Articolul in cauza precizeaza:

"Art. 86. - (1) Comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contributiile platite, dar nu mai mult de 2,5%, cu conditia ca aceasta deducere sa fie facuta inainte de convertirea contributiilor in unitati de fond".

CSSPP: Aviva trebuie sa-si diminueze comisionul de administrare aferent lunii ianuarie 2010

Contactati de HotNews.ro, oficialii CSSPP au precizat si ce masuri se impun la nivelul Aviva in perioada urmatoare, pe langa avertismentul scris.

"In vederea remedierii situatiei create prin rotunjirea in plus a comisionului de administrare retinut de administrator din contributiile brute incasate, societatea in cauza va proceda la diminuarea comisionului respectiv, aferent lunii ianuarie 2010. Totodata societatea are obligatia informarii CSSPP asupra remedierii deficientei constatate", au declarat reprezentantii CSSPP.

Conform datelor Comisiei de supraveghere a pietei pensiilor private, la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, Aviva se afla pe locul patru pe pilonul II de pensii, in functie de numarul total de participanti la fondul administrat, cu 324.969 de participanti.

Potrivit datelor afisate pe site-ul propriu, Aviva Fond de Pensii detinea la data de 26 februarie 2010 363.379 participanti la fondul administrat.

Alti trei agenti de marketing, sanctionati cu avertisment scris

In urma controlului efectuat, CSSPP a mai sanctionat tot cu avertisment scris trei agenti de marketing ai AAV Broker de Pensii Private pentru incalcarea prevederilor art.4 alin. (2) din Norma 12/2009 privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat.