Numarul sanctiunilor pe piata pensiilor private a scazut cu peste 70% in 2010. Valoarea amenzilor a fost de 6.250 lei

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 19 ianuarie 2011, 17:52 Economie | Asigurari

Sanctiuni in piata pensiilor private in 2010
Foto: CSSPP
13 sanctiuni au fost aplicate anul trecut pentru nereguli pe piata pensiilor private, in scadere cu 76,7% fata de 2009, cand s-au dat 56 de sanctiuni, arata datele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Anul trecut, s-au aplicat doar 2 amenzi, catre Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii Private si al APAPR, si catre broker-ul de pensii private Eurobrokers, a caror valoare a fost de 6.250 lei. Spre comparatie, in 2009 au fost date 20 de amenzi. Oficialii CSSPP au declarat pentru HotNews.ro ca aceasta scadere a numarului de sanctiuni se datoreaza consolidarii pietei si reglarii mecanismelor de supraveghere si control.

  • "Consolidarea pietei in urma operatiunilor de fuziuni si achizitii precum si o mai buna reglare a mecanismelor de supraveghere si control au stat la baza acestei scaderi a sanctiunilor. Acest proces natural apare odata cu maturizarea pietei pensiilor private, tendinta urmand in mod natural perioadei de implementare a sistemului si celei de consolidare a pietei prin fuziuni si achizitii", a declarat pentru HotNews.ro Dan Zavoianu, purtator de cuvant al CSSPP.

Anul trecut s-au dat in total 13 sanctiuni, respectiv 6 avertismente scrise, 5 retrageri de avize si 2 amenzi contraventionale. Spre comparatie, in 2009 s-au emis 56 de sanctiuni, din care 25 de avetismente scrise, 20 de amenzi contraventionale, 10 retrageri de autorizatie si o decizie de interzicere de transfer de participant.

In 2010, una din cele doua amenzi a fost luata de Crinu Andanut, seful Allianz-Tiriac Pensii Private si al APAPR (asociatia care reprezinta administratorii de fonduri de pensii private). Acesta a fost sanctionat cu 5.000 de lei pentru ca firma pe care o conduce nu a convertit in unitati de fond contributiile aferente lunii noiembrie 2008 furnizate la fondul de pensii facultative AZT Moderato de catre 222 angajati ai S.N.T.G.N. 'Transgaz' Exploatarea Teritoriala Cluj.

Contactat miercuri de HotNews.ro, acesta a declarat ca s-a conformat deciziei CSSPP, aceasta amenda fiind platita.

A doua amenda a fost luata in 2010 de firma Eurobrokers - Broker de Pensii Private, sanctionata cu 1.250 lei pentru neconcordantele constatate in actele in baza carora functiona. (Vezi decizia nr. 578/17.11.2010) Oficialii CSSPP spun ca nici in aceasta situatie, decizia nu a fost contestata.

Evolutia sistemului de pensii private in 2010

Pe pilonul II (pensii private obligatorii), la sfarsitul anului trecut, peste 5,18 milioane angajati participau la cele 9 fonduri de pensii private obligatorii, in crestere cu 5,6% fata de sfarsitul anului 2009. In acelasi timp, valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat a fost de peste 4,33 miliarde lei (peste 1 miliard euro) in crestere cu 81,7% fata de decembrie 2009.

Pe pilonul III (pensii private facultative) la sfarsitul anului trecut cele 13 fonduri de pensii private facultative detineau active nete in valoare de circa 328 milioane lei (76 milioane euro), in crestere cu 60,7% fata de aceeasi perioada din 2009.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

254 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri