Pana in 2013, Posta Romana detine un drept rezervat pentru trimiteri de corespondenta de pana la 50 de grame la un tarif de pana la 2 lei pe trimitere si sunt semnale din piata care arata ca exista firme care concureaza in mod nelegal compania Posta Romana, a declarat joi Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor. Sunt si multe institutii importante ale statului care trimit corespondenta catre cetateni cu astfel de firme si care merg sa zicem in paralel cu legea in vigoare, a atentionat acesta. Intrebat care sunt aceste institutii, Mustea a spus: "sunt directii de finante (...), inspectorate de politie care trimit amenzile in felul acesta", si ca a sesizat Consiliul Concurentei si ANCOM.

Razvan MusteaFoto: AGERPRES
  • "Acesta este motivul pentru care zilele trecute am sesizat atat ANCOM (n.a autoritatea de reglementare in comunicatii) cat si Consiliul Concurentei. Desi s-au dat niste amenzi in decursul timpului consider ca este nevoie de o continua, atenta si responsabila supraveghere in aceasta zona. (...) Noi ca si actionari in Posta Romana nu dorim sa se favorizeze compania, ci sa se respecte legea. Nu exista din partea mea o forma de presiune asupra acelor institutii. Nu suntem ANRMAP, nu verificam licitatii, noi nu putem decat sa tragem un semnal, pentru ca am fi intr-un conflict de interese. Cel mai important actor in aceasta ecuatie este ANCOM. Nu va ascund ca am avut inclusiv o discutie personala cu presedintele ANCOM si l-am rugat sa acorde o foarte mare atentie acestui aspect", a precizat Razvan Mustea.

Motivele pentru care Posta Romana detine acest drept rezervat

Posta Romana (CNPR) beneficiaza de dreptul exclusiv de a furniza anumite servicii postale pentru ca, in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, are obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste.

Posta Romana a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

Furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. CNPR are obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame.

Doar 5 amenzi acordate pana in prezent pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei Romane

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat marti ca a amendat firma Cargo Serv Post cu 5000 de lei pentru ca a perceput un tarif de 1 leu pe trimitere pentru colectarea, sortarea, transportul si a livrarea in Giurgiu a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, incalcand astfel dreptul rezervat Postei Romane.

  • "Amenzile pe care le-am dat pana in prezent au tinut seama de faptul ca furnizorii sanctionati erau la prima abatere, dar se pot aplica amenzi mult mai mari care pot ajunge pana la 60.000 lei pentru furnizorii cu cifra de afaceri de pana la 3 milioane de lei. Furnizorilor cu o cifra de afaceri care depaseste 3 milioane de lei le putem aplica amenzi de pana la 2% din cifra de afaceri, iar, in cazul unor abateri repetate, o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri. In situatia in care gravitatea faptei o justifica, ANCOM poate decide si retragerea dreptului de a furniza servicii postale”, a declarat marti Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Pana acum, autoritatea a aplicat 5 amenzi furnizorilor care au incalcat dreptul rezervat CNPR. In afara de Cargo Serv Post, ceilalti furnizori amendati pentru incalcarea drepturilor rezervate CNPR sunt TCE Post S.R.L., Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL si Direct Post Services SRL.