Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor: Sunt institutii importante ale statului care isi trimit corespondenta prin firme care concureaza ilegal Posta Romana

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 12 aprilie 2012, 16:36 Economie | Telecom


Razvan Mustea
Foto: AGERPRES
Pana in 2013, Posta Romana detine un drept rezervat pentru trimiteri de corespondenta de pana la 50 de grame la un tarif de pana la 2 lei pe trimitere si sunt semnale din piata care arata ca exista firme care concureaza in mod nelegal compania Posta Romana, a declarat joi Razvan Mustea, ministrul Comunicatiilor. Sunt si multe institutii importante ale statului care trimit corespondenta catre cetateni cu astfel de firme si care merg sa zicem in paralel cu legea in vigoare, a atentionat acesta. Intrebat care sunt aceste institutii, Mustea a spus: "sunt directii de finante (...), inspectorate de politie care trimit amenzile in felul acesta", si ca a sesizat Consiliul Concurentei si ANCOM.

 • "Acesta este motivul pentru care zilele trecute am sesizat atat ANCOM (n.a autoritatea de reglementare in comunicatii) cat si Consiliul Concurentei. Desi s-au dat niste amenzi in decursul timpului consider ca este nevoie de o continua, atenta si responsabila supraveghere in aceasta zona. (...) Noi ca si actionari in Posta Romana nu dorim sa se favorizeze compania, ci sa se respecte legea. Nu exista din partea mea o forma de presiune asupra acelor institutii. Nu suntem ANRMAP, nu verificam licitatii, noi nu putem decat sa tragem un semnal, pentru ca am fi intr-un conflict de interese. Cel mai important actor in aceasta ecuatie este ANCOM. Nu va ascund ca am avut inclusiv o discutie personala cu presedintele ANCOM si l-am rugat sa acorde o foarte mare atentie acestui aspect", a precizat Razvan Mustea.

Motivele pentru care Posta Romana detine acest drept rezervat

Posta Romana (CNPR) beneficiaza de dreptul exclusiv de a furniza anumite servicii postale pentru ca, in calitatea sa de furnizor de serviciu universal, are obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste.

Posta Romana a dobandit acest drept exclusiv la data de 26 aprilie 2009, in urma unei proceduri de desemnare a furnizorului de serviciu universal lansate de catre ANCOM, la care au participat CNPR si compania Posta Atlassib Curier Rapid.

Furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. CNPR are obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame.

Doar 5 amenzi acordate pana in prezent pentru incalcarea drepturilor rezervate Postei Romane

Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat marti ca a amendat firma Cargo Serv Post cu 5000 de lei pentru ca a perceput un tarif de 1 leu pe trimitere pentru colectarea, sortarea, transportul si a livrarea in Giurgiu a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, incalcand astfel dreptul rezervat Postei Romane.

 • "Amenzile pe care le-am dat pana in prezent au tinut seama de faptul ca furnizorii sanctionati erau la prima abatere, dar se pot aplica amenzi mult mai mari care pot ajunge pana la 60.000 lei pentru furnizorii cu cifra de afaceri de pana la 3 milioane de lei. Furnizorilor cu o cifra de afaceri care depaseste 3 milioane de lei le putem aplica amenzi de pana la 2% din cifra de afaceri, iar, in cazul unor abateri repetate, o amenda de pana la 5% din cifra de afaceri. In situatia in care gravitatea faptei o justifica, ANCOM poate decide si retragerea dreptului de a furniza servicii postale”, a declarat marti Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Pana acum, autoritatea a aplicat 5 amenzi furnizorilor care au incalcat dreptul rezervat CNPR. In afara de Cargo Serv Post, ceilalti furnizori amendati pentru incalcarea drepturilor rezervate CNPR sunt TCE Post S.R.L., Associated Group Communications SRL, Total Post Services SRL si Direct Post Services SRL.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2851 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Confirm (Joi, 12 aprilie 2012, 16:40)

  Sile [anonim]

  Eu insumi am primit amenda in plic de la o firma din asta ilegala. Si ca sa vedeti cat sunt de profesionisti, au venit 2 pusti prapaditi in bermude si maieu, leam dat buletinul, iar la sfarsit ca sa faca si ei o gluma imi spun:" Buletinul ramane la noi. "
  Nu trebuia sa-i bat?
 • +4 (6 voturi)    
  firme concurente Postei Romane (Joi, 12 aprilie 2012, 16:42)

  Popescu Ionela [anonim]

  Este o mare porcarie cu firma Total Post care te cheama sa ridici corespondenta undeva foarte departe si functioneaza de luni pana joi, pana la ora 16:00 in conditiile in care Posta Romana este mai aproape de casa si functioneaza pana la 20 si are program si Sambata. Este o hotie pe banii cetteanului care ii consuma si timpul cu deplsari aiurea!!
  • +2 (2 voturi)    
   Total Post (Joi, 12 aprilie 2012, 17:20)

   Cornel [anonim] i-a raspuns lui Popescu Ionela

   Am avut si noi e experienta nefericita cu institutie de stat care trimitea carduri de asigurare europeana de sanatate prin aceasta firma.
  • -2 (4 voturi)    
   zau ?! (Joi, 12 aprilie 2012, 18:21)

   ginela suiedeza [anonim] i-a raspuns lui Popescu Ionela

   pai, mai draga, can' era vorba de smurd, de salvare, de viata si de moarte, doreati concurenta, alternativa privata.
   iaca, intr'o cheste d'asta, mai lumeasca, nu va convine.
   va convenea sa va salveze ambulanta privata, dar, posta la privat nu mere ! aaaa ?!
   sunteti consecventi, sau ....
   • +2 (2 voturi)    
    Prostia si ignoranta se plateste... (Joi, 12 aprilie 2012, 18:53)

    Ptr52 [utilizator] i-a raspuns lui ginela suiedeza

    ... prin tarife mai mari la corespondenta. Este adevarat ca nu primitorul plateste. Dar cant expeditorul este o institutie a statului roman, deci platita cu banii DUMITALE, intr-o chestuine legifera, nimeni nu are scuze, nici DUMNEATA. Ceea ce spune-ti, privea o alternativa in curs de a se legifera. Mai studiati un pic CE INSEAMNA LEGE. Legea ori se aplica, ori se amendeaza. Punct.
 • -1 (11 voturi)    
  cum adica ILEGAL ??!! (Joi, 12 aprilie 2012, 16:44)

  kin3zu78 [utilizator]

  Dar ce POSTA ROMANA sa nascut cu stea in frunte ? De ce sa nu avem servicii de calitate ? Sa stau cum stau la OP 9 de pe Viitorului cate 10-15 oameni la cozi si de cate 2 ore pentru ca se lucreaza doar cu un singur angajat ? Pentru ca nimeni nu vrea sa se angajeze la Posta ca au salarii de tot rasul ? Pai Posta Romana ofera servicii de 2 lei , si salarii la fel pentu a iesi nerentabila, si pentru a fi cumparata de baietii destepti. Eu nu mai apelez la ei de cel putin 1 an de zile. La curier rapid ajunge in maximn 36 ore in orice colt al tarii ! Plus ca le ridica si de la sediu.
  • +1 (1 vot)    
   pret minim obligatoriu (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:08)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui kin3zu78

   NU este ilegal dar restul curierilor trebuie sa aplice un tarif mai mare de 2 lei pe trimitere sub 50g; poti sa apelezi la cine vrei tu ca particular (PF sau PJ). Institutiile statului insa trebuie sa lucreze cu cel mai ieftin furnizor si in acest caz (trimiteri sun 50g) Posta Romana este acesta prin lege, deoarece ofera serviciul sub 2 lei iar restul sunt OBLIGATI sa il ofere la o suma mai mare de 2 lei. Atat.
   Faptul ca o companie este obligata sa ofere servicii neprofitabile (citeste mai bine articolul) trebuie sa ii fie compensat intr-un fel si acest drept rezervat este o modalitate.
 • +4 (6 voturi)    
  E prapad cu improvizatiile astea! (Joi, 12 aprilie 2012, 16:53)

  Liviu Iordache [anonim]

  Si UPC-ul foloseste o chestie din astea, Total, care acum 2 luni nu a adus nicio factura, a trebuit sa ne tirim pina la caseria UPC de la mama dracu, si asta s-a intimplat cu toti oamenii din bloc abonati la UPC, iar luna asta are o stampila Total, iar dedesubt data 05.04.2012, desi a venit pe 11 aprilie. Doamne-fereste sa preia astia citatiile de la vreo judecatorie, tribunal sau de la vreo institutie in care data postei este esentiala pentru contestatii sau, iata, cum scrie Sile mai sus, amenzi, cind decazi din dreptul de a anula amenda! In primul rind nu au data expedierii si data predarii, de unde curg toate termenele! In SUA, unde s-a inventat curieratul, posta, adica monopolul pe corespondenta de o anumita factura, de un anumit fel, este sfint, iar infractiunile sunt mai dure decit la furtul calificat! Chiar face oricine ce vrea in tara asta? Oricum, sub spectrul unor sanctiuni grave pentru intirzieri si greseli din partea executantului de servicii (Posta, CEC-ul), expedierile de la stat, sa fie obligatoriu prin organismele statului (precum cele din paranteza). Nu sa te trezesti cu indemnizatia de handicap printr-o banca (BRD, de pilda), care opreste comision si la amaritii astia de 2-300 de lei! Ia seful unei directii sociale de primaria o spaga, alege o banca...
  • 0 (4 voturi)    
   Monopol????????????? (Joi, 12 aprilie 2012, 17:53)

   Mos Grigore, Chicago [anonim] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   @Liviu Iordache

   "In SUA, unde s-a inventat curieratul, posta, adica monopolul pe corespondenta de o anumita factura, de un anumit fel, este sfint, iar infractiunile sunt mai dure decit la furtul calificat!"

   Nu-i ADEVARAT! Posta Americana nu are nici un monopol pe corespondenta. E practic falimentara in timp ce concurenta (UPS, FEDEX, DHL etc) face bani frumosi. In plus, in orasele mari e concurata de curieri in masini si chiar pe biciclete.
   • +2 (2 voturi)    
    Chicago nu te-a desteptat, amice (Joi, 12 aprilie 2012, 19:45)

    Liviu Iordache [anonim] i-a raspuns lui Mos Grigore, Chicago

    Mai nea Grigore din Chicago, eu ziceam de curierat, care s-a dezvoltat si in Romania, colete, anumite trimiteri postale, dar corespondenta obisnuita, scrisorile ca sa pricepi si tu, sunt monopol! Daca terminai de spalat vase, poate aveai si timp sa gindesti, nu va mai dati din Chicago ca si cum ati lumina! Vezi ca puse in fraze cuvintele au alte intelesuri decit luate separat!
   • +2 (2 voturi)    
    USPS = Posta americana (Joi, 12 aprilie 2012, 20:30)

    Anca [anonim] i-a raspuns lui Mos Grigore, Chicago

    Ba da, USPS are monopol pe trimiterea de scrisori si emiterea de timbre. De aceea orice documente de trimit via FedEx, UPS etc se pun in plicurile lor si se "transforma" in colete - pentru ca coletele nu au nevoie de timbre si USPS neavand monopol asupra livrarii de colete.

    Si USPS e falimentara tocmai pentru ca din colete ies semnificativ mai multi bani decat din scrisori. Ar mai fi amanunte gen sindicate, contracte colective negociate acum 30-40 de ani, pensii si beneficii generoase, sistem invechit si ineficient de triere a scrisorilor si coletelor creat tocmai pt a da de munca cat mai multor persoane etc
  • 0 (4 voturi)    
   posta romana (Joi, 12 aprilie 2012, 18:22)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   hai sa iti zic si eu cum e cu posta romana...

   chestie intamplata recent. e vorba de impozitul pe diverse chestii (casa, masina, etc.). data limita pentru "bonus" sau cum se numeste era 31 martie. scrisoarea pleaca de vizavi de casa mea pe 29 martie, (data postei, stampilata pe plic, ce-i drept asta e vina celor de la "taxe si impozite"), ajunge la "destinatar" in cadrul postei, aflata la 2 starzi distanta, pe 5 aprilie (iarasi data postei, stampilata pe plic) si la mine in cutia postala pe 11 aprilie. ftw...

   intrebarile esentiale...

   1. (asta tine de taxe si impozite)... de ce trimiti scrisoarea cu doar 2 zile (din 3 luni) inainte de expirarea termenului?
   2. cum a reusit posta romana sa tin acea scrisoare o saptamana intreaga in ACELASI oficiu postal?
   3. de ce a durat alta saptamana sa ajunga scrisoare respectiva de la oficiu pana la mine in conditiile in care oficiul se afla la mai putin de 10 minute distanta?

   PS recitind, imi dau seama ca poate cei de la taxe si impozite au trimis-o ceva mai devreme, dar respectand logica, probabil nu cu mai mult de o saptamana, ca doar suntem pe aceasi strada, fata in fata, la aceeasi distanta de oficiul postal.
   • +2 (2 voturi)    
    31 martie e data-limita de 10 ani cel putin (Joi, 12 aprilie 2012, 19:51)

    Liviu Iordache [anonim] i-a raspuns lui thebblack

    Ce-are a face 31 martie, data pina la care se pot plati impozitele si taxele locale fara penalizari, cu Posta? Pai 31 martie data-limita se stie de cel putin 10 ani, trebuie sa stai cu destu-n gura sa vezi daca iti vine hirtia. Mai ales ca, ziceti, stati vis-a-vis de fisc! Hai sa inventam spete, sa ne dam mari ca scriem la site...
    • -1 (3 voturi)    
     lol (Joi, 12 aprilie 2012, 21:04)

     thebblack [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Iordache

     cine a zis ca am stat cu degetu-n gura sa vina hartia? m-am dus si am platit fara "docoment". da' se pare ca tu nu ai inteles nimic din problema subliniata de mine. asa ca scoate tu destu' din gura si mai citeste odata intrebarile 2 si 3 precum si precizarile dintre paranteze si de la PS. dupa ce imi explici chestiile alea, poti sa te dai rotund pana devii oval ca scrii la site...
  • -1 (1 vot)    
   drum lung (Vineri, 13 aprilie 2012, 0:09)

   Vuck [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Iordache

   Inteleg ca-i drum lung pana in SUA si n-ai fost niciodata acolo dar mai uita-te macar la filmele americane si ai sa vezi ca bati campii cu nonsalata !
 • +3 (3 voturi)    
  ANAF trimite scrisori prin astfel de firme ... (Joi, 12 aprilie 2012, 16:55)

  anonim [anonim]

  asa ca domnilor, cred ca pestele e deja imputit de la cap. Nu merita sa va mai agitati.
  Si, apropo ...locuiesti in IF, primesti de la ANAF scrisoare sa mergi sa o ridici din Bucuresti !!! De ce nu din Suceava ? nu e tot la fel ? nu e alt judet ? Domnilor .... HOTUL striga HOTUL .....
 • 0 (6 voturi)    
  Piata libera (Joi, 12 aprilie 2012, 16:59)

  OZN [utilizator]

  Ce-i cu aberatiile astea cu drepturi speciale pentru companiile de stat?? Unde e piata libera? Cererea si oferta?
  Ca ministru al unei formatiuni de dreapta mie mi-ar fi jena sa ies in public cu asemenea elucubratii comuniste. Mai bine propuneai matale schimbarea legii PSD-iste...
  • +1 (1 vot)    
   mai citeste odata articolul (Vineri, 13 aprilie 2012, 9:14)

   edx [utilizator] i-a raspuns lui OZN

   Posta Romana este OBLIGATA prin lege sa aiba activitati neprofitabile - oficii in toate localitatile si furnizare de servicii la TOATA populatia tarii. Pentru asta i s-a acordat dreptul de a livra corespondenta sub 50g la un pret mai mic de 2 lei in timp ce restul curierilor sunt obligati sa o faca la un pret mai mare de 2lei. Atat. NU te opreste nimeni sa folosesti un curier si sa platesti mai mult, insa ii este interzis acestuia sa iti ofere serviciul la un pret mai mic de 2 lei (asta a fost cauza amenzii). Dar iar comentam fara sa citiim articolul...
 • +2 (6 voturi)    
  ma intreb (Joi, 12 aprilie 2012, 17:00)

  doru [anonim]

  daca dl Mustea a avut vreodata ocazia sa compare calitatea celor doua sevicii. Cred ca nu, pentru ca foloseste cele alternative. La curierat iti aduce plicul acasa, te suna la telefon daca nu te gaseste, stabileste o ora si un loc de intalnire, cand vrea clientul. La PR iti aduce un aviz, daca ti-l aduce, te duci la oficiul postal, te enervezi de indolenta salariatelor, completezi niste formulare aberante, depasite de 20 de ani (exemplu: seria buletinului. treci CT, caci aceea e seria. Esti intors sa completezi si numarul, desi nu se cere nicaieri acest lucru, doar seria). Si atunci, platesti dublu dar ai garantia ca destinatarul primeste ceea ce expediezi. Si invers, ca destinatar, accepti sa platesti ramburs mai mare la o firma de curierat, din acelasi motiv. da 10 ani im doresc sa falimenteze PR, sa faca alte angajari, pe alte criterii.
  • +3 (5 voturi)    
   si eu ma intreb (Joi, 12 aprilie 2012, 17:31)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui doru

   Incearca totusi sa vezi daca o firma din asta privata iti aduce corespondenta intr-un satuc mic din Apuseni sau invers. S-ar putea sa ai surprize. Posta Romana de aceea are drept exclusiv pentru ca functioneaza in orice localitate din tara, nu doar in orase.
   • -2 (4 voturi)    
    ma intreb din nou (Joi, 12 aprilie 2012, 18:53)

    doru [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    daca cineva ar folosi un serviciu care nu ii satisface necesitatile. In acest context nu iti inteleg postarea. Daca firma de curierat X nu duce corespondenta la Cucuietii din Deal, crezi ca ar folosi-o vreo institutie a statului care trebuie sa trimita corespondenta acolo? Aici e vorba de servicii echivalente pentru destinatii deservite de mai multe firme si Posta Romana. Dumneata ai trimite un colet cu trenul pentru o localitate pe unde nu trece trenul?
    • 0 (0 voturi)    
     cata logica (Vineri, 13 aprilie 2012, 12:40)

     lucyan [utilizator] i-a raspuns lui doru

     pe capul tau, ma mir ca nu-ti plesnesc doagele...
     asta imi mplace in democratie, toata lumea isi da cu parerea ca specialist...
     la fel se intampla si la nivel de parlament...
     copilul cu multe moase ramane cu buricul nelegat...
 • 0 (2 voturi)    
  In Belgia La Poste are sediul in Carrefour... (Joi, 12 aprilie 2012, 17:33)

  Gigi [anonim]

  In Belgia La Poste are sediul in Carrefour...
  Sediile le-au inchiriat sau le-au vandut.
  Postasii oricum erau supraincarcati si foarte supravegheati daca isi duc imensul sac de corespondenta "in pas alergator". . .
  Acum a aparut arabul pe masinuta de mic litraj, cu GPS fiindca habar nu are de strazi si care nu stie sa raspunda atunci cand il intrebi ceva. . .
 • +4 (4 voturi)    
  pai... (Joi, 12 aprilie 2012, 17:42)

  costy_bv [utilizator]

  ...era vorba de institutii ale statului care folosesc servicii de curierat oferite de firme private!! Tu, ca particular poti sa folosesti ce apelezi la orice firma doresti (posta romana sau alta firma privata), dar institutiile de stat de ce sa apeleze la concurenta altei institutii tot de stat?
  • +3 (3 voturi)    
   Probabil ... (Joi, 12 aprilie 2012, 19:13)

   Ptr52 [utilizator] i-a raspuns lui costy_bv

   ... dupa privatizarea Postei Romane, firmele de stat vor apela la ea tocmai datorita a ceea ce ofera astazi. Puterea de a duce un amarat de plic in orice loc din tara la un pret rezonabil (2 lei). Se pare ca toti vorbim de parca 99.99% din corespondenta este de "curierat tapid". O trimit acum sa ajunga ieri! Nimeni din institutiile statului nu trimit astfel de corespondente, decat in situatii specie. Trimit in general corespondena cu confirmare de primire. Vine postasul sau curierul cu el la tine acasa si daca nu te gaseste te cheama la el, la sediu. Acuma depinde unde este sediul!!! In rest toate comentariile sunt de prisos.
 • +3 (3 voturi)    
  Romania = sat fara caini (Joi, 12 aprilie 2012, 18:17)

  mm [anonim]

  Ce amenda este asta, de doar 5000 lei, pentru concurenta neloiala ? Aia castiga de 10-20 ori mai mult incalcand legea si platesc doar 5000 lei amenda?
 • +3 (3 voturi)    
  Confirm (Joi, 12 aprilie 2012, 18:26)

  adevarul gol golut [anonim]

  Sectia 14 Politie mi-a trimis un raspuns la o solicitare, prin intermediul unei pravalii obscure. Chiar ma intrebam cine ce spaga a luat.
 • +3 (3 voturi)    
  observ ca pe ministru nu l-a deranjat concurenta (Joi, 12 aprilie 2012, 18:35)

  .... [utilizator]

  neloiala facuta Postei Romane, dar acum, cand FMI ne cere sa o vindem cat mai repede, trebuie eliminati concurentii pentru a fi mult mai rentabila pentru noii cumparatori. Adevarat patriot mosiu Mustea!
  La fel se intampla de altfel si cu liberalizarea pretului la energie electrica si gaz concomitent cu vanzarea acestora catre noii nostri colonisti.
 • +2 (2 voturi)    
  CNADR (Joi, 12 aprilie 2012, 19:51)

  rainmaker [anonim]

  La categoria firme de stat in cauza includem si CNADR - CESTRIN, care trimite amenzile pentru neplata rovinietei prin firma de curierat Fan Courier?
 • -1 (1 vot)    
  Posta romana?Propun DESFIINTAREA!!! (Vineri, 13 aprilie 2012, 7:31)

  iulia-titina [anonim]

  acum 2 ani am trimis martisorul mamei mele in scrisoare simpla...NU a ajuns!
  anul acesta am stat la O.P.69 jumatate de ora la rand pentru a i-l pute trimite recomandat si sa am siguranta ca il si primeste!
  VAX!pe 27 februarie l-am trimis...nu l-a primit:si-a legat biata mama o ata alba cu una rosie de mana;in timpul asta posta facand anchete peste anchete si luand declaratii de la expeditor/destinatar ...de parca eram infractori de urmarire generala!
  RUSINE!!!Mama nu a primit niciun martisor anul acesta!!!
  Mi se spune ca voi fi despagubita:este inestimabil momentul in care mama a spus:nu am primit de la nimeni martisor...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by