Prima etapa a proiectului NetCity, reteaua metropolitana de fibra optica din Bucuresti, consta in crearea a 845 de kilometri de canalizatie pana la sfarsitul acestui an, iar pana acum gradul de realizare este de 68%, a declarat joi la Ziua Comunicatiilor, Mihai Ionescu, directorul comercial al NetCity Telecom. Potrivit acestuia, sunt peste 6800 de cladiri racordate si circa 50.000 de gospodarii care au servicii prin reteaua NetCity. Pana la sfarsitul acestui an numarul cladirilor racordate ar trebui sa ajunga la peste 10.000. Prezent la eveniment, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS a spus ca Primaria trebuie sa dea posibilitatea tuturor operatorilor, daca doresc, sa creeze o retea subterana in conditii egale cu NetCity, adica platind aceleasi taxe de utilizare a domeniului public.

Dezafectare cabluri aerieneFoto: AGERPRES

  • "In mare proiectul consta in doua etape care totalizeaza circa 2500 de kilometri de canalizatie: in prima etapa - circa 850 de kilometri al carei final va fi la sfarsitul acestui an si etapa a doua aproximativ 1600 de kilometri care va urma incepand cu 2013 - 2014, in urma unor alte discutii", a declarat joi in cadrul evenimentului Ziua Comunicatiilor, Mihai Ionescu, directorul comercial al NetCity Telecom, compania care gestioneaza acest proiect.

Ionescu a spus ca din cei 845 de kilometri de canalizatie pentru prima etapa a proiectului, gradul de realizare in acest moment este de 68% adica peste 380 de kilometri de magistrala si 190 de kilometri de racorduri.

  • "Acoperim integral 200 de strazi, iar partial peste 700. Lungimea strazilor pe care le acoperim este de 230 de kilometri. Pe aceste strazi sunt peste 6800 de cladiri racordate. Estimam un numar de 50.000 de gospodarii care beneficiaza de conexiuni prin NetCity. Din punct de vedere al interconectarii avem interconectari cu alte retele de utilizatie publica din Bucuresti, respectiv cu retele care sunt deja in metrou, cu Romtelecom, cu RADET si bineinteles cu toate retelele aeriene care sunt in Bucuresti in functiune", a declarat Mihai Ionescu.

Directorul sustine ca intentia este ca pana la sfarsitul anului sa se ajunga la peste 10.000 de cladiri racordate.

  • "Pana la sfarsitul anului, conform contractului de concesiune cu Primaria, vrem sa ajungem la 845 de kilometri de canalizatie, ceea ce va insemna 550 de kilometri de transport sau de magistrala si aproximativ 300 de kilometri de retea de acces, insemnand peste 300 de strazi complete si peste 900 de strazi atinse partial. Estimam un numar de 10.000 de cladiri racordate la reteaua NetCity si aproximativ 90.000 de gospodarii care beneficiaza de serviciile oferite prin reteaua NetCity", a spus Ionescu.

La sfarsitul lui 2011, Adrian Mihai, director tehnic in cadrul NetCity Telecom, preciza ca din cei 845 de kilometri de infrastructura pentru fibra optica nu s-au finalizat decat 65%, respectiv mai mult de 360 de kilometri de retea magistrala si peste 150 de kilometri de retea de distributie.

  • Valentin Popoviciu, RCS&RDS: Primaria trebuie sa dea posibilitatea tuturor operatorilor care doresc sa investeasca sa creeze o retea subterana in conditii egale cu NetCity

Prezent la eveniment si intrebat despre felul cum se impaca o firma de comunicatii prin cablu cu cei care gestioneaza proiectul NetCity, Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, a spus ca la nivelul tarifelor practicate de NetCity sunt in continuare "negocieri deschise pe diverse servicii". Acesta a spus ca neclaritati sunt si la nivelul relatiei cu Primaria.

  • "O chestiune pe care Primaria nu a clarificat-o si cred ca este de interes pentru publicul larg este faptul ca NetCity nu trebuie sa fie un monopol. Din punctul nostru de vedere, Primaria trebuie sa dea posibilitatea tuturor operatorilor daca doresc sa investeasca sa creeze o retea subterana in conditii egale cu NetCity, adica platind aceleasi taxe de utilizare a domeniului public. Pana in momentul de fata acest lucru nu s-a concretizat", a spus Popoviciu.

Despre NetCity:

Contractul de concesiune a retelei de fibra optica din Capitala a fost incheiat intre municipalitate (Primaria Bucuresti - PMB) si UTI Systems in luna iunie 2008 si prevede realizarea unei infrastructuri subterane de suport pentru sistemele de comunicatii electronice, care ar urma sa inlocuiasca structura actuala de comunicatii prin cablu, care foloseste stalpii apartinand Electrica si RATB. NetCity Telecom este o societate de tip SPV (societate vehicul) infiintata special de UTI Systems pentru a gestiona acest proiect.

Reteaua ar trebui sa ofere conducta-suport pentru retelele operatorilor (in conducte vor putea fi instalate cabluri (fibra optica sau cupru) pentru coborarea in subteran a celor montate, in prezent, aerian), precum si fibra optica neoperata (dark-fiber), pusa la dispozitia operatorilor pe traseele solicitate de acestia.

UTI trebuie sa investeasca peste 300 milioane de euro pentru realizarea infrastructurii de fibra optica, aceasta urmand sa fie inchiriata ulterior firmelor interesate sa ofere servicii consumatorilor prin intermediul retelei subterane. Contractul de concesiune este incheiat pe o perioada de 49 de ani.

Primaria Municipiului Bucuresti pune la dispozitie spatiul public, incaseaza o redeventa anuala in cuantum de 12% din veniturile asociate inchirierii de infrastructura si devine proprietarul si administratorul NetCity la finalul perioadei de concesionare.

Conform normelor metodologice, detinatorii, administratorii de retele de comunicatii au obligatia de a prezenta Primariei Bucuresti in termen de 30 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson al retelei metropolitane NetCity, documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua in subteran. In 60 de zile de la data comunicarii finalizarii unui tronson NetCity, operatorii telecom au obligatia de a-si amplasa in subteran retelele aeriene aflate pe acel traseu.

Normele mai prevad ca dupa expirarea a 120 de zile de la finalizarea unui tronson, retelele de comunicatii electronice si echipamentele aferente care nu sunt amplasate in subteran, fie in canalizatie proprie, fie in canalizatia NetCity vor fi dezafectate.