Comisia Europeana se pregateste sa lanseze o investigatie comerciala majora impotriva celor mai mari producatori chinezi de telecomunicatii, Huawei si ZTE, pe motivul ca ar fi beneficiat de subventii guvernamentale ilegale, scrie cotidianul Financial Times (FT), citat de Reuters. Oficialii europeni ar fi strans dovezi referitoare la un posibil caz de dumping din partea Huawei si ZTE, care sunt acuzate ca ar fi obtinut subventii guvernamentale ilegale si ca ar fi vandut produse in UE sub costul de productie, scrie FT, citand mai multe surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Daca Uniunea Europeana (UE) va stabili ca guvernul Chinei a actionat ilegal, Huawei si ZTE, numarul doi si respectiv numarul 5 in topul mondial al producatorilor de echipamente telecom, ar putea fi obligate drept pedeapsa la plata anumitor taxe.

ZTE nu a dorit sa comenteze, iar Huawei nu a oferit un raspuns pana la publicarea stirii Reuters. Huawei si ZTE concureaza la nivel global pe sgmentul echipamentelor de telecomunicatii cu producatori europeni precum Ericsson, Alcatel-Lucent si Siemens-Nokia.

Pentru UE, China este al doilea mare partener de comert dupa Statele Unite ale Americii, iar Uniunea Europeana este cel mai mare partener de comert pentru China, fiind estimat ca valoarea schimburilor comerciale dintre acestea sa atinga 500 de miliarde de euro in acest an.