Estimarile facute de firmele de cercetare privind livrarile la nivel mondial de telefoane de tip smartphone (telefoane avansate dotate cu sisteme de operare) in trimestrul trei din acest an sunt ingrijoratoare pentru Nokia, odata cel mai mare producator mondial de telefoane mobile din lume. Strategy Analytics a anuntat vineri ca Nokia nu mai este intre primii trei cei mai mari producatori de smartphone-uri din lume, in timp ce o alta firma de cercetare, IDC, merge mai departe si anunta ca Nokia a iesit din top cinci producatori cu cele mai multe vanzari de smartphone-uri la nivel global, informeaza Mobileworldlive.com.

Vanzarile de smartphone-uri in Trim. III 2012Foto: IDC

Datele Strategy Analytics indica faptul ca Samsung a livrat 56,9 milioane de smartphone-uri la nivel mondial in trimestrul trei din 2012, cel mai mare numar de unitati livrate vreodata intr-un trimestru de catre un producator de smartphone-uri. Apple a livrat 26,9 milioane de terminale in trimestrul mentionat, in crestere cu 57% fata de trimestrul similar din 2011, atingand o cota de piata de 17% de la 14% in 2011. Samsung si Apple livreaza impreuna peste jumatate din numarul total de smartphone-uri care se vand la nivel mondial.

Conform Strategy Analytics, Nokia ar fi livrat in trimestrul trei din acest an 6,3 milioane de smartphone-uri, cifra corespunzatoare unei cote de piata de 4%, in scadere puternica fata de 16,8 milioane unitati livrate si o cota de piata de 14% in trimestrul similar din 2011.

Cifrele prezentate de o alta firma de cercetare - IDC - sunt si mai ingrijoratoare. Pentru prima data incepand din anul 2004, Nokia a parasit top 5 producatori cu cele mai multe smartphone-uri livrate la nivel mondial.

Datele IDC arata ca Nokia a ramas in continuare pe locul doi in topul producatorilor cu cele mai multe vanzari de telefoane mobile din lume, dupa Samsung. Nokia a livrat in trimestrul trei din acest an 18,2 milioane de telefoane mobile (cota de piata de 18,7%) in scadere cu 22,2% fata de acelasi trimestru din 2011 (cota de piata de 24,5%).

Cele doua firma calculeaza diferit livrarile de smartphone-uri la nivel global. IDC sustine ca in trimestrul trei din acest an s-au livrat 179,7 milioane de smartphone-uri la nivel global, in crestere cu 45,3% fata de trimestrul similar din 2011 cand se livrasera 123,7 milioane unitati.

Strategy Analitics estimeaza ca in lume s-au livrat 161,7 milioane smartphone-uri in trimestrul trei al acestui an, in crestere cu 35% fata de trimestrul similar din 2011, cand s-ar fi livrat circa 120 de milioane de unitati.